anketa:KORISTE LI POLITIČARI ZAKON o udomiteljstvu ZA PREPUCAVANJE?

Zbog neinformiranosti i zatucanosti uskraćujete Marti, Petru, Ivani djetinjstvo u roditeljskom domu. Budite toliko hrabri pa im onda to i recite u lice!


Ana Lonjak
26.11.2018.19:00
Zbog neinformiranosti i zatucanosti uskraćujete Marti, Petru, Ivani djetinjstvo u roditeljskom domu. Budite toliko hrabri pa im onda to i recite u lice!
iStock

Ana Lonjak
26.11.2018.19:00

Ima X godina i od prvog dana živi u dječjem domu i ne zna kako izgleda obiteljski život, a samo želi osjetiti roditeljsku ljubav, pripadnost obitelji i zagrljaje koje pripadaju samo njoj ili njemu. Želi darove pod borom, buđenje u obiteljskom domu, roditelje koji je/ga bude zagrljajima i poljupcima, roditelje koji ga/je svaki dan nakon škole ili vrtića pitaju što je jeo ili jela  i koji se nekada i ljute na nju/njega zbog neke dječje nepodopštine. To je krajem prošle godine željelo 1172 djece koje je čekalo u dječjim domovima na udomljenje, a broj djece bez roditeljske skrbi lani je narastao za čak 36 posto u odnosu na 2016. godinu.

Oni samo žele dom i obitelj! 

iStock

I Martu, Petru, Ivana, Filipa, Maju, Ivonu ne zanimaju politička prepucavanja koja traju ovih dana. Oni samo žele dom i obitelj! I nije ih briga što priča HNS, HDZ, SDP ili bilo tko od političara i njihove zakulisne igre, oni samo žele biti nečiji. I svakog dana se nadaju da će oni biti ti koji će pronaći svoj dom, jer nitko od onih koji sjede u saborskim klupama nije prošao ono što oni prolaze, nisu odrastali u dječjim domovima bez roditeljske ljubavi za kojom toliko žude.

Svi ovi političari sada se prepucavaju na račun tu djece, iznose svoje stavove o istospolnim vezama, koriste sadašnju situaciju za skupljanje jeftinih političkih bodova umjesto da samo poslušaju razum i shvate da ti mališani samo svoje djetinjstvo ne žele provesti u domu. 

I sigurni smo da većinu te djece boli briga hoće li u tom domu imati mamu i tatu, dvije mame ili dvije tate. Iz perspektive djeteta to je potpuno nebitno. Oni samo žele roditeljsku ljubav. 

Baš vi glumite bogove, a da na to nemate pravo!

iStock

Toga je svjesna većina razvijenih europskih zemalja, u kojima je dopušteno udomljavanje djece istospolnim zajednicama, a  podaci iz SAD-a govore da baš istospolni parovi šest puta češće udomljavaju djecu u odnosu na heteroseksualne parove i time predstavljaju važan resurs državi u zbrinjavanju djece bez adekvatne roditeljske skrbi.

I zato se naježim kada pročitam komentare nekih da udomljavanje djece od strane istospolnih parova nije prirodno i nije po Bogu. Jer sigurna sam da Bog ne bi želio da niti jedno dijete još jedan dan provede u dječjem domu, ako postoji neki par koji ga želi usvojiti. I zato budite manje zatucani i razmislite koliko sa svojim ograničenim stavovima uskraćujete mogućnost djeci bez roditelja da ih netko voli. Baš vi glumite bogove, a da na to nemate pravo!

Političarima ovakve teme služe tek za pozicioniranje u politici

Zbog neinformiranost i zatucanosti uskraćujete Marti, Petru, Ivani, Filipu, Maji, Ivoni veselo djetinjstvo u roditeljskom domu. Budite toliko hrabri pa im onda to i recite u lice!

A procjene je li neka osoba sposobna i prihvatljiva da bude udomitelj trebale bi biti vođene time kakva je ta osoba, ima li zadovoljavajuće stambene prilike i prihode, zdravstveno stanje i pozitivan odnos prema životu, a iznad svega da voli djecu te da je spremna podijeliti svoje vrijeme, energiju i toplinu s onima kojima to nedostaje.

A kakve je seksualne orijentacije ta osoba stvarno je ne bitno. Zaboravite na političare, ne slušajte što govore jer njima i ovako ove teme služe tek za osobno pozicioniranje u politici, najmanje da razumno razluče što je dobro za djecu bez roditeljske ljubavi. A zbog njihovih igrarija postoji velika mogućnost da će Marta, Petra, Ivana, Filip, Maja i Ivona i sljedeće blagdane dočekati u domu. 

djeca

HDZ

SDP

HNS

Zakon o udomiteljstvu

istospolne zajednice

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter