SIMPATIZER ISLAMSKE DRŽAVE

Zbog jučerašnjeg napada u Stockholmu osumnjičen je 39-godišnjak, u kamionu je imao sumnjivu napravu


Juraj Filipović
08.04.2017.15:30
Zbog jučerašnjeg napada u Stockholmu osumnjičen je 39-godišnjak, u kamionu je imao sumnjivu napravu
Reuters

sažeto

"Prerano je da bi iz ovoga izvlačili političke zaključke. Ovo je trenutak za tugu, za žalost", rekao je Lofven. 


Juraj Filipović
08.04.2017.15:30

Švedska je policija potvrdila da je u kamionu kojim je u petak izveden krvavi teroristički napad u Stockholmu pronađena sumnjiva naprava, prenosi BBC

Reuters

Ravnatelj policije Dan Eliasson objavio je da je u kamionu koji se u petak zabio u ljude na najprometnijoj stockholmskoj ulici Drottninggatan i pritom ubio najmanje četvero, a ozlijedio 15 ljudi, pronađena "tehnička naprava" u sjedalu vozača. Policija ističe kako je prerano reći o kakvoj se napravi radi, te je otkrila samo da "ona tamo ne bi trebala biti". 

"U ovom trenutku ne mogu reći radi li se o bombi ili nekom zapaljivom materijalu. Trenutno provodimo istragu", otkrio je ravnatelj. 

Eliasson je dodao kako se 39-godišnji muškarac uzbekistanskog porijekla koji je osumnjičen za napad nalazi u zatvoru, te da nije još odbačena mogućnost da je u napadu imao pomagače. Osumnjičeni je bio poznat policiji, no samo kao "marginalna ličnost" koja nije bila "dio postojećih istraga", ali koja je od prije poznata u obavještajnim krugovima, piše BBC. 

Reuters

"Ništa ne ukazuje na to da imamo pogrešnu osobu, upravo suprotno, sumnje su s napredovanjem istrage sve snažnije", kazao je Eliasson prema Reutersu.

Uzbekistanac je uhićen u petak navečer u Marsti, gradiću na sjeveru stockholmske aglomeracije, a po dnevniku Aftonbladet radi se o simpatizeru Islamske države. Tijekom iste večeri je u predgrađu švedske prijestolnice priveden još jedan muškarac, a državna televizija SVT prenosi kako postoji mogućnost povezanosti dvaju muškaraca. 

Vozilo usmjereno u srce velikog grada koje udara u prolaznike i iza sebe ostavlja povorku unakaženih tijela metoda je napada koja podsjeća na činove terorizma koji su ove i prethodne godine izvršeni u Nici, Berlinu i Londonu, tri napada za koje je odgovornost preuzela Islamska država, no za stockholmsku tragediju zasada to nitko nije učinio, piše AFP

Reuters

Švedski premijer Stefan Lofven prozvao je čin terorizmom, te je pooštrio granične kontrole, piše BBC. 

"Prerano je da bi iz ovoga izvlačili političke zaključke. Ovo je trenutak za tugu, za žalost", rekao je Lofven. 

"Odlučni smo u tome da ostajemo otvoreno društvo, demokratično društvo. U potpunosti sam siguran da tako osjećaju i Šveđani", zaključio je švedski čelnik. 

terorizam

napad

Švedska

kamion

Stockholm

naprava

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter