foto: bizarna priča nepoznatog junaka

Znanstvenici konačno riješili misterij kostura kojeg su svojatali nacisti i sovjeti? Jedan je stručnjak pod prijetnjom logorom čak dva puta mijenjao priču


100posto
28.10.2019.17:00
Znanstvenici konačno riješili misterij kostura kojeg su svojatali nacisti i sovjeti? Jedan je stručnjak pod prijetnjom logorom čak dva puta mijenjao priču
Profimedia

sažeto

Imamo li napokon odgovor na pitanje tko je zapravo misteriozni ratnik?


100posto
28.10.2019.17:00

Već se desetljećima arheolozi bave misterioznim identitetom kostura iz 10. stoljeća nađenog u Praškom dvorcu, a priča postaje još bizarnija spoznajom da su ove ljudske ostatke u ideološke svrhe koristili i nacisti i sovjeti. Moderna nastojanja da se kosturu utvrdi etničko porijeklo mogla bi pomoći da se napokon sazna o kome je zapravo riječ.

Nađen je glave okrenute na lijevo, dok mu je desna ruka položena na željezni mač. Kraj lijeve ruke nalazi se par noževa za kojima, čini se, posežu kosti prstiju. Pod njegovim se nogama nalazi malena drvena kanta, slična onima korištenim u vikinškim obredima, piše BBC.

Je li bio Viking?

"Mač je dobre kvalitete, vjerojatno napravljen u zapadnoj Europi", smatra profesor Jan Frolik, arheolog koji se bavi razdobljem srednjovjekovlja. Taj tip mača koristili su Vikinzi sjeverne Europe, te narodi s područja današnje Njemačke, Engleske, središnje Europe, no i mnogi drugi.

"Smatram da je većina njegove opreme vikinška ili njoj nalikuje. No njegova nacionalnost i dalje je velika nepoznanica", kaže profesor.

Upravo ovo pitanje intrigira i zbunjuje povjesničare još od otkrića kostura koji je 1928. godine u Praškom dvorcu pronašao ukrajinski arheolog Ivan Borkovsky kojem je zabranjeno objavljivanje vlastitih zaključaka o misterioznom kosturu.

Profimedia

Kako su ga svojatali nacisti i sovjeti?

Kada su nacisti okupirali Prag 1939. godine, ubrzo su prihvatili 'vikinšku teoriju' njegovog porijekla, s obzirom na to da se fantastično uklapala u njemački narativ rasne čistoće. Vikinzi su naposljetku bili Nordijci, dakle Germani. Stoga je za okupatore ovo bila korisna propaganda s obzirom na to da je podupirala Hitlerovu ideju o germanskoj rasi koja ponovno zauzima zemlju koja je nekada bila njihova i koja im s pravom pripada.

Borovksy je kasnije bio prisiljen raditi u službi nacističke akademije i to pod prijetnjom slanja u koncentracijski logor. Stoga je temeljito preuredio svoje objavljene radove kako bi opravdao nacističke povijesne mitove.

Ubrzo nakon rata, pod sve većim sovjetskim utjecajem na Prag, Borovsky je prisiljen napraviti kopernikanski zaokret uz tvrdnje da je bio natjeran zauzeti "vikinšku ideju" porijekla kostura.

Njegova nova teorija glasila je kako kostur zapravo pripada važnom članu slavenske dinastije Přemyslovići koja je Češkom vladala više od 400 godina sve do 1306. i time otklonio novu opasnost po svoj život- ovoga puta radilo se o prijetnji odlaskom u gulag.

Profimedia

Odakle je zapravo?

70 godina kasnije arheolozi poput profesora Frolika slobodni su izvlačiti zaključke koji se ne temelje na ideologiji, već na znanosti.

"Sigurni smo da nije rođen u Češkoj", rekao je uz objašnjenje da je analizom ratnikovih zubi dokazano da je odrastao u sjevernoj Europi, odnosno negdje na južnoj obali Baltičkog mora ili čak u Danskoj. Iako je to primarno bio vikinški teritorij, profesor kaže da to ne podrazumijeva da je zaista bio Viking.

"Tada su to područje naseljavali Slaveni, baltička plemena i mnogi drugi".

Frolik vjeruje da je ratnik sa sjevera, koji je umro od neutvrđenih uzroka u dobi od otprilike 50 godine, u Prag stigao kao mlađi odrasli muškarac i to kako bi služio prvom vojvodi Češke, Borivoju I, ili njegovom najstarijem sinu i nasljedniku, te da njegov grob u središtu njihova dvorca dokazuje kako je bio važan čovjek. Znanstvenici se nadalje pitaju, s obzirom na njegovo mjesto rođenja i češke gospodare, tko je točno bio taj čovjek, odnosno kako se identificirao?

"Kao što i danas imate brojne varijante samoodređenja s obzirom na razne situacije, tako je to bilo i u prošlosti", kaže profesor Nicholas Saunders, specijalist arheologije i antropologije sa Sveučilišta u Bristolu.

Znanstvenici smatraju da, s obzirom na heterogenost predmeta i mjesto njegova ukopa, nije moguće jednostrano ga identificirati Vikingom ili Slavenom.

"Ljudi stvaraju svoj identitet i identificiraju se sukladno tome gdje se nalaze u određenom vremenu, a očito je da je ovaj čovjek bio veliki igrač dugi niz godina", zaključuje Saunders.

misterij

nacisti

Prag

kostur

Sovjeti

newsletter

Prijavite se na Newsletter