Samo da je start hitro!

Živi bili pa vidjeli, najavljeno rezanje birokracije i osnivanje tvrtke jednim klikom miša


Valerija Bebek
29.11.2018.16:00
Živi bili pa vidjeli, najavljeno rezanje birokracije i osnivanje tvrtke jednim klikom miša
Niksa Stipanicev / CROPIX / Ilustracija

sažeto

Od travnja 2019. u Hrvatskoj će bilo kakav posao biti moguće pokrenuti u 48 sati putem digitalnog obrasca


Valerija Bebek
29.11.2018.16:00

Pokrenuti vlastiti posao u Hrvatskoj u samo 48 sati i to gotovo potpuno digitalno, bez obilaženja šaltera, institucija, ureda, kupovanja biljega u narodnim novinama, ovjeravanja kopija dokumenata kod javnih bilježnika. Zvuči kao teža znanstvena fantastika, ali kako tvrde nadležne hrvatske institucije dolazi nam 'Start'. Nije riječ o poznatom časopisu za muškarce iz Jugoslavije nego je riječ o novom sustavu pokretanja poslovanja pomoću jednog digitalnog obrasca i već se priprema u Financijskoj agenciji (Fina).

Do početka travnja 2019. sustav će biti dostupan svim domaćim osnivačima doo-a, jdoo-a i obrta, javlja Poslovni dnevnik, onima iz inozemstva to će biti moguće od kraja 2019.

Ministarstvo gospodarstva nadzire ovaj projekt, a od tamo naglašavaju da postoje velike razlike između već postojećeg Hitro.hr, čija je uloga još od 2005. bila upravo to - ekspresno pokretanje posla. Pa, svjedočimo svi, nije mu baš pošlo hitro za rukom.

Razlika između Starta i Hitro.hr-a

"Hitro.hr omogućuje samo osnivanje društva i obrta, odnosno upis u Sudski ili Obrtni registar, dok Start omogućuje i pokretanje poslovanja, što uključuje uz upis u sudski i obrtni registar još i upise u Registar poslovnih subjekata pri Državnom zavodu za statistiku, podnošenje prijava o početku poslovanja i o početku osiguranja u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, upis u Registar poreznih obveznika pri Poreznoj upravi, te registraciju u sustav PDV-a, otvaranje poslovnog računa u banci i elektroničko plaćanje pristojbi i naknada nastalih u procesu", pojasnili su u Ministarstvu gospodarstva za Poslovni.

Primijetit ćemo da je lista mjesta gdje se poletni poduzetnik mora sve upisati, kao i pristojbe koje pritom mora platiti, ništa neće smanjiti. Ali barem za to neće morati kampirati po šalterima s bocom vode i suhom hranom pri ruci, nego će sve prijave moći uraditi na jednom mjestu - ispunjavanjem digitalnog obrasca.

Odzvonilo i redovima u SC-u?

A očito je svanulo svim marljivim ljudima u Hrvatskoj pa tako i studentima koji uz studij rade. Čini se kako je došao kraj vječnim gužvama u studentskim centrima gdje se izdaju i predaju ugovori iz mjeseca u mjesec. Iako je 8. studenog ove godine stupio na snagu Zakon o obavljanju studentskih poslova Ministarstvo znanosti i obrazovanja na javno savjetovanje je poslalo dva Pravilnika, piše Srednja.hr. U jednom od tih pravilnika govori se o tome da će studenti ugovore moći preuzimati online.

Od sada će posrednici prema Pravilniku o obliku i sadržaju ugovora o obavljanju studentskih poslova biti dužni osigurati izdavanje ugovora putem interneta. To je regulirano u članku 5. stavku 6, piše Srednja.hr

"Posrednici su dužni osigurati mrežne servise koji će studentima omogućiti izdavanje, odnosno preuzimanje ugovora izvan redovitoga radnog vremena posrednika".

poduzetništvo

Start

Hitro.hr

studentski ugovor

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter