NE, nije sama to tražila

Ženama diljem Europe presuđuju zastarjeli zakoni o silovanju, a Hrvatska je posebno istaknuta


Valerija Bebek
24.11.2018.18:00
Ženama diljem Europe presuđuju zastarjeli zakoni o silovanju, a Hrvatska je posebno istaknuta
iStock

sažeto

Amnesty International iznio je porazne rezultate istraživanja o zakonima u Europi


Valerija Bebek
24.11.2018.18:00

Europa mora revidirati svoje zastarjele zakone koji silovateljima omogućavaju da se izvuku. Uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 25. studenog, Amnesty International napravio je reviziju europskih zakona po pitanju silovanja. Samo osam, od 31 zemlje, silovanje definiraju kao spolni odnos bez pristanka.

U ostalim zemljama, među kojima je i Hrvatska, definiraju silovanje kao uporabu sile, prijetnju silom, prisilu ili pobijaju činjenicu da se žrtva nije branila. 

"Iako su pokreti poput #MeToo inspirirali mnoge žene da progovore o svojim iskustvima, tužna je činjenica da silovanje u Europi ostaje uglavnom neprijavljeno. Žene se boje, što se iznova potvrđuje, jer vidimo hrabre žene koje su pretrpjele i preživjele silovanje kako traže pravdu i često to ne dobiju zbog zastarjelih i štetnih definicija silovanja u zakonu", rekla je Anna Błuś koja je vodila istraživanje za Amnesty International.

Dodala je kako mnogi ljudi i dalje vjeruju kako silovanje nije silovanje ako je žrtva bila pijana, ako je nosila 'provokativnu' odjeću ili se fizički nije branila.

"Spolni odnos bez pristanka je silovanje, i točka. Dok vlade ne usklade svoja zakonodavstva s tom jednostavnom činjenicom, počinitelji silovanja nastavit će se izvlačiti, unatoč svojim zločinima", kazala je.

Amnesty.org

U ovom istraživanju pročešljani su zakoni 28 zemalja Europske unije te Islanda, Norveške i Švicarske. Zemlje koje definiraju silovanje kao seksualni odnos bez pristanka su Belgija, Cipar, Island, Irska, Luksembug, Njemačka, Švedska i Velika Britanija.

Što u praksi znači ova zastarjela definicija silovanja, koju ima i hrvatski zakon? Recimo nedavno je u Španjolskoj petoro muškaraca dobilo blaže kazne za silovanje tinejdžerice jer je ona za vrijeme njihova iživljavanja šutjela, a sudac je zaključio da nije bilo nasilja.

U Irskoj je nedavno (bez obzira što je njihov zakon jedan od ispravnih) odvjetnica silovatelja kao dokaz pristanka na seks silovane tinejdžerice iznijela detalj da je djevojka nosila tange.

Amnesty International naveo je i zabrinutost zbog različitih zakonskih kategorija i tu je posebno istaknuo Hrvatsku:

"Zabrinjavajuće je da neke zemlje kategoriziraju seksualan odnos bez pristanka, kao manji prekršaj, i time šalju jaku poruku da se 'pravo silovanje' događa sao kada se koristi fizičko nasilje. Na primjer u Hrvatskoj 'spolni odnos bez pristanka' propisuje maskimalnu kaznu od pet godina, dok silovanje nosi 10 godina", piše u izvješću.

U izvješću se također navodi da svatko, bez obzira na spol, može biti žrtva silovanja - to uopće nije upitno, međutim taj zločin neproporcionalno više pogađa žene i djevojke.

Hrvatska

silovanje

Zakoni

Amnesty International

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter