Deklaracija digitalne neovisnosti

Zbog profita prosječnog korisnika interneta korporacije zlostavljaju svaki dan, ali ima način kako da se to spriječi


Valerija Bebek
06.07.2019.18:00
Zbog profita prosječnog korisnika interneta korporacije zlostavljaju svaki dan, ali ima način kako da se to spriječi
Profimedia

sažeto

Suosnivač Wikipedije objavio je dokument u kojem tvrdi da velika digitalna cartva teroriziraju male ljude zbog profita


Valerija Bebek
06.07.2019.18:00

Svaka osoba koja koristi internet ima 'neotuđiva digitalna prava' stoji u dugačkom dokumentu koji nalikuje na američku Deklaraciju neovisnosti. Objavio ju je jedan od osnivača Wikipedije Larry Sanger i njome pozvao na decentralizaciju interneta i bojkot društvenih mreža. U Deklaraciji digitalne neovisnosti slobodu je definirao kao 'slobodan govor, privatnost i sigurnost'.

On tvrdi da su svim ljudima koji imaju pristup internetu ta prava nepošteno prekršena od strane 'velikih digitalnih carstava' koja nemilosrdno iskorištavaju čovječanstvo zbog vlastitog profita.

Zatim je krenuo u nabrajanje dugačkog niza prekršaja koje prosječni korisnik interneta trpi zbog pohlepnih korporacija. Među njima je širok spektar nedjela - od izvlačenja privatnih podataka bez izričite suglasnosti vlasnika, i prodaju ih oglašivačima, do dozvoljavanje korporativnog i državnog nadzora nad korisnicima društvenih mreža. Spominje i proizvoljnu zabranu nepoželjnih mišljenja zbog političkih i ideoloških razloga.

Profimedia

Larry Sanger je čovjek koji je pomogao lansiranju Wikipedije davne 2001., radio je kao voditelj zajednice cijelog projekta, da bi od tamo otišao samo godinu kasnije.

Bojkot korporacija i organizacija vlastite mreže

Na posljetku Sanger poziva ljude da se ujedine u nastojanju da uguše eksploatacijske tehnološke divove i stvore decentralizirani internet slobodan od korporativne kontrole.

Najpouzdanije jamstvo naše privatnosti, sigurnosti i slobode govora nije u rukama bilo kojeg poduzeća, organizacije ili vlade, nego leži u slobodnom dogovoru između slobodnih pojedinaca da koriste zajedničke standarde i protokole.

Profimedia

Nije sve tako crno, naša budućnost ipak ne mora izgledati kao mračna distopija, Sanger nudi i izlaz iz te sumorne atmosfere, kaže da svijetla budućnost interneta treba biti bazirana na čvrstim garancijama privatnosti, end-to-end šifriranje, univerzalne tehničke standarde i protokole, tako korisnici zadržavaju isključivu kontrolu nad svojim osobnim podacima i bilo kojim sadržajem koji objavljuju na internetu.

S praktične strane deklaracija poziva one s neophodnim vještinama da 'kodiraju, dizajniraju i sudjeluju u novim i boljim mrežama', dok širu javnost poziva da jednostavno izbjegava 'starije, kontrolirajuće i uskoro zastarjele mreže', očito se referirajući na Facebook i Twitter.

Internet

wikipedia

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter