NAKON ŠTO SE ZAPALIO JAKUŠEVEC, ZAPALILE SE I DRUŠTVENE MREŽE

'Znam ja kaj gori na Jakuševcu. Milan Bandić. Još je 2012. rekao da će se spaliti tamo ne bude li za četiri godine saniran'


Matej Devčić
25.07.2019.08:40
'Znam ja kaj gori na Jakuševcu. Milan Bandić. Još je 2012. rekao da će se spaliti tamo ne bude li za četiri godine saniran'
Tomislav Kristo/CROPIX

sažeto

Na Jakuševcu je jučer izbio požar, a zagrebački gradonačelnik se našao na meti kritika zbog višegodišnjih obećanja o saniranju odlagališta


Matej Devčić
25.07.2019.08:40

U Reciklažnom dvorištu na zagrebačkom Jakuševcu jučer je izbio požar. Gorio je odbačeni namještaj, a gusti dim koji je sukljao vidio se na širem gradskom području. Županijski centar dojavu o požaru zaprimio je u 19:15 sati. Vatrogasna postrojba Zagreb na Facebooku je objavila kako se radilo o jednoj od logistički najvećih intervencija posljednjih godina. "Gašenje požara otpada na Jakuševcu jedna je od logistički najvećih intervencija zadnjih godina.

Tomislav Kristo/CROPIX

Oko ponoći prve ekipe su se počele vraćati u spremišta. Sama organizacija rada, od dobave sredstva za gašenje, goriva, zraka i struje je izuzetno bitna i svakako se osim mnogobrojnim vatrogascima moramo pritom zahvaliti i ekipama Zagrebačkog holdinga, Ureda za upravljanje u hitnim situacijama kao i Grada Zagreba.

Ne smijemo zaboraviti da još uvijek pomažemo kolegama u Velikoj Gorici, da su ekipe i u Dalmaciji na dislokaciji kao i da su usprkos ovolikom broju vozila i ljudi koji su vani sve postaje operativne i spremne za zaštitu Zagreba", napisali su.

Jutro nakon požara u reciklažnom dvorištu na Jakuševcu u Zagrebu na terenu su deseci vatrogasaca iz Javne vatrogasne postrojbe te pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava koji im pomažu. Otvorene vatre više nema, no u tijeku je, dogašivanje i raskopavanje terena.

"Znam ja kaj gori na Jakuševcu. Milan Bandić"

Na društvenim mrežama vijest o požaru se brzo proširila pa su neki korisnici kritizirali zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji već godinama obećava sanirati Jakuševac.

"Znam ja kaj gori na Jakuševcu. Milan Bandić. Još je 2012. rekao da će se spaliti tamo ne bude li za četiri godine Jakuševac saniran"; "Ne morate sutra nositi kišobran. To je samo Bandić sanirao Jakuševac"; Ja već dva sata kampiram na jednoj od onih ledina koje je dobri i dragi Pavle nacrto da se mora ić na njih ako je sranje.
Ili je ovaj požar samo podstrek da Novozagrepčani idu na Ljeto na Savi?", samo su neki od komentara na društvenim mrežama.

Bandićeva nikad ostvarena obećanja o Jakuševcu

Inače, Milan Bandić je još 2001. godine izjavio: "Javno ću se spaliti na jakuševečkom smetlištu ako ga za četiri godine ne budem uspio sanirati", a dvije godine kasnije je tvrdio da Europa može doći vidjeti Jakuševac koji je, kako je Bandić kazao, "deponij uređen prema njenim standardima. Potrošit ćemo kubik drva za ovaj krijes, ali mi nećemo gorjeti".

2005. Bandić je obećao da će se do 2010. godine otpad spaljivati na Jakuševcu koji će biti uređene u skladu s najvišim europskim dostignućima, što je suprotno njegovoj ranije navedenoj izjavi, a 2008. je kazao: "Ako do 2012. ne nađemo rješenje, negdje ćemo morati bacati smeće, a nećemo doživjeti Napulj."

požar

Milan Bandić

društvene mreže

Jakuševac

reciklažno dvorište

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter