Oproštajno pismo nautičara iz Splita

"Želim da se moje dijete budi daleko od ustaša i zločinaca koji sanjaju novi Jasenovac i Staru Gradišku. Zbogom!"


Sanja Rapaić
22.09.2017.14:25
"Želim da se moje dijete budi daleko od ustaša i zločinaca koji sanjaju novi Jasenovac i Staru Gradišku. Zbogom!"
Cropix

sažeto

Mario Vujević odlučio je napustiti Hrvatsku, a njegovo pismo podijelile su i neke braniteljske udruge


Sanja Rapaić
22.09.2017.14:25

Nautičar Mario Vujević iz Splita odlučio je otići iz Hrvatske. I dok većina odlazi u tišini, pozdravljajući se samo sa svojim najmilijima, on je ovakvoj Hrvatskoj i njenim kormilarima, napisao svojevrsno oproštajno pismo. Nakon što ga je objavio na društvenoj mreži, u samo nekoliko sati dirljivo je pismo prikupilo na stotine likeova, a podijelile su ga čak i neke braniteljske udruge.

Na naše pitanje zašto napušta rodnu zemlju i voljeni Split, kratko nam je odgovorio – odlazim što dalje od fašizma i opće atmosfere straha.

Mariovo oproštajno pismo prenosimo u cijelosti:

ODLAZAK.

"Odlučio sam da uskoro odem tamo gdje ne žive vjerski fanatici koji s mrtvacima po ulicama teroriziraju vlastiti narod. Odlučio sam da odem tamo gdje domoljubi i ratnici ne ucjenjuju vlastiti narod i vlastitu državu 22 godine nakon rata, tražeći nove privilegije.

Želim živjeti u građanskoj državi u kojoj će deklarirani fašisti za promicanje istog biti u zatvorima. Želim živjeti u državi u kojoj vjera i vjeronauk postoje samo u crkvama gdje im je mjesto. Vjeri kažem jedno veliko ne na ulicama, u školama i javnim ustanovama.

Ne želim gledati šovinističke siledžije koji traže Srbe i Hrvate antifašiste da im naude. Hrvatski čovjek će se probuditi tek kad ruka fašizma zakuca na njegova vrata. Ali, onda je kasno.

Želim živjeti multikulturalnost 21 stoljeća, a u bolesno nacionalističkoj državi to je nemoguće. Hrvatska postaje vjerski rezervat i ubrzo možemo očekivati svećenike kao voditelje Dnevnika, a teologe kojima je zemlja i dalje ravna ploča kako predaju filozofiju.

Degeneričan je utjecaj crkve na civilno društvo, i njihov pokušaj da realnost i zbilju zamjene maglovitim bajkama i smišljenim lažima.

I zato ću ubrzo Hrvatskoj reći zbogom. Još je malo ostalo do kompletne vladavine klerofašizma. Želim se buditi tamo gdje ne postoje Plenković, Kitarović, Markić, Hasanbegović, Bozanić i Marko Skejo.

Tamo gdje vlada demokracija, a ne klerofašistički režim. Tamo gdje postoji budućnost bez fašista u svim strukturama vlasti. Želim da se moje dijete budi daleko od ustaša i zločinaca koji sanjaju novi Jasenovac i Staru Gradišku", napisao je Vujević koji dovršava i knjigu koju će uskoro objaviti.

Facebook

Hrvatska

oproštajno pismo

inozemstvo

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter