video:dramatičan obrat

Zbog hladnokrvnog ubojstva policajca osuđen na smrtnu kaznu koju čeka 30 godina, a sud ovih dana odučuje treba li ga osloboditi ili ne


100posto
08.10.2018.08:30
Zbog hladnokrvnog ubojstva policajca osuđen na smrtnu kaznu koju čeka 30 godina, a sud ovih dana odučuje treba li ga osloboditi ili ne
Reuters

sažeto

Madison je, naime, hladnokrvno upucao policajca koji je stražario ispred kuće njegove tadašnje djevojke


100posto
08.10.2018.08:30

Vrhovni sud SAD ima dosta problema kako bi odlučio da li zatvorenik Vernon Madison iz Alabame treba biti pošteđen smrtne kazne zbog demencije. Taj 68-godišnjak je 1985. godine osuđen zbog ubojstva policajca Juliusa Schultea. Tijekom duge rasprave, suci su saslušali tužitelja i Madisonovog odvjetnika, a konačna odluka bit će donesena krajem mjeseca.

Madison je dva puta osuđen na smrt, ali su presude srušene, a porota je tijekom donošenja treće presude preporučila doživotni zatvor, ali je jedinstveni sistem pravila u Alabami omogućio sucu da nadglasa porotu, ta ga je osudio na smrt. 

Madison je tako više od 30 godina čekao na izvršenje smrtne kazne u samnici u Alabami. Tijekom tog perioda je pretrpio nekoliko teških moždanih udara, a njegov odvjetnik je rekao da je on toliko dezorijentiran da ne zna koji je dan, mjesec ili godina. Isto tako, otežano hoda i govori.

Također, ne sjeća se zločina zbog kojeg ga država želi pogubiti, a njegov odvjetnik je poručio da bi smrtna kazna nad takvim čovjekom bila protuustavno okrutna.

"Ako neko ima invaliditet i konfuzan je, jednostavno nije humano pogubiti takvu osobu",naglasio je njegov odvjetnik. No, državni odvjetnik ne slaže se s time, jer je riječ o osobi koja je hladnokrvno ubila policijskog službenika. 

Madison je, naime, hladnokrvno upucao policajca koji je stražario ispred kuće njegove tadašnje djevojke. Policajac je nadgledao kako se Madison iseljava iz kuće svoje djevojke, a ovaj ga je upucao u glavu s dva metka. 

ubojstvo

Sud

smrtna kazna

Alabama

newsletter

Prijavite se na Newsletter