'Talijanska Istra i Dalmacija'

Zbog revizionizma protiv Tajanija pokrenuta peticija kojom se zahtjeva njegova ostvaka, a potpisali su je mnogi ugledni Hrvati


Mia Mitrović
13.02.2019.14:00
Zbog revizionizma protiv Tajanija pokrenuta peticija kojom se zahtjeva njegova ostvaka, a potpisali su je mnogi ugledni Hrvati
Dragan Matić/CROPIX

sažeto

Hrvatski i slovenski europarlamentarci šokirani izjavama predsjednika parlamenta pokrenuli su mehanizme za njegovu smjenu 


Mia Mitrović
13.02.2019.14:00

Protiv predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija pokrenuta je peticija kojom se traži njegova smjena zbog spornih izjava prilikom komemoracije žrtvama fojbi kada je pozdravio 'talijansku Istru i Dalmaciju' što je izazvalo niz negativnih reakcija građana diljem EU, osobito u Sloveniji i Hrvatskoj.

Revizionističke izjave

"Tražimo neopozivu ostavku Antonia Tajanija, predsjednika Europskog parlamenta

Mi građanke i građani slobodne i ujedinjene Europe šokirani smo nedopustivim izjavama predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija, izgovorenima na svečanosti u Bazovici u Italiji, u nedjelju 10. veljače 2019.

Njegove izjave izazvale su burne reakcije u barem dvama državama članicama Europske unije, Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji, no javnost se odazvala i u široj regiji.

Revizionistične izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija, koje opravdavaju fašizam, potaknule su nas da kao građanke i građani pojedinih država Europe zatražimo njegovu neopozivu ostavku s mjesta predsjednika iznimno važne institucije Europske unije, budući da nije pokazao vjerodostojnost potrebnu za obnašanje takve časne funkcije.

Tajani je svojim izjavama u Bazovici izvršio reviziju povijesti i, služeći se potpuno nedopustivom retorikom, pozdravima talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji iskazao fašističke teritorijalne tendencije, za koje u Europi 21. stoljeća nema mjesta.

Oko 1.500 potpisnika 

Također zahtijevamo da se Europsko vijeće i Europska komisija ograde od takvih izjava predsjednika Europskog parlamenta, budući da smatramo da visoki dužnosnici Europske unije ne bi smjeli odobravati takvu retoriku", piše u peticiji koju je u srijedu do podneva potpisalo 1.500 ljudi.

Među prvima koji su potpisali peticiju su Biljana Borzan, Tonino Picula, Jadranka Kosor, Stipe Mesić, Ivan Jakovčić i mnogi drugi.

Usprkos peticiji, upućeni u zbivanja u Europskom parlamentu smatraju kako do smjene neće doći jer je klub pučana stao u Tajanijevu obranu, a ovom sazivu mandat ionako istiće ove godine.

Europski parlament

peticija

Antonio Tajani

iredentizam

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter