DARIO JURIČAN ZA 100POSTO

'Zbog Milana Bandića moram hodati s putovnicom po gradu'


Matej Devčić
05.06.2019.19:00
'Zbog Milana Bandića moram hodati s putovnicom po gradu'
Damjan Tadic/CROPIX

sažeto

Redatelj Dario Juričan snima film o Milanu Bandiću, a traži i glavnog glumca koji će dobiti honorar jednak neto plaći zagrebačkog gradonačelnika


Matej Devčić
05.06.2019.19:00

"Živi zid nam je ukrao show", govori redatelj Dario Juričan u prostorijama GONG-a dok se održava konferencija za medije na kojoj se pojavila tek šačica novinara. Strpljivo čeka 12 sati kada počinje konferencija na kojoj je predstavio audiciju za glavnu ulogu Milana Bandića u dokumentarno-igranom filmu "Kumek", koji se bavi upravo Bandićem.Radi se o trećem filmu nakon "Gazde" koji se bavi Ivicom Todorićem i "Gazda: početak" koji se bavi privatizacijom i Miroslavom Kutlom.

Juričan film o Bandiću snima već preko dvije godine, a s njim na tome radi desetak ljudi, među kojima je i Hrvoje Appelt, glavni novinar-istraživač u projektu, te Tibor Keser koji je izvršni producent. HAVC film sufinancira s 400 tisuća kuna, a ostatak novca Juričan skuplja putem crowdfunding kampanje u kojoj je do sada skupljeno oko 30 tisuća kuna, a cilj je skupiti 250 tisuća kuna.

Goran Mehkek/CROPIX

"Honorar koji će dobiti glumac Milana Bandića iznosi 17.840,95 kuna neto što odgovara neto plaći Milana Bandića prema njegovoj imovinskoj kartici", objašnjava Juričan. Kaže kako prijave za audiciju počinju danas, a prijavnica je dostupna na stranici www.kumek.biz.

Zbog imena Milan Bandić mora hodati s putovnicom po Zagrebu

Koji su uvjeti za glavnu ulogu? Traži se, dakle, muška osoba koja ima između 40 i 60 godina, a sličnost s Milanom Bandićem kao i glumačko iskustvo nisu nužni. Juričan priča kako će glumac biti angažiran do premijere filma, koja bi se trebala dogoditi do veljače 2020. godine, a audicija će se održati 14. i 15. lipnja na zasad tajnoj lokaciji u centru Zagreba.

No, hoće li film o Milanu Bandiću snimati Milan Bandić, ali redatelj? Prije koji dan Juričan je odlučio promijeniti ime u Milan Bandić, a dobio je i dokumente koji svjedoče tome. Nakon izdavanja dokumenata, 24 sata kasnije, dolazi do obrata.

Juričan, naime, ne može biti Milan Bandić jer u rješenju zagrebačkog Ureda stoji da je doveo javnost u zabludu. Sada po Zagrebu, objašnjava, mora hodati s putovnicom jer njegova nova osobna s novim imenom nije važeća.

Goran Mehkek/CROPIX

"Držim da se nisam lažno predstavljao i doveo u zabludu javnost"

Kada smo nakon konferencije sjeli s Juričanom i popričali o "Kumeku", kazao je da neće odustati od promjene imena u Milan Bandić te da ne sumnja kako će ta borba biti duga i žilava. Najavio je kako će na rješenje zagrebačkog Ureda uložiti žalbu Ministarstvu uprave.

"Da je postojao razlog da mi se ne da promjena imena to je moglo biti ostvareno u donošenju odluke. Budući da je to doneseno i da sam konzumirao ime i napravio osobnu, držim da se nisam lažno predstavljao i doveo u zabludu javnost. Nisam se predstavljao kao gradonačelnik Milan Bandić nego Milan Bandić redatelj. Mislim da sam u pravu, ja sam legalist i poštivat ću proceduru", govori mi Juričan.

Pitam ga zašto je odlučio promijeniti ime u Milan Bandić, jer se može steći dojam kako se radi o PR kampanji za film. "Ime Milan Bandić je rješenje, a ne problem. Mislim da bi se svi u Zagrebu trebali zvati Milan Bandić. Ja čak potičem to da to nije samo dobro ime za mušku nego i za žensku osobu. Milan Bandić je put blagostanja ovog grada i države", govori Juričan ozbiljno.

Goran Mehkek/CROPIX

"Kada ih ponovno tražite da vam daju informacije, tu zapne"

I nije ga tako teško razumjeti. Možda bi mu ime Milan Bandić olakšalo da dođe do materijala do kojeg, kako nam priča, nije došao. Tijekom snimanja filma Juričan je zatražio informacije od zagrebačkog Holdinga, ali su one, objašnjava, bile nekvalitetne ili ih je bilo nemoguće dobiti.

"Nemoguće ih je dobiti ako tražite bilo što vezano uz nekog od optuženika trenutnih procesa koji su na Županijskom sudu, a njih ima 12-ak i to nekvalitetna informacija. Ja ih, recimo, tražim da mi daju po godinama koje su fizičke i pravne osobe dobile donaciju i oni meni kažu pa sve vam je na webu što je zapravo velika bezobraština.

Kada odete tamo oni imaju spisak tko je dobio donaciju, ali je cifra zbirna i to je nekvalitetna i nikakva informacija. Iz toga ne možete ništa. Kada ih tražite da vam ponovno daju te informacije, tu zapne i ne ide", priča Juričan.

Goran Mehkek/CROPIX

Misli da je Bandić ogromna enigma

Što sve film donosi još uvijek ne otkriva, ali kaže kako je najveća laž koja se može reći o Milanu Bandiću ona da svi sve znamo. "Mislim da je Bandić ogromna enigma i baš je bila lavovska bitka da otkrijemo tko je taj Milan Bandić.

Ako pitate prosječne ljude što je on studirao, oni to neće znati, a studirao je politologiju. Koja mu je tema diplomskog rada to ni on sam ne zna, a tek sad sam dobio od Fakulteta političkih znanosti, tj. povjerenik im je naložio da moraju dati rješenje o njegovom diplomskom radu pa da i to riješimo", govori Juričan.

Pitam ga igra li ovim filmom na sigurno jer ipak radi se o imenu koje privlači publiku, temi koja će uvijek proći. Juričan odgovara kako smatra da više nema velikih tema.

Goran Mehkek/CROPIX

Radi ciklus od četiri filma, zadnji je o Isusu Kristu

"Mi radimo ciklus od četiri filma, ovo je predzadnji ostala mi je još samo jedna tema i to je Isus Krist. Ja sam nekako htio napraviti zaokruženu priču o Hrvatskoj i da bi ispričao tu priču mislim da sam izabrao četiri ličnosti koje mogu ispričati kako izgleda suvremena Hrvatska.

Za 50 godina kada će se birati koji film predstavlja neku epohu, želim da na tom popisu bude serijal Gazda. Mislim da svaka od osoba koje sam radio predstavlja jednu suvremenu sferu kako živi svijet u ovom trenutku, a Milan Bandić stvarno pokriva zadnjih dvadesetak godina ovog grada", tvrdi Juričan.

"Prošao je nekoliko transformacija u svom životu, predstavlja kameleona kojeg jednostavno nisam mogao izbjeći", dodaje. Film o Bandiću htio je raditi odmah nakon filma o Ivici Todoriću, no ubrzo je shvatio da im za to treba puno vremena.

"Govore već se sve zna o Bandiću, ali ja im kažem 'ne znate puno'"

"Nismo mogli u tako kratkom roku isproducirati kvalitetan materijal pa smo ga radili sporovozno. Prva snimanja smo obavili u Grudama na ljeto 2016. Prošlo je dovoljno, mislim da smo napravili dobar posao i da je istraživanje dobilo kvantni skok kad nam se pridružio Hrvoje Appelt koji je po meni jedan od bitnijih istraživačkih novinara. Mislio sam da nešto znam ali sam s Hrvojem vidio da to može otići u neke razine", objašnjava.

Goran Mehkek/CROPIX

"Radimo minuciozno, otvaramo povijest naših veličina i uvijek tu ima hrpa materijala i nepoznanica. Što smo sve otkrili morat ćete pričekati film", tvrdi.

Zanimalo nas je i kakve su bile reakcije kada je objavio da radi film o Bandiću, a on kaže da su bile očekivane. "Pratim komentare na našoj Facebook stranici Gazda, koja je naša osnovna stranica. U njima se može pročitati kako je to nekima super jer su čekali taj filmski spomenik, dok neki tvrde da već sve znamo o Bandiću. Ja im opet kažem: 'ne znate puno'", tvrdi Juričan.

Kako onda komentira izjavu Milana Bandića da Zagrepčani mogu biti sretni što je došao u Zagreb? "Apsolutno se s tim slažem. Milan Bandić ne treba Zagreb nego Zagreb treba Milana Bandića", konstatira Juričan. A što bi on prvo učinio kada bi na jedan dan postao gradonačelnik Milan Bandić? "Ne bih mogao to komentirati. Ja sam redatelj", tvrdi Juričan.

"Kada su Todoriću banuli u Kulmerove, zvala me služba s HRT-a"

Kako je na konferenciji najavio i da će u znak prosvjeda protiv lošeg odnosa HRT-a prema neovisnoj hrvatskoj dokumentarnoj produkciji i HRT-ova neotkupa "najboljih djela vodećih hrvatskih specijaliziranih producentskih kuća", njegov film "Gazda: početak" do kraja crowdfunding kampanje za "Kumeka" moći besplatno gledati na YouTubeu, pitam ga što je toliko sporno HRT-u da ne pusti njegove filmove.

Goran Mehkek/CROPIX

"Ne znam koji je njihov razlog. Meni je smiješno da onaj dan kada je Todorić trebao biti uhapšen i kada je otišao na službeni put u Veliku Britaniju, kada su mu banuli u Kulmerove dvore, nazvala me dotična služba HRT-a koja je htjela pokazati film.

Zar trebamo čekati da Kutle ili Bandić završe u zatvoru pa da oni uzmu film? Malo je to, neka se ne ljute, nakaradno, ali još više boli to što nisu uzeli niti jedan film od drugih produkcija budući da natječaj ide jedanput godišnje. Javna televizija je bitna jer znamo koja je njihova veličina i važnost, znamo kakav arhiv i imaju i teško ih je pratiti.

Ne shvaćaju da smo im prijatelji, da smo proizvođači kvalitetnog i zanimljivog materijala i teže nam je graditi javnu televiziju kada ne vrši svoju funkciju", zaključuje Juričan.

film

Milan Bandić

Dario Juričan

Kumek

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter