video: tajne NAJUDALJENIJE PLANETE

Znanstvenici na površini Plutona otkrili neočekivan prizor i ne znaju kako se to dogodilo


100posto
02.06.2018.11:00
Znanstvenici na  površini Plutona otkrili neočekivan prizor i ne znaju kako se to dogodilo
NASA/YouTube Screenshot

sažeto

'Dine na Plutonu nalik su na onima u kalifornijskoj Dolini smrti i kineskoj pustinji Taklamakan, iako po sastavu nisu iste", objašnjava znasntvenica


100posto
02.06.2018.11:00

Znanstvenici su otkrili još jedan egzotični fenomen na jednoj od najčudesnijih planeta, a  riječ je o prostranim dinama na površini dalekog i ledenog Plutona, koje su nastale od zrnaca zaleđenog metana, veličine pijeska, koje je nanio vjetar. Dine su uočene na snimkama sa NASA-inog svemirskog  broda koje su nastale dok je taj brod prolazio pored Plutona 2015. godine.

 "Iako je toliko daleko od Zemlje i toliko hladan, Pluton ima kaotične procese kakve uistinu nismo očekivali pronaći na toj planeti. Daleko je interesantniji nego što smo uopće mogli pomisliti i samo nam cijela ova priča potvrđuje da su takva vrlo udaljena nebeska tijela izuzetno zanimljiva za promatranje i posjetu", smatra znanstvenica Jani Radebaugh sa Sveučilišta Brigham Young University. 

"Dine na Plutonu nalik su na one u kalifornijskoj Dolini smrti i kineskoj pustinji Taklamakan, iako po sastavu nisu iste", otkriva znanstvenica, dodajući da one pokrivaju površinu otprilike jednog Tokija.

Njihovo postojanje je stvarno iznenađujuće i nevjerojatno je da je atmosfera na Plutonu mogla nakupiti toliko vjetra da bi se formirale ovakve dine. Plutonova površina je, inače, prekrivena ravnicama, planinama, kraterima i dolinama.

Znanstvenik Eric Parteli sa Sveučilišta u Kolnu naglašava da su dine pronađene i na drugim planetima poput Marsa, Venere i drugih. Po njegovom mišljenju, dine na Plutonu su vjerojatno formirane kroz 500.000 godina.

znanstvenici

Pluton

dine

newsletter

Prijavite se na Newsletter