IZNIMNO ZABRINJAVAJUĆI REZULTATI

Znanstvenici dokazali da udisanje onečišćenog zraka uzrokuje probleme s inteligencijom te izaziva demenciju u kasnijoj dobi


Tomislav Kukec
29.08.2018.07:55
Znanstvenici dokazali da udisanje onečišćenog zraka uzrokuje probleme s inteligencijom te izaziva demenciju u kasnijoj dobi
Reuters

sažeto

Procjenjuje se da 95 svjetskog stanovništva udiše zrak koji je u nekoj mjeri onečišćen


Tomislav Kukec
29.08.2018.07:55

Zagađenja zraka ne samo da uzrokuje sedam milijuna preuranjenih smrti u svijetu godišnju, već može dovesti do drastičnog opadanja ljudske inteligencije, pokazuju najnovije znanstvene studije. 

Procjenjuje se da 95 svjetskog stanovništva udiše zrak koji je u nekoj mjeri onečišćen, a najnovije istraživanje, provedeno u Kini, dokazuje da se nivo onečišćenosti zraka može dovesti u zravnu vezu sa značajnim padom rezultata testova, naročito jezičnih i aritmetičkih sposobnosti. Utvrđeno je da cjeloživotno udisanje zagađenog zraka ima utjecaj na mozak kao da je nepovratno izgubljena čitava jedna godina obrazovanja. 

Muškarci više zahvaćeni problemom

Kako piše britanski Guardian, i ranija istraživanja pokazivala su da zagađenje zraka ima negativan učinak na kognitivne sposobnosti kod studenata, no ovo je prvi puta da je studija provedena na ljudima svih dobnih skupina. 

"Smanjenje inteligencije najveće je kod osoba starijih od 64 godine, kod kojih se mogu primijetiti ozbiljne posljedice izloženosti onečišćenom zraku", rekao je XI Chen sa Yaleove škole javnog zdravstva, dok je Rebecca Daniels iz britanske nevladine organizacije Medact istaknula kako su rezultati studije "iznimno zabrinjavajući".

Studija, objavljena u časopisu Proceedings Nacionalne akademije znanosti, pokazuje i jasnu vezu između izloženosti onečišćenom zraku i demencije u kasnoj životnoj dobi. Tako su ljudi koji su tijekom života dulje vrijeme udisali onečišćeni zrak u kasnijim godinama imali problem savladati jezične i matematičke probleme, a zanimljivo je da su znakove oštećenja više pokazivali muškarci nego žene. 

Derrick Ho sa hongkonškog sveučilišta ustvrdio je da rezultati istraživanja ukazuju na smanjenje kognitivnih sposobnosti te neurodegenerativne simptome uslijed izloženosti otrovima u zraku. 

 Kina je jedna od zemalja svijeta s najvećom razinom onečišćenja u zraku, a iako se te brojke smanjuju i dalje su tri puta više od maksimalno dopuštenih razina koje propisuje Svjetska zdravstvena organizacija. No, po prljavi zrak ne treba ići tako daleko, u susjednoj Bosni i HErcegovini nalazi se grad Tuzla koji je trenutno najzagađeniji u Europi. 

znanost

zaštita okoliša

studija

zagađenje zraka

onečišćenje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter