epidemija u sisku

Zbog nelagode da se širi među sirotinjom roditelji skrivaju da su djeca zaražena pa se bolest proširila vrtićima i školama. Slučajevi zabilježeni i u umirovljeničkom domu


Daniel Radman
21.05.2019.09:55
Zbog nelagode da se širi među sirotinjom roditelji skrivaju da su djeca zaražena pa se bolest proširila vrtićima i školama. Slučajevi zabilježeni i u umirovljeničkom domu
Ilustracija / Vlado Kos / CROPIX

sažeto

Činjenica je da nizak higijenski standard i gustoća smještaja utječu na pojavu svraba, ali to ne znači da su osobe koje redovito održavaju higijenu imune


Daniel Radman
21.05.2019.09:55

Iako mnogi misle da je iskorijenjena bolest, periodički se epidemija svraba javlja i danas. Zadnje vijesti govore da se pojavio u Sisku, među oboljelima su djeca u vrtićima i školama, a zabilježeni su slučajevi bolesti i umirovljeničkom domu.

Zbog sramote se bolest prikriva

Problem navodno traje već dva mjeseca, ali tek sada je informacija o epidemiji dospjela u javnost. Nije to neobično, o svrabu se – u narodu poznatom i po pogrdnijem nazivu 'šuga' – najčešće ne govori, a zbog nelagode roditelji često pokušavaju i prikriti da su im djeca oboljela.

Profimedia

Svrab se, naime, naziva i 'sirotinjskom bolesti', pa se zaražene stigmatizira da su iz obitelji niskog higijenskog standarda. Prikrivanje samo daje plodno tlo za širenje bolesti, a otuda i dolaze epidemije. Činjenica je da nizak higijenski standard i gustoća smještaja utječu na pojavu svraba, ali to ne znači da su osobe koje redovito održavaju higijenu imune.

Godišnje zna biti preko 2.000 slučajeva

Naprotiv, svrab je vrlo zarazna bolest u slučajevima bliskog kontakta sa zaraženim osobama, pa liječnici apeliraju da se po pojavi simptoma (intenzivan svrab, osip između prstiju šaka, ručnom zglobu, podlakticama, trbuhu, pazuhu, unutrašnjoj strani bedara....) oboljeli (ili njihovi roditelji, ukoliko je riječ o djeci) odmah jave liječniku kako bi se zaraženi izolirali te se spriječilo širenje bolesti u vrtićima i školama.

Inače, u Hrvatskoj je u nekoliko zadnjih godina porasla prijava broja oboljelih od svraba, prema zadnjim podacima, odnose se na 2017., bilo je 2.224 registriranih slučajeva.

škola

Sisak

epidemija

vrtić

svrab

dom umirovljenika

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter