100POSTO KOMENTAR

Željkin marš za život izravan je nokaut za prava Hrvatica


Ines Madunić
20.05.2017.12:15
Željkin marš za život izravan je nokaut za prava Hrvatica
Jutarnji list (Arhiva)

sažeto

Hod za život ove se godine održava na dan izborne šutnje. Slučajnost? Teško. U takvim se dobro organiziranim strukturama kao što je "U ime obitelji" slučajnosti ne dopuštaju


Ines Madunić
20.05.2017.12:15

Kad čujete riječ "obitelj", tko vam prvi pada na pamet?

Željka Markić napravila je izvrstan posao uzurpiranja vrijednosti u hrvatskom društvu. Jer, u posljednjih nekoliko godina, riječ "obitelj" povezuje se s njom i njezinom organizacijom "U ime obitelji". Nema više mjesta za nas druge, ne samo drugačije od nje i njezine obitelji, nego i za nas koji imamo istu obitelj – mama, tata i djeca – ali ne stojimo uz njezine vrijednosti i stavove.

Željka Markić jako dobro zna kako govoriti o zajedništvu i istovremeno stvarati raskol u društvu. Tako je drugu godinu zaredom organizirala Hod za život, ponovno preuzimajući riječ i vrijednost, ovog puta to je "život". Pravo na život za nju i subotnje šetače najvažnija je, gotovo transcendentalna vrijednost. Ništa nije iznad toga – pa ni Ustav niti bilo kakav zakon. Niti bilo kakva žena i njezino tijelo, njezine vrijednosti i njezin život. Pravo na sve to imaju oni koji šetaju.

Izabrali su baš dan izborne šutnje

I nije dovoljno to što je preuzela naše vrijednosti i pretvorila ih u svoje, nego je od toga napravila političku borbu, istovremeno ponavljajući da to nije politička borba. Hod za život ove se godine održava na dan izborne šutnje. Slučajnost? Teško. U takvim se dobro organiziranim strukturama kao što je "U ime obitelji" i ostalim sličnim udrugama slučajnosti ne dopuštaju. Politizirali su i zaoštrili svoju borbu, sve sa smiješkom, uvjeravajući nas da to zaista nema veze s politikom.

Zašto bi bilo problematično što se takva akcija odvija na dan izborne šutnje, kakve veze ima što su neki političari i političarke (ili njihove supruge i supruzi) u povorci kad su oni tamo kao "privatne osobe", kakve sad veze ima to što je "U ime obitelji" svojedobno pokušala biti politička stranka i što su nakon neslavne propasti nastavili s borbom za utjecanje na političke elite na svim mogućim frontama, uključujući i medijsku, osnivajući niz "neovisnih" portala na kojima veličaju ustaštvo i slave inkviziciju? Ama baš nikakve veze, kažu, jer to je akcija za spas nevinih duša i tijela, nerođenih koje zle žene ubijaju u svojim utrobama iz čiste obijesti i zlobe.

Promotrimo na trenutak detaljnije za čije se pravo na život bore ti današnji šetači. Bore se za to da se ženama onemogući pravo na pobačaj, odnosno pravo na slobodno odlučivanje o svom tijelu i zdravlju. Pravo zajamčeno Ustavom koje je potvrdio Ustavni sud, Europski sud za ljudska prava, Ujedinjeni narodi, kao i mnogi drugi ustavni sudovi u Europi koji su se suočili s istim zahtjevima sličnih udruga. Pravo žene na slobodno odlučivanje o svom tijelu, zaključili su svi nabrojani, važnije je od prava nerođenog djeteta.

Restriktivni zakoni, kao što je primjerice onaj u Poljskoj, koji ženama deklarativno dopušta pobačaj samo u slučaju opasnosti za život i zdravlje majke ili djeteta i u slučaju kaznenog djela (incest ili silovanje), takvi zakoni samo doprinose opasnostima za živote i zdravlje žena. Smanjeni broj pobačaja koji se događa kad takvi zakoni stupe na snagu ne znači da žene ne pobacuju. Znači samo da smo ponovno zakinuli one koji ionako imaju najmanje prava. Najsiromašnije, koji često nemaju pristup dobroj zdravstvenoj skrbi. Pobačaj se mora plaćati, cijene variraju i u Hrvatskoj od bolnice do bolnice, a kako je tek kad je zabranjen? One koje imaju novca mogu otputovati van zemlje i obaviti pobačaj. One koje nemaju snalaze se kako god znaju. U prošlosti to je značilo željezne vješalice za odjeću koje se pretvaraju u medicinsko pomagalo, danas to znači posjećivanje pljesnivih prostorija u kojima se vjerojatno koriste nesterilna pomagala, tehnički ne daleko od vješalica za odjeću. Danas to znači i naručivanje neprovjerenih tableta s interneta koje će obaviti posao bez da država i Željka Markić saznaju.

Za što se bore oni koji hodaju za život?

Oni su ti koji uporno govore o "edukaciji", o tome kako moramo djecu obrazovati o tome da je abortus loša stvar i da su žene koje ga rade loše osobe, ali ne tako da im objasnimo kontracepciju, nego da im zaprijetimo vječnom vatrom. Oni koji ne znaju da većina žena koja u Hrvatskoj obavi abortus imaju između 30 i 39 godina i već imaju dijete ili više djece pa je razlog za taj zahvat najčešće isključivo financijske prirode.

Ne maršira Željka Markić s političarima zato da utječe na bolji život svih nas. Nije to hod za bolji život, jer bolji život imat će samo elita koja je na čelu tog marša. Oni su se, uostalom, već dobro financijski usidrili i sad idu dalje, u proširivanje svojih prava i ograničavanje tuđih. Oni marširaju zato da bi provodili svoje opasne ideje, a to su, između ostalih, one da žene trebaju rađati i šutjeti, da trebaju biti sretne što se povećavaju porodiljne naknade i što im se produžava vrijeme koje mogu provesti doma, s djecom, daleko od javnog prostora, od politike i političke borbe.

Nitko od njih neće pitati što će se dogoditi kad se žena nakon tri ili četiri godine vrati na tržište rada.

Tko će joj dati posao? Željka Markić?

100posto komentar

pobačaj

Željka Markić

U ime obitelji

komentar

Hod za Život

pobačaj Hrvatska

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter