Svi smo na rubu ludila dok veliki brat gleda

'Živimo u distopijskoj noćnoj mori dok klikamo po svojim mobitelima sa slušalicama, grozne stvari događaju se u naše ime'


100posto
27.10.2019.15:00
'Živimo u distopijskoj noćnoj mori dok klikamo po svojim mobitelima sa slušalicama, grozne stvari događaju se u naše ime'
Profimedia

sažeto

Bivši frontmen Pink Floyda kazao je da živimo u mješavini Orwellovog i Huxleyevog svijeta, najgore od najgoreg


100posto
27.10.2019.15:00

Gore ne može, svijet je došao u fazu kada se stapaju najveća crna predviđanja jedno u drugo, barem ako se pita jednog od najvećih glazbenika. Tko je od književnika bolje predvidio našu sadašnjost George Orwell ili Aldous Huxley? Oboje su pogodili, tvrdi bivši frontman Pink Floyda Roger Waters za RT. Tu svoju crnu analizu temelji na činjenici da veliki, mainstream mediji uglavnom ignoriraju sudbinu Juliana Assangea.

"Orwell i Huxley su se uvijek svađali oko toga tko je bolje predvidio distopijsku budućnost. Mislim da imamo mnogo i od jednog i od drugog", kazao je Waters.

"Imamo distopiju orvelijanske noćne more, "Big Brother", to se dogodilo ovih dana na sudu", objasnio je Waters, referirajući se na odluku britanskog suca da odbije zaustaviti postupak izručenja Americi osnivača WikiLeaksa.

Imamo najgore od svega

Assangeovi odvjetnici tražili su više vremena za pripremu obrane. Neki od Assangeovih pristaša zastupaju tezu da britanski zakon zabranjuje takvo izručenje, ako se optužbe mogu smatrati političkima.

Svijet kojeg je George Orwell opisao u romanu "1984." temelji se na masovnom nadzoru i paranoji. U knjizi Aldousa Huxleya "Vrli novi svijet" budućnost se sastoji od masovne zabave i lake dostupnosti lijekova koji pružaju užitak te čine nemogućim bilo kakvo neslaganje.

"Morate samo pogledati na ulicu i vidjeti ljude, hodaju kao živi mrtvaci... i apsolutno ne vide da tog novinara ubija naša vlada", kazao je Waters o činjenici kako s Assangeom postupaju u zatvoru Belmarsh.

"I mi prolazimo mimo toga sa slušalicama u ušima, klikamo po našim iPhonima dok hodamo, dok ne mislimo, ne osjećamo, ne marimo kroz naše živote, i dopuštamo da se ovo sranje događa u naše ime, na našem sudu", zaključio je svoje zlovoljno izlaganje Roger Waters.

WikiLeaks

Roger Waters

distopija

Julian Assan

newsletter

Prijavite se na Newsletter