uskoro će se rađati svinjice s ljudskim ušima

Žele uzgajati životinje s ljudskim organima, Japan im je to odobrio i u tome ne vide ništa problematično


100posto
29.07.2019.19:00
Žele uzgajati životinje s ljudskim organima, Japan im je to odobrio i u tome ne vide ništa problematično
Reuters

sažeto

Krajnji cilj je stvoriti životinje s organima od ljudskih stanica koje će se poslije moći transplantirati u ljude


100posto
29.07.2019.19:00

Japan je svom stručnjaku s područja istraživanja matičnih stanica dao financijsku potporu za stvaranje životinjskih embrija koji sadrže ljudske stanice. 

Genetičar Hiromitsu Nakauchi, koji radi na sveučilištu u Tokiju i Sveučilištu Standford u Kaliforniji, planira uzgojiti ljudske stanice u embrijima miševa i štakora, a zatim da presadi te embrije u surogatne životinje. Krajnji cilj mu je stvoriti životinje s organima od ljudskih stanica koje će se poslije moći transplantirati u ljude.

Nije bilo dozvoljeno rađanje genetski izmijenjenih životinja

Profimedia

Do početka ove godine Japan je izričito zabranjivao eksperimentiranje sa životinjskim embrijima koji sadrže ljudske stanice. No, u ožujku ove godine japansko ministarstvo obrazovanja i znanosti izdalo je nove upute koje dopuštaju stvaranje ljudsko-životinjskih embrija, koji se mogu transplantirati u surogatne životinje.

Japan neće biti prva zemlja koja se odlučila na takvo nešto, slični pokusi provedeni su u zemljama kao što su Sjedinjene Američke Države, ali nije bilo dozvoljeno rađanje genetski izmijenjenih životinja. Iako američki znanstvenici na sličnim eksperimentima rade već tri godine, zabranjeno je državno financiranje takvih istraživanja.

Postupno napredovanje u istraživanjima

Genetičar Nakauchi je naglasio kako će vrlo postupno napredovati u svojim istraživanjima te da još neko vrijeme neće biti rađanja hibridnih životinja. U prvoj fazi planira uzgoj hibridnih mišjih embrija sve do 14 i po dana trudnoće, kad su organi većinom formirani i vrlo brzo bi trebalo doći do porođaja. Isti pokus će obaviti i na štakorima.

Tek nakon toga planira podnijeti vladi zahtjev za odobravanje uzgoja hibridnih embrija svinja do 70. dana trudnoće.

životinje

znanstvenici

matične stanice

ljudske stanice

newsletter

Prijavite se na Newsletter