foto, video: što kada strani gosti ne plaćaju

Zbog nepodmirenog računa za piće od 50 tisuća eura milijarderi završili na policiji? To nije prvi put da su strani turisti pokušali proći bez plaćanja


Mia Peretić
11.06.2019.16:00
Zbog nepodmirenog računa za piće od 50 tisuća eura milijarderi završili na policiji? To nije prvi put da su strani turisti pokušali proći bez plaćanja
Bozo Radic / CROPIX

sažeto

Volimo strane turiste, posebno one s mnogo novca, no što kada se i oni ne odvajaju od novčanika?


Mia Peretić
11.06.2019.16:00

Iako u Hrvatskoj sve nade polažemo u uspješnu turističku sezonu i priželjkujemo bogate strane turiste koji će kod nas ostaviti gomile svojih dolara ili eura, nekada je baš, ironično ali točno, s najbogatijom klijentelom i najviše problema u naplati.

Prije tri dana u Dubrovnik je uplovila prekrasna luksuzna jahta čiji je vlasnik član kraljevske obitelji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koju koristi i prijestolonasljednik Mohammed bin Salman. Iste je večeri društvo s jahte otišlo u popularni disko u staroj gradskoj jezgri, Culture Club Revelin. 

Napucali 50 tisuća eura pa odbili platiti cijeli račun

No, kako piše Dubrovački dnevnik, jedan od VIP uzvanika je tijekom večeri u klubu skupim šampanjcem častio zgodne hostese, a ukupna potrošena cifra popela se na 50 tisuća eura. Jedna je osoba iz društva račun za piće hostesa odbijala platiti, pa se u čitavu priču prvo upetljala zaštitarska služba, a zatim i policija, rekao je neimenovani izvor. Muškarac mlađe životne dobi priveden je u Policijsku postaju, pa je uz pomoć drugih gostiju podmirio račun koji je premašivao 375 tisuća kuna. 

Dubrovački dnevnik dodaje kako ni policija ni klub nisu željeli potvrditi ove informacije niti ih komentirati.

Bozo Radic / CROPIX

Jeli u sljedovima, pili fina vina i pobjegli kroz žardinjere

Prošle godine se u Zadru dogodila jedna drska situacija: nakon jela i pića dvojica fino odjevenih muškaraca jednostavno su pobjegla iz zadarskog restorana. Djelatnici nisu željeli otkriti o kojem iznosu se točno radi, već su samo kratko komentirali da su 'jela bila u sljedovima', te da su pili vino. Pobjegli su ubrzo nakon što su konobara zamolili za račun, provukavši se između žardinjera s cvijećem. Iako nisu bili sigurni odakle su točno ove neplatiše, konobar je sumnjao da se radilo o Talijanima. U nadi da će netko identificirati kradljivce, snimka bijega objavljena je na Facebooku.

Britanac pokušao pobjeći bez plaćanja 49 tisuća kuna i pozajmica

2016. godine je Dubrovačka policija prijavila 25-godišnjeg Britanca za kazneno djelo prijevare na štetu vlasnika apartmana iz mjesta Orašac. Policijska uprava dubrovačko-neretvanska u priopćenju je istaknula da je vlasnika oštetio za ukupno 49 tisuća kuna, od čega je dio za smještaj, a dio se odnosio na novac koji je u nekoliko navrata posudio. 

Financijski savjetnik iz Marseillea priuštio obitelji besplatno ljetovanje na Zlatnom ratu

Sedam dana je financijski savjetnik iz Marseillea sa suprugom, punicom i troje djece je u kolovozu 2014. godine uživao u hotelu na Zlatnom ratu u Bolu na Braču, a čitava je obitelj otišla bez plaćanja računa, pri čemu su ostali dužni 22 tisuće kuna, pisala je Slobodna Dalmacija.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo je optužnicu protiv Jeana Louisa Bottalice zbog prijevare, a tražili su uvjetnu kaznu od 11 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine.

Francuz je navodno s hotelom dogovorio plaćanje po odlasku, no jednostavno su otišli bez da su se javili recepciji. Hotel se zatim pokušao naplatiti preko njegove kreditne kartice, no na računu nije bilo sredstava.

On je prilikom ispitivanja u Državnom ravnateljstvu francuske policije u Marseilleu tvrdio da je prilikom odlaska račun podmirio, no da mu recepcionar račun nije poslao mailom, kao što je obećao, te da na račun nije blokirao, već na njemu nije bilo tri tisuće eura.

Cropix

Nijemac nasamario luksuzni hotel u Opatiji: Uživao pet tjedana pa pobjegao bez plaćanja

Da opasnost vreba i van turističke sezone pokazuje slučaj Joachima Rothenburgera, njemačkog državljana koji je nasamario luksuzni hotel u Opatiji u kojem je boravio pet tjedana, od 14. veljače do 21. ožujka 2010. godine, te najednom tajno otišao bez da je platio račun od 18 tisuća kuna. 

Riječki općinski sud uvjetno ga je osudio zbog prijevare, izrekao mu kaznu od osam mjeseci zatvora koja se neće izvršiti ako u roku kušnje od dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

Niko Goga / CROPIX

turizam

bijeg

stranci

plaćanje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter