Nije da baš počivamo u miru

Znanstvenica na 'farmi tijela' istraživala što se leševima događa nakon smrti i došla do neobičnog otkrića


Mia Peretić
14.09.2019.14:00
Znanstvenica na 'farmi tijela' istraživala što se leševima događa nakon smrti i došla do neobičnog otkrića
Profimedia / Ilustracija

Mia Peretić
14.09.2019.14:00

Australska je znanstvenica dokazala da se ljudska tijela značajno miču čak i godinu dana nakon smrti, a ovo otkriće moglo bi biti vrlo korisno detektivima i patolozima diljem svijeta.

Fotografirala pomicanje leša tijekom 17 mjeseci i otkrila da se miče

Nakon što je proučavala i fotografirala pomicanje leša tijekom 17 mjeseci, Alyson Wilson je došla do spoznaje da ljudi baš i ne 'počivaju u miru'. Naime, u jednom su slučaju ruke, koje su se nakon smrti nalazile tik uz tijelo, bile pomaknute skroz u stranu.

"Mislimo da su pokreti povezani s procesom raspadanja", rekla je znanstvenica.

Kako bi uspješno izvršila ovaj neobičan modus promatranja ljudi, Wilson je svaki dan iz Cairnsa do Sydneya avionom putovala i po tri sata, a sve kako bi provjeravala napredak u propadanju jednog leša.

Ilustracija/Tomislav Krišto / Cropix

Eskperimenti na "farmi tijela"

Subjekt njezinog promatranja bilo je jedno od 70 tijela pohranjenih u jedinoj "farmi tijela" na južnoj hemisferi, koja se nalazi u tajnoj lokaciji na rubu najvećeg australskog grada, službeno poznatoj kao Ustanova za tafonomonoška eksperimentalna istraživanja. Na "farmi" se izvode prva istraživanja pokreta nakon smrti.

Wilson i njezini kolege su unaprijedili često korišten sustav za procjenu vremena smrti, rabeći posebne kamere koje snimaju vrlo spore pokrete, a u postupku su otkrili da su ljudska tijela zapravo prilično aktivna.

Ovo otkriće pomoći će policiji

Njezin je zaključak objavljen u časopisu "Forensic Science International: Synergy", a trebao bi pomoći brojnim strukama poput policije koja će sada točnije moći utvrditi vrijeme smrti. Bolje razumijevanje pokreta nakon smrti također će smanjiti pogreške u određivanju uzroka smrti, te krivu obradu mjesta zločina.

"Oni će staviti oznake na mjestu zločina, mapirati položaj tijela žrtve, zatim će obilježiti sve fizičke dokaze i na temelju toga će moći shvatiti koji je uzrok smrti".

Znanstvenica Wilson je rekla kako je s ovim neobičnim projektom počela nakon putovanja u Meksiko, gdje je pomagala u klasifikaciji ljudskih ostataka iz ere Maja.

"Još od djetinjasta sam fascinirana smrti i uvijek me zanimalo kako se tijelo raspada nakon smrti. Pretpostavljam da je to posljedica odrastanja na farmi i gledanja stoke koja umire, te promatranja čitavog procesa", rekla je.

smrt

tijelo

kostur

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter