plaća 8000 eura

Znamo što Ruža Tomašić i Biljana Borzan rade u Bruxellesu, što je s ostalim europarlamentarcima?


Ružica Matić
13.11.2018.18:00
Znamo što Ruža Tomašić i Biljana Borzan rade u Bruxellesu, što je s ostalim europarlamentarcima?
Cropix

sažeto

Tomašić i Borzan uspjele su 'progurati' prijedloge važne za hrvatske građane


Ružica Matić
13.11.2018.18:00

„Znala sam da će biti tijesno, ali uspjeli smo“, slavodobitno je izjavila Ruža Tomašić nakon što je Europski parlament prihvatio njezino izviješće o višegodišnjem planu upravljanja malom plavom ribom u Jadranu. Izvješće ide protiv prijedloga Komisije o uvođenju drastičnih kvota za srdelu i inćun te će se na taj način riblji fond postupno obnavljati bez znatnijeg negativnog socio-ekonomskog učinka koji bi izazvale kvote.

U siječnju je usvojen i njezin amandman prema kojem ribari u Jadranu mogu opet koristiti okružujuće mreže plivarice, a kolegica u Europskom parlamentu Marijana Petir izjavila je kako je Tomašić taj amandman prepisala od nje. 

Vojko Basic / CROPIX

"Ona nije napravila dobar amandman i može se slikati s njim", odgovorila je Ruža Tomašić, koja ima razloga biti zadovoljna svojim učinkom u Europarlamentu. Čak 595 zastupnika podržalo je prije dvije godine njezinu inicijativu koja je od Komisije tražila da se malim općinama i lokalnim akcijskim grupama, tzv. LAG-ovima, pruži dodatna edukacija, olakša financiranje iz fondova i smanji administrativno opterećenje.

”Stav koji je Parlament danas zauzeo posebno koristi malim i siromašnim zajednicama, a njih je u Hrvatskoj puno. Sad će moći imati veći utjecaj na svoju budućnost i lakše povlačiti europska sredstva. Novac moramo davati onima koji će ga pametno iskoristiti za dobrobit malog čovjeka i lokalnih zajednica i to je ovim izvješćem konačno omogućeno“, izjavila je tada Tomašić.

Tonci Plazibat / CROPIX

Svojim učinkom u Europskom parlamentu može biti zadovoljna i SDP-ovka Biljana Borzan. Odbor za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta prihvatio je njezin prijedlog za izmjenu EU direktive o pitkoj vodi kojom se uvodi novi način mjerenja čistoće vode, proširuje lista kemikalija i spojeva na čiju prisutnost će se testirati i obvezuje države članice EU da promoviraju univerzalan pristup pitkoj vodi za sve građane.

„Prihvaćen je cijeli niz mojih zakonodavnih prijedloga od kojih bi svakako istakla dodavanje vrtića, škola, sveučilišta, domova umirovljenika i sportskih objekata na popis tzv. prioritetnih lokacija na kojima će se kvaliteta vode morati dodatno i temeljitije ispitivati. Takvi će se objekti staviti uz bok bolnicama kao lokacije na kojima obitavaju ranjive društvene skupine poput djece, starijih osoba i bolesnika“, rekla je Borzan.

Biljana Borzan bila je vrlo zadovoljna i završetkom pregovora o Europskom elektroničkom komunikacijskom kodu kojim su regulirane cijene međunarodnih pozivau lipnju ove godine. „Jedno od najvažnijih postignuća je značajno sniženje međunarodnih poziva“, rekla je.

Cropix

Borzan je prošle godine u svome istraživanju s Hrvatskom agencijom za hranu dokazala da je čak trećina ispitanih proizvoda u Hrvatskoj bila lošije kvalitete, a gotovo svi skuplji na našem tržištu nego na njemačkom. Prije dva mjeseca izglasana je prva službena pozicija Europskog parlamenta o ovom pitanju, što je vjerojatno najveći uspjeh nekog hrvatskog predstavnika u Europarlamentu. Borzan je priznala da je bila nervozna uoči odluke jer je znala da će glasovanje biti tijesno.

Uz Ružu Tomašić i Biljanu Borzan Hrvatska ima još devet zastupnika u Europskom parlamentu, ali vijesti o njihovim postignućima u toj ustanovi baš i ne dolaze.   

Inače, bruto plaća eurozastupnika iznosi oko 8200 eura, a nakon što se oduzmu porezi i doprinosi, ostane im neto iznos veći od 4000 eura. Dobivaju novac za dnevnice i putne troškove, kao i dodatnih 4416 eura za opće troškove.

Europski parlament

Biljana Borzan

Ruža Tomašić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter