iritantna i opasna bića

Znanstvenici izdali dramatično upozorenje zbog širenja bolesti koja u najtežim oblicima može izazvati krvarenje i smrt, posebno ugrožena i Hrvatska


100posto
15.04.2019.18:00
Znanstvenici izdali dramatično upozorenje zbog širenja bolesti koja u najtežim oblicima može izazvati krvarenje i smrt, posebno ugrožena i Hrvatska
Cropix

sažeto

U kolovozu 2010. godine po prvi je puta dokazan slučaj autohtone infekcije virusom dengue u Hrvatskoj


100posto
15.04.2019.18:00

Svjetski stručnjaci za zarazne bolesti izdali su dramatično upozorenje: Europi prijeti epidemija bolesti poput lišmanioze, encefalitisa i Denga groznice, a jedan od uzroka je globalno zatopljenje.

Klimatske promjene, migracije i trgovina pogoduju širenju

Na velikoj konferenciji Europskog kongresa kliničke mikrobiologije i zaraznih bolesti, koja se ove subote održala u Amsterdamu, znanstvenici su zaključili kako su navedene bolesti u porastu zbog niza međusobno povezanih faktora poput klimatskih promjena, migracija i trgovine, piše Guardian.

"Klimatske promjene nisu glavni razlog širenja bolesti diljem Europe, no jedan su od mnogih faktora uz globalizaciju, socioekonomski razvoj, urbanizaciju i promjene na zemlji kojima bi se trebalo pozabaviti kako bi se ograničilo njihovo širenje", rekao je profesor Jan Semenza iz Europskog centra za prevenciju i nadzor bolesti u Stockholmu.

Ugrožena i Hrvatska

Čak i prethodno nezahvaćena područja koja uključuju neke dijelove sjeverne Europe su u opasnosti ako se ne poduzmu mjere koje će poboljšati nadzor i dijeljenje podataka.

Naime, globalno zatopljenje je stvorilo uvjete u kojima su se komarci, krpelji i drugi insekti koji prenose bolesti počeli nekontrolirano razmnožavati, a tijekom proteklog desetljeća su se počeli prilagođavati različitim godišnjim dobima, zauzimati nova područja diljem Europe, što je pokazalo izbijanje Denga groznice u Francuskoj i Hrvatskoj, malarije u Grčkoj i groznice Zapadnog Nila u jugoistočnoj Europi.

Mediteranska Europa je sada djelomično tropska regija, gdje su se razmnožili tigrasti komarci, a u budućnosti će topliji i vlažniji uvjeti omogućiti idealne uvjete da se "udomaći" i azijski tigrasti komarac koji prenosi Denga groznicu, najrasprostranjeniju virusnu bolest, važan uzročnik morbiditeta i mortaliteta diljem svijeta, koja je u prošlosti bila ograničena na toplije tropske i suptropske krajeve izvan kojih su komarci umirali zbog niske temperature.

Goran Sebelic / CROPIX

Simptomi slični gripi, a u posebno teškim slučajevima razvije se hemoragična groznica s krvarenjem 

Bolest počinje glavoboljom, temperaturom i osjećajem opće slabosti koji prate izrazito jaki bolovi u zglobovima i mišićima, otečeni limfni čvorovi i osip. Cjepiva zasad nema, a najbolja je zaštita korištenje repelenata i odjeće s dugim rukavima i nogavicama. U manjem broju slučajeva postoji mogućnost da se infeckija razvije u denga hemoragičnu groznicu s krvarenjem i niskim brojem trombocita uslijed oštećenja krvnih žila ili denga šok sindroma u slučaju kojeg dolazi do potencijalno smrtonosnog pada krvnog tlaka. 

Od 2010. autohtona bolest u Hrvatskoj

Još su u ljeto 2007. godine u Hrvatskoj dokazana dva slučaja "uvezene" denga groznice, a u kolovozu 2010. godine po prvi je puta dokazan slučaj autohtone infekcije virusom dengue u Hrvatskoj: radilo se o njemačkom turistu koji je boravio na poluotoku Pelješcu. Naknadnim epidemiološkim istraživanjem dokazana je recentna infekcija u još 15 stanovnika na području Pelješca i Korčule, piše Plivazdravlje.

Bolesti koje prenose komarci mogle bi ugroziti milijune ljudi na novim mjestima

"Zbog širenja invazivnih komaraca i drugih vektora diljem Europe, možemo očekivati izbijanje epidemije i moramo djelovati na vrijeme", dodao je Semenza.

Institucije javnog zdravstva trebaju poboljšati nadzor, izdavati signale upozorenja i podizati svijest o potencijalnim rizicima, kako kod zdravstvenih djelatnika, tako kod opće javnosti.

iStock

bolesti

komarac

insekti

denga groznica

newsletter

Prijavite se na Newsletter