stručnjaci upozoravaju da je stanje dramatično

Zemlja ostaje bez ključnog resursa, svi šute o tome, a ako hitno ne riješimo taj problem nema nam spasa


100posto
20.10.2019.14:00
Zemlja ostaje bez ključnog resursa, svi šute o tome, a ako hitno ne riješimo taj problem nema nam spasa
Profimedia

sažeto

Ako se uskoro ništa ne učini po pitanju smanjenja potrošnje, grupa od 40 međunarodnih stručnjaka je upozorila da će planetarne rezerve uskoro presušiti


100posto
20.10.2019.14:00

Iako rijetki pričaju o tome bliži nam se još jedna kriza, koja bi, ukoliko ju svijet nastavi ignorirati, mogla izazvati katastrofalne posljedice.

Fosfor je esencijalni mineral za sav biljni i životinjski svijet na zemlji pa tako i za ljude. Ovaj osnovni resurs omogućava stanicama da prenose energiju, a kada se izvadi iz zemlje dodaje se gnojivu da bi se povećali poljoprivredni prinosi.

No, problem  je taj što fosfor nije obnovljivi element. Trenutno ne postoji zamjena za njega, a njegova nalazišta su sve rjeđa, a potrošnja sve veća. Zbog svega toga, problem sa fosforom je sve ozbiljniji.

Planetarne rezerve uskoro će presušiti

Profimedia

Ako se uskoro ništa ne učini po pitanju smanjenja potrošnje, grupa od 40 međunarodnih stručnjaka je upozorila da će planetarne rezerve uskoro presušiti.

Samo u proteklih 50 godina, proizvodnja fosfatnih gnojiva porasla je pet puta, a sa rastućom ljudskom populacijom očekuje se da se potražnja udvostruči do 2050. godine. Problem je što kažu stručnjaci da je svijet u potpunosti nepripremljen za "fosfornu krizu“. Ne postoji suradnja ni koordinacija na svjetskoj razini koja bi se bavila pitanjem kako na odgovoran način koristiti fosfor“, upozoravaju stručnjaci 

Mogli bismo ostati bez fosfora

Prema trenutačnim razinama potrošnje, ako nastavimo u istom smjeru u narednih 80 godina mogli bismo ostati bez fosfora. Iako neke studije pokazuju da imamo više, a neke manje vremena, sve se slažu da će sigurno doći trenutak kada ćemo ostati bez njega.

Dok će smanjivanje potrošnje nesumnjivo biti ključ u popravljanju ovog problema, podjednako ključna stvar bit će i u tome da ga naučimo reciklirati. Znanstvenici ističu da je preko potrebna implementacija neke vrste zatvorenog kružnog sistema reciklaže, jer fosfor teoretski se može reciklirati  46 puta.

Zemlja

resursi

fosfor

newsletter

Prijavite se na Newsletter