STRAVA U NOVOM SADU

Žena primila zaraženu krv pa dobila HIV i preminula u bolnici


Tomislav Kukec
11.12.2017.20:35
Žena primila zaraženu krv pa dobila HIV i preminula u bolnici
Luka Gerlanc / Cropix

sažeto

Liječnici pozivaju pacijente koji su primili krv da se podvrgnu pretragama na krvno prenosive viruse


Tomislav Kukec
11.12.2017.20:35

U Srbiji je preminula žena koja je ove godine zaražena virusom HIV-a putem transfuzije krvi. Srpskoj novinskoj agenciji Tanjug to je potvrdio ravnatelj Instituta za javno zdravlje Vojvodine dr. Vladimir Petrović, koji je naglasio kako je ovo prvi slučaj transfuzije krvi zaražene HIV virusom na tom području još od 1985. 

Iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine objavili su, kako javlja Alo!,  da je epidemiološka služba tog instituta u suradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, odmah po saznanju o dobrovoljnom davatelju krvi koji je HIV pozitivan, provela sva neophodna epidemiološka ispitivanja slučaja i poduzela sve neophodne mjere za sprečavanje daljnjeg širenja infekcije.

Ističe se i da je pacijentica primila krv dugogodišnjeg dobrovoljnog davatelja krvi, a da je prilikom obaveznog testiranja markera rezultat bio negativan te se nije moglo posumnjati u kvalitetu i zdravlje njegove krvi. 

No, već prilikom slijedećeg davanja krvi uzorak je "reagirao" te je otkriven virus HIV-a. Na žalost, bilo je prekasno, zaražena krv već je bila u nesretnoj pacijentici. Ona je naposljetku preminula od osnovne bolesti zbog koje se i liječila (ne navodi se o čemu je točno riječ) no ovakvi, srećom vrlo rijetki slučajevi, potpuno su šokantni. U Vojvodini je 2017. zabilježena 51 infekcija HIV-om. Liječnici pozivaju pacijente koji su primili krv da se podvrgnu pretragama na krvno prenosive viruse. 

Novi Sad

HIV

zaraza

krv

Transfuzija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter