smrtonosna bolest

Nakon epidemije ospica Italija uvela zakon po kojem cijepljenje djece postaje obavezno


Ružica Matić
19.05.2017.17:20
Nakon epidemije ospica Italija uvela zakon po kojem cijepljenje djece postaje obavezno
Profimedia

sažeto

Djeca stara do šest godina morat će biti cijepljena kako bi mogla biti primljena u vrtiće, a roditelji koji svoju djecu pošalju u školu, a da ih nisu cijepili, morat će platiti novčanu kaznu


Ružica Matić
19.05.2017.17:20

Talijanska vlada odobrila je zakon koji će prisiliti roditelje da cijepe djecu protiv zaraznih bolesti. Na taj korak potaknulo ih je što se povećao broj oboljelih od ospica.

Djeca stara do šest godina morat će biti cijepljena kako bi mogla biti primljena u vrtiće, a roditelji koji svoju djecu pošalju u školu nakon te dobi, a da ih nisu cijepili, morat će platiti novčanu kaznu, javlja Hina.

Cjepiva protiv ospica, zaušnjaka, rubeole, vodenih kozica i meningitisa, koja su do sada bila samo preporučena, postaju sada obvezna, rekao je premijer Paolo Gentiloni.

Obvezno je i cijepljenje protiv dječje paralize, difterije, tetanusa, hepatitisa B, hripavca i hemofilije B.

U Italiji je ove godine zabilježeno 2395 slučajeva ospica prema 840 lani i 250 slučajeva u 2015. 

Talijanski Institut za zdravlje u travnju je objavio kako je do epidemije ospica došlo jer veći broj roditelja nije cijepio djecu. Američke vlasti nakon toga su izdale upozorenje svojim građanima koji putuju u Italiju da mogu biti izloženi potencijalno smrtonosnoj bolesti. 

Italija

cijepljenje

ospice

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter