je li Mira Marković na samrti?

Žena koja iz sjene vukla konce i utjecala na sve važne odluke balkanskog krvnika Slobodana Miloševića


100posto
10.04.2019.10:25
Žena koja iz sjene vukla konce i utjecala na sve važne odluke balkanskog krvnika Slobodana Miloševića
CROPIX

sažeto

Miloševićeva udovica navodno proživljava posljednje dane


100posto
10.04.2019.10:25

Mira Marković, udovica Slobodana Miloševića nalazi se u komi u bolnici u Sočiju, prikopčana na aparate. Liječnici se bore za njen život, a trenutno možda proživljava posljednje dane svoga života, piše srpski tabloid Alo, a vijest su prenijeli mnogi mediji u regiji. Informaciju nisu potvrdili ni najbliži dugogodišnji prijatelji bračnog para.

Prije nekoliko tjedana Mirjana Marković došla je u fokus javnosti kada joj je u Beogradu ukinuta presuda kojom je osuđena na godinu dana zatvora radi zloupotrebe državnog položaja prilikom dodjele državnih stanova. Između ostalog, Marković je bila optužena da je pogodovala dadilji svog unuka da dobije državni stan. Proces je trajao čak 15 godina, za gđom Marković čak je raspisana Interpolova tjeralica.

Ljubav iz gimnazijskih dana 

Optužnica je podignuta 2002. godine i teretila je ukupno 12 osoba, a većina kaznenih djela do kraja postupka otišlo je u zastaru. Suđenje je najmanje pet puta vraćano na početak, a optužnica mijenjana više puta, posljednji put u listopadu 2017. Protiv Marković i njenog sina Marka Miloševića 2006. je pokrenuta istraga zbog sumnje na šverc cigareta tijekom devedesetih, ali je ona u prekidu.

Reuters

Mira Marković rođena je u Požarevcu 1942. i bila je liderica političke stranke Jugoslavenska levica (JUL). Sa Slobodanom Miloševićem upoznala se još u gimnazijsko doba. Upoznali su se i zaljubili u u komunističkoj omladinskoj organizaciji u kojoj su oboje bili aktivni. Mira i Milošević imali su dvoje djece, kći Mariju i sina Marka.

Slobodan Milošević i Mirjana bili su nerazdvojni, a sve njegove krvoločne planove ona je podupirala i osmišljavala.

Mirjana Marković je bila profesorica sociologije na Prirodno-matematičkom fakultetu Beogradskog sveučilišta. Autorica je brojnih radova i udžbenika iz svoje struke. Napisala je i dvije autobiografske knjige "Odgovor" i "Noć i dan" koje su prevedene na desetak svjetskih jezika.

Nakon pada suprugova režima, povukla se iz političkog života. Nedugo prije atentata na premijera Zorana Đinđića 2003. Mira Marković emigrirala je u Rusiju gdje otada uživa azil kao politička izbjeglica.

Slobodan Milošević

Mira Marković

newsletter

Prijavite se na Newsletter