gdje vladaju najokrutniji pirati na svijetu

Zbog njih ovo je more najopasnije za plovidu. Nekada su pirati napadali naftne brodove, sada napadaju sve, a bilo je i slučajeva otmice


100posto
19.06.2019.20:00
Zbog njih ovo je more najopasnije za plovidu. Nekada su pirati napadali naftne brodove, sada napadaju sve, a bilo je i slučajeva otmice
Screenshot/YouTube

sažeto

U vodama zapadne Afrike tako je u proteklom razdoblju zabilježeno čak 112 takvih piratskih incidenata


100posto
19.06.2019.20:00

More na zapadnoafričkoj obali bogato je naftom, ali se smatra najopasnijem na svijetu za plovidbu, pokazao je to najnoviji izvještaj koji prati godišnje stanje o piratstvu. Kako se navodi u izvještaju gusarski napadi su se u posljednje vrijeme znatno smanjili u nekim područjima svijeta, ali u zapadnoj Africi oni su u usponu i sada su češći nego bilo gdje drugdje u svijetu. 

U vodama zapadne Afrike tako je u proteklom razdoblju zabilježeno čak 112 takvih piratskih incidenata. Također je otkriveno kako su meta napada bili ne samo ogromni tankeri koji izvoze naftu i plin iz Nigerije i Gane, već i trgovački brodovi iz manjih zemalja.

Ozbiljnija prepreka u korištenju trgovinskih ruta

Reuters

Tako je većina napada bila je usmjerena na brodove koji su prevozili naftu i plin, ali su napadani i ribarski brodovi. Problem pirata sve je ozbiljnija prepreka u korištenju trgov ruta, a kako stručnjaci objašnjavaju tu se onda postavlja i pitanje i premije osiguranja tako da je i brodarima postalo skuplje poslati svoje brodove u te vode.

Iako imaju svoje najinteresantnije ciljeve pokazalo se da pirati napadaju baš sve vrste brodova, od ribarskih brodova, hladnjača pa do tankera, a bilo je i slučajeva otmice i traženja otkupnine. 

Stroga definicija gusarskih napada obuhvaća samo napade na brodove na otvorenom moru, to jest na više od 12 nautičkih milja od obale, i koji nije pod nadležnošću bilo koje države. Unutar teritorijalnih voda zemlje i unutar lučkih objekata, ovi napadi su definirani kao oružane pljačke na moru. 

more

pirati

nafta

brodovi

newsletter

Prijavite se na Newsletter