STUDIJA OTKRILA NEVJEROJATNE PODATKE

Zemlju blagostanja zahvatio je val džihadističke radikalizacije. Kako bi se prikrili neki džihadisti jedu svinjsko meso


100posto
13.06.2019.20:00
Zemlju blagostanja zahvatio je val džihadističke radikalizacije. Kako bi se prikrili neki džihadisti jedu svinjsko meso
Ali Hashisho/REUTERS

sažeto

 Studija koja otkriva razmjere radikalizacije u Švicarskoj otkriva kako su najviše radikalizirani muškarci, migranti druge generacije koji su stari između 18 i 35 godina


100posto
13.06.2019.20:00

Švicarsku je zahvatio do sada neviđen val džihadističke radikalizacije koju su izazvale islamističke grupacije i Islamska država, a jedna studija posebno ukazuje na problema radikalizacije u zatvorima.

Prema studiji, radikalizacija u Švicarskoj slična je kao i u susjednim državama, a ističe se kako se najviše radi o radikaliziranim muškarcima, migrantima druge generacije koji su stari između 18 i 35 godina i a njih čak 40 posto, što zbog niske razine obrazovanja i loše integriranosti u tržište rada, živi od scoijalne pomoći.

Jedna petina radikaliziranih su konvertiti, osobe koje su prešle na islam, a velik utjecaj u svemu imaju akcije dijeljenja Kurana te pisanje po društvenim mrežama. Za centar radikalizacije slove zatvori u kojima je zatvoren velik broj muslimana. Prema studiji iz 2016., čak 43 posto zatvorenika bio je muslimanske vjeroispovijesti.

Profimedia

Jedu svinjsko meso kako bi se prikrili

Proces radikalizacije u zatvoru često je teško otkriti zbog toga što zatvorenici prikrivaju radikalizaciju. Jedan neimenovani direktor jednog zatvora, kazao je da pojedini radikalizirani islamisti jedu svinjsko meso kako bi se prikrili, a u zatvoru najčešće reagiraju tek onda kada je radikalizacija uočljiva.

Inače čak 32,3 posto radikaliziranih u zatvorima su porijeklom s prostora bivše Jugoslavije, 20,8 posto iz sjeverne Afrike, a 15,4 posto s Bliskog istoka. Autori studije predlažu da se uspostave specijalni zatvori za one zatvorenike koji su već prije izdržavanja kazne slovili za radikalizirane osobe.

Islamska država

Švicarska

studija

džihadisti

radikalizacija

newsletter

Prijavite se na Newsletter