Incijativa s Republike Pešće

Želite da Željko Malnar i Zvonimir Levačić-Ševa dobiju spomenik na Pešćenici?Potpišite peticiju!


Mia Mitrović
31.03.2019.17:00
Želite da Željko Malnar i Zvonimir Levačić-Ševa dobiju spomenik na Pešćenici?Potpišite peticiju!
Ranko Šuvar / Cropix

sažeto

Malnarov učenik Braco 2018. je podnio zahtjev da se Malnaru dodijeli ulica, no proces je stopiran, a nitko ne zna zašto 


Mia Mitrović
31.03.2019.17:00

Grupa građana u nedjelju je pokrenula online peticiju kojom se traži izgradnja spomen obilježja predsjedniku Republike Pešćenice Željku Malnaru i njegovom ministru obrane Zvonimiru Levačiću Ševi.

Dvojac koji nas je nasmijavao do ranih jutarnjih sati svake subote u emisiji Nightmare stage zaslužuje da im građani na ovaj način odaju počast. Zahvaljujući njihovom predanom radu, glas o Republici Pešćenici došao je i do najudaljenijih kutaka planeti pa je spomen obilježje najmanje što Hrvatska i Grad Zagreb za njih mogu učiniti.

Počasni građani

Peticiju koja će biti uručena gradskoj upravi možete pročitati i potpisati ovdje, a njen tekst prenosimo u cijelosti:

Željko Malnar je autor preko 70 dokumentarnih filmova i reportaža iz Turske, Jordana, Iraka, Irana, Afganistana, Pakistana, Indije, Šri Lanke, Maldiva, Tajlanda, Paname, Portorika, Ekvadora, Samoe s južnoga Pacifika, Novih Hebrida (Vanuatua) i Salomonovih Otoka. Nositelj je mnogih priznanja u svijetu (Chicago filmski festival, Barcelona film festival), a 1986. godine dobiva ključeve grada Forth Wortha Dallas u Američkoj saveznoj državi Texas kao nagradu za zbližavanje kultura i naroda.

U potrazi za staklenim gradom

Godine 1986. zajedno s Bornom Bebekom izdaje knjigu "U potrazi za staklenim gradom", koja doživljava četiri izdanja. Jedini je stranac nosilac titule Seiuli (Poglavice koji govori) polinezijske države Samoa.

Godine 1992. na TV-postaji OTV pokrenuo je emisiju "Nightmare Stage", kao prvi predsjednik "Republike Peščenica". U njoj je nastupao i legendarni ministar obrane Peščenice Zvonimir Levačić-Ševa. Emisija je zbog svoje originalnosti i rušenja tabua stekla kultni status i veliku gledanost te izazvala određene kontroverze, najviše zbog preispitivanja društvenih normi.

Zagrebački odbor Gradske skupštine za javna priznanja nominirao je 2004. godine "Noćnu moru" za dodjelu Plakete Grada Zagreba, i to "za njezinu autentičnost, hrabro suprotstavljanje umjetnom virtualnom svijetu, lažnim veličinama i društvenoj hipokriziji". Međutim, nominacija nije prihvaćena zbog Hrvatskog Helsinškog odbora, koji je krivo shvatio koncept emisije (slučajno ili namjerno) proglasivši sudionike, vjerovali ili ne "hendikepiranima" što je potvrdilo društvenu hipokriziju koja je bila jedna od glavnih tema emisije.

Nitko od njih pritom nije spomenuo njihovu široku popularnost. društveni utjecaj kao i činjenicu da su ljudi "nižeg" društvenog statusa dobili funkciju, posao, socijalni angažman i postali omiljeni među građanima Hrvatske i šire. Također su ih optužili za širenje rasizma, dok je u emisiji prisustvovalo puno aktera različitih nacionalnosti kojima nije smetalo šala na njihov i tuđi račun kao niti iznošenje predrasuda pred auditorij.

2018. godine predsjednik Koalicije Roma Hrvatske Sead "Braco" Hasanović podnio je službeni zahtjev Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova Skupštine Grada Zagreba, da se Željku Malnaru dodjeli ulica, no nije poznato tko je i zašto, to imenovanje stopirao, iako stanovnici Peščenice nisu imali ništa protiv.

Željko Malnar živio je i radio u Zagrebu, gdje do smrti, 9. Srpnja 2013., obnaša dužnost predsjednika Republike Peščenice.

Ministar obrane Republike Peščenica, Zvonimir Levačić-Ševa, napustio nas je 5. Svibnja 2010. i ostao dobri duh ovog zagrebačkog naselja.

Željko Malnar

Republika Pešćenica

Zvonimir Levačić Ševa

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter