Bandić bi mogao dobiti nove ideje

Zbog jedne divne plave šupe: Ovaj grad sagradit će skupi WC na solarnu energiju zbog bezobraznih influencera


Valerija Bebek
11.06.2019.20:00
Zbog jedne divne plave šupe: Ovaj grad sagradit će skupi WC na solarnu energiju zbog bezobraznih influencera
Profimedia

sažeto

Nakon što utjecajnici fotografiraju plavu šupu postanu jako bezobrazni u potrazi za WC-om


Valerija Bebek
11.06.2019.20:00

Ako ste mislili da Zagreb ima najskuplje WC-e to možda neće biti još zadugo. 'Bandićevi zlatni WC-i' kako su od milja prozvani, niti su zlatni niti su Bandićevi. Platili su ih građani Zagreba, ne svojom voljom, ali svojim novcem. Nisu ni zlatni nego od inoksa, nalaze se na okretištima autobusa i tramvaja Dubrava i Dubec. Platili smo ih milijun i pol kuna.

To će uskoro biti kikiriki za ono što se planira napraviti u Perthu u Australiji. Tamošnje vlasti odlučile su izgraditi WC na solarni pogon koji će koštati oko 1,8 milijuna kuna. I to zamislite - samo jedan toalet, a ne dva. Namijenjen je najviše turistima influencerima koji bezglavo jurcaju fotografirati jednu zabačenu brvnaru.

Naime, najviše fotografirana turistička atrakcija u dalekom australskom Perthu, nije niti spomenik, ni neko umjetničko djelo, nije na popisu baštine UNESCO-a, ni išta slično.

Magična plava šupa 

Turisti koji prevale pola svijeta da bi došli u Australiju, najviše vole poslikati drvenu šupu za brodove Crawley End (Crawley Edge Boatshed).

 
 
 
View this post on Instagram

Taking my turn at the most photographed building in Perth #perth #westernaustralia

A post shared by Lilit Marcus (@lilitgoes) on Apr 10, 2019 at 12:45am PDT

To je slatka jarko plava drvena kolibica kraj koje se lokalci voze više puta dnevno i niti ju ne primijete. Međutim, zahvaljujući svemogućem Instagramu i eminentnim influencerima ta mala plava šupa postala je veliki lokalni problem. Zbog kojeg će Zapadna Australija potrošiti na stotine tisuće dolara kako bi u blizini sagradila javni toalet, namijenjen hordama turista utjecajnika koji tamo jurcaju da bi napravili svoj set vrlo originalnih i nikad viđenih fotografija.

Koliba se nalazi na kraju mola na rijeci Swan, što daje prekrasnu pozadinu za većinu (čitaj gotovo sve) fotografije koje su tamo snimljene. Ali nalazi se i odmah do Mounts Bay Road, jedne od najprometnijih ulica u Perthu. Kako bi se dokopali svoje plave šupe većina turista prelazi cestu pješice između jurećih automobila iz oba smjera, piše CNN. Malo je reći da ih domaći ljudi obožavaju.

 
 
 
View this post on Instagram

What an epic shot by @tomproudfoot. 🙌 Share your pics using the #perthnow tag. #perth #westernaustralia #justanotherdayinwa

A post shared by PerthNow (@perthnow) on Jun 9, 2019 at 10:21pm PDT

Ovaj preveliki turizam u njihovoj plavoj kolibi zabrinuo je i gradsko vijeće Pertha koje se sastalo samo da bi raspravljalo o tom problemu. "U posljednjih nekoliko godina došlo je do povećanog broja posjetitelja u ovom području, od autobusnih tura koje se tu zaustavljaju, do individualnih posjetitelja koji tu dođu sami kako bi se fotogradirali. Najbliži javni objekt udaljen je 2.4 kilometra", zaključili su na gradskom vijeću.

Divni na Instagramu, bezobrazni u restoranu

Tu se javlja problem za obližnji restoran Zafferano's, jer i utjecajnici se moraju negdje olakšati, ali ne bi platili obrok, čak ni kavu ni predjelo. Ali koriste toalet restorana i pritom su, kako tvrdi vlasnik, bezobrazni, remete mir i čak su verbalno uvredljivi. Kako bi riješili ovaj problem grad Perth je odlučio sagraditi prvi toalet na solarnu energiju.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by P2 Stuff (@p2stuff) on Jun 11, 2019 at 12:01am PDT

Navodno će koštati 400.000 australskih dolara (milijun i 822 tisuće kuna) za izgradnju i još dodatnih 20.000 dolara (92 tisuće kuna) za godišnje održavanje. Naglasili su kako gradnjom spomenutog objekta žele pružiti posjetiteljima mjesto gdje će obaviti svoje potrebe bez da iskorištavaju kapacitete komercijalnog objekta. Rukavica je bačena, sva manje i jeftinije od toga za Zagreb će biti banalno.

 
 
 
View this post on Instagram

Crawley Edge Boatshed 📷 by @danniexdough #perthvibes -------- Follow @travellersluxurylife -------- Credit @perthvibes

A post shared by explore_travellers (@explore_travellers) on Jun 10, 2019 at 1:34am PDT

Australija

influenceri

Perth

javni WC

Crawley Edge Boatshed

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter