video: Tko je tajanstvena žena zaslužna za pad El Chapa

Znala je sve njegove mračne poslove, a kada je pukla ljubav platio je 15 milijuna dolara za njezino ubojstvo


100posto
21.07.2019.13:00
Znala je sve njegove mračne poslove, a kada je pukla ljubav platio je 15 milijuna dolara za njezino ubojstvo
REUTERS/Mike Segar

sažeto

Ona tvrdi da je shvatila da je postala njegova zatočenica koja je njegovu organizaciju mogla napusti ti"samo u plastičnog vreći s nogama naprijed"


100posto
21.07.2019.13:00

Pred kraj suđenja najzloglasnijeg narko-bossu El Chapu pojavila se žena koja je  po mnogi zapečatila njegovu zatvorsku sudbinu. Iako su tijekom suđenja svjedočili brojni ljudi iz njegove prošli koji su otkrili brojne tajne o njegovim zločinima kao i o kartelu Sinaloa, baš ova tajanstvena žena presudila je El Chapu.  Čak je i jedna od njegovih ljubavnica svjedočila protiv njega i prisjetila se kako ju je prisilio, golu, da s njim pred meksičkim vojnicima pobjegne kroz tunel skriven ispod kade u kupaonici.

Važna karika u padu

Eduard Garidu/REUTERS

No tajanstvena žena koja je svjedočila pred kraj suđenja, bila je važna karika u njegovu raskrinkavanju pa i padu. 

"Čudo je da sam ovdje i da sam preživjela, jer me El Chapo pokušavao ubiti", kazala je Andrea Velez, koja je imala nekoliko uloga tijekom dugogodišnjeg vođenja kartela. Ona je bila Guzmanova osobna pomoćnica, žrtva planiranja ubojstva, ali isto tako u jednom trenutku je postala i tajni doušnik FBI-ja.

No, osim što je bila njegova pomoćnica, u jednom trenutku postala je i njegova žrtva. Tako je sucu otkrila kako kada se njezina veza s El Chapom ohladila, on je platio milijun dolara kako bi je likvidirali. 

"Opraštam ti i nadam se da i ti opraštaš meni", rekla je bivšeg ljubavniku. 

Manekenska agencija kao krinka

Njezina priča s El Chapom započinje 2010. kada je počela raditi za jednog od Guzmanovih zamjenika kao pomoćnici, i to za kolumbijskog krijumčara Alexa Cifuentesa. 

Putovala je s njime po Kolumbiji, Ekvadoru i Kanadi, upoznavajući se s detaljima posla s drogom. Iako je to bio njezin glavni posao, istovremeno je vodila i svoju manekensku agenciju. A baš tu agenciju često je koristila i njome dogovarala plaćene seksualne odnose između žena koje je poznavala i bogatih i moćnih muškaraca.

Prljavi poslovi

U jednom trenutku počela je raditi za Guzmana, koji ju je koristio za niz prljavih poslova. Tako je baš ona 2013. godine glumila prostitutku kojom su namamili korumpiranog ekvadorskog vojnog oficira kojeg je Guzman htio oteti. Također ona  je organizirala privatne zabave za meksičkog generala i zadatak joj je bio da mu ponudi 10 milijuna dolara mita.

No, FBI ju je kontaktirao 2012. godine i nagovorio je da za njih špijunira El Chapa. Njihovo sredstvo uvjeravanja bila je optužnica sastavljena četiri mjeseca ranije protiv Velez, koja je čekala još samo da je aktiviraju.

Od pomoćnice do žrtve

Kako je na suđenju Velez naglasila na prvom susretu s Guzmanom bila je oduševljenja njegovom ljubaznošću i karizmom. Ma koliko to neobično zvučalo ona tvrdi da ga je doživjela kao pristojnu osobu kojoj je stalo do nje. No, ona tvrdi da je shvatila da je ona postala njegova zatočenica koja je njegovu organizaciju mogla napusti ti"samo u plastičnog vreći s nogama naprijed".

droga

zatvor

suđenje

El Chapo

narko bande

newsletter

Prijavite se na Newsletter