Foto: KAKO IZGLEDA NOĆENJE ZA 80.000 KUNA

Zavirili smo u najluksuznije vile na Jadranu, a njihovi djelatnici otkrivaju koje sve želje gostima ispunjavaju i kako rješavaju prohtjeve u zadnji čas te kolike su napojnice


Valerija Bebek
16.07.2019.21:00
Zavirili smo u najluksuznije vile na Jadranu, a njihovi djelatnici otkrivaju koje sve želje gostima ispunjavaju i kako rješavaju prohtjeve u zadnji čas te kolike su napojnice
Davor Pongracic / CROPIX

sažeto

Uvala Čikat postala je najluksuzniji zaljev u Hrvatskoj zavirili smo u njihove vile i hotele te provjerili ponudu koju obilato koriste svjetski i domaći bogataši u potpunoj anonimnosti


Valerija Bebek
16.07.2019.21:00

Jedan od najljepših zaljeva na Jadranu, posljednjih nekoliko godina uz ljepotu dobio je epitet i najluksuznijeg. Uz stare austrougarske vile, izgrađene početkom 20. stoljeća nalazio se i hotel izgrađen šezdesetih. Imao je tada tri zvjezdice, svojim 'kocka' oblikom u to je doba bio dosta moderan. Radio je neprekidno, a dok je svijet debelo zakoračio u 21. stoljeće, Bellevue iz Malog Lošinja odisao je šarmom koji može dati samo vremeplov. To se drastično izmijenilo kada je današnja perjanica Jadranka hotela i njihovih Lošinj Hotels & Villas osvanuo u novom ruhu vrijednom pet zvjezdica. Još noviji i još moderniji, sada u skladu s dobom u kojem živimo, 'prekrasan pogled' što mu znači i samo ime, uistinu je prizor koji je gozba za oči.

Noćenje s doručkom ovisi o kategoriji sobe ili apartmana u kojem ste odsjeli, tako je najjeftinija soba 416 eura za noćenje s doručkom, a najskuplji suite 1530 eura, dok je predsjednički apartman na dan s doručkom 4170 eura za noć i doručak. Bellevue je sagrađen 1967. kao hotel s tri zvjezdice, a 2014. je u potpunosti renoviran, nadograđeni su 3. i 4. kat na kojem su smješteni luksuzniji suitovi. Ima ukupno 206 smještajnih jedinica, od kojih je 21 suite, a ostalo su sobe.

Ono po čemu su te sobe posebne su materijali koji su korišteni, tako imaju velik izbor jastuka i prekrivača, korišteni su vrhunski materijali, u skupljim apartmanima nalaze se po dvije kupaonice, u kojima je umjesto keramike korišten mramor. Na višim katovima na terasi uz ležaljke nalaze se i jacuzzi s grijanom morskom vodom. Kažu nam, ne koriste se kemikalije niti klor, samo prirodne lokalne soli, zato ih gosti obožavaju. Često se dogodi da gosti iz tih suiteva ne silaze na doručak i obroke, nego traže poslugu u sobu. Jedan pogled na zaljev Čikat iz udobnosti natkrivene i sakrivene terase sasvim opravdava taj čin.

Davor Pongracic / CROPIX

Davor Pongracic / CROPIX

Osim kvalitetnih tepiha, posteljine i stolarije, luksuzni hotel čine i njegovi djelatnici. Tako se i prije samog dolaska uspostavlja komunikacija s gostima, postoji li nešto što bi htjeli ili što preferiraju. Prvo kog gosti sretnu po dolasku je bellboy, službeni je to naziv za vozača odnosno portira, Ivan Botić upravo taj posao radi već treću sezonu.

Pripreme za svakog, ali baš svakog gosta

"Moja dužnost je dočekati gosta ispred hotela, pobrinuti se za njegovo vozilo i prtljagu. Sve što gost treba napraviti je check-in na recepciji, a ostalo je naša briga. Zna se dogoditi da imaju jako puno prtljage, da nose nešto delikatno, recimo vina, netko čak zna ponijeti nekakve ukrase, dekoracije sa sobom, na to treba posebno pripaziti jer je to dosta skupo. Teško nabavljivo, bude svega", opisuje Ivan.

A dok on, ili njegovi kolege, parkiraju luksuzne automobile i brinu se za prtljagu, gosti na recepciji upoznaju svog conciergea. Odnosno concierge upoznaje njih, ovog puta uživo, jer vrlo vjerojatno da su se već čuli oko dolaska, prijevoza, moguće i da su im upravo oni iz hotela organizirali transfer ili recimo slijetanje privatnog zrakoplova, odnosno helikoptera.

Davor Pongracic / CROPIX

Davor Pongracic / CROPIX

Svakog gosta prati se do sobe, taj je put jako bitan, kaže nam concierge Sarah Buljat, jer osim što saznaju iz prve ruke što bi gosti htjeli, ili recimo što ne vole, obavještavaju ih o servisnim informacijama u samom hotelu. Gdje je Wellness, gdje doručak, koje su mogućnosti izleta, restorana.

To relativno novo zanimanje u Hrvatskoj i najviše ga ima u hotelima s pet zvjezdica, dok u onima s četiri nije propisano pravilnikom. Opis posla je briga o hotelskim gostima, a ta briga je u njihovom slučaju jako rastezljiv pojam - i svodi se na ispunjavanje gostovih zahtjeva, želja i potreba.

Kako ispunjavaju želje donijete u zadnji čas

"Moramo biti najinformiranije osobe u destinaciji, moramo znati apsolutno cjelokupnu ponudu, sva moguća događanja, pokušati ispuniti čak i želje koja na prvu djeluju neostvarive... Da damo sve od sebe da gostu ne kažemo - ne. Uglavnom to i uspijemo. Bavimo se od organizacija njihovog slobodnog vremena u vidu izleta, luksuznim kombijima, jahtama, gliserima, jedrilicama, avionima i helikopterima. Pa do toga da pratimo kad koji gost ima rođendan. Puno njih dolazi ovdje na medeni mjesec, bavimo se i organizacijom vjenčanja. Nedavno sam imala organizaciju zaruka s jednim gostom, do slavljenja rođendana, dječjih, obljetnica...", opisuje svoj posao Sarah Buljat.

Davor Pongracic / CROPIX

Sve je idilično kada se unaprijed s gostima dogovore i imaju vremena rezervirati restorane, prijevoz, izlete do drugih destinacija, ali nekad gosti na toj razini i s tom platežnom moći požele nešto tamo, tada i tog trena. U tom slučaju, kaže Sarah, jako im olakšava posao veze i kontakti koji imaju jedni s drugima. Upravo ona je s još četvero kolega osnovala udrugu conciergea u Hrvatskoj, kako bi si lakše pomagali u poslu.

"Ako nazove moj kolega koji ne radi na otoku, jedan od lokalnih restorana koji taj dan nema mjesta, oni možda neće napraviti sve da mu nađu stol. Ali ako nazovem ja koja im stalno šaljem goste, kažem: 'Znam da je zadnji tren, znam da je srce sezone, ali hajde molim te...' Oni će naći stol. Kao što će meni kolege napraviti uslugu u jednom Rovinju, ili Dubrovniku, ako moji gosti požele na večeru u neki od tih gradova", objašnjava nam Sarah Buljat kako uspijeva u tome da gotovo svaku želju ispuni.

Poznati nogometaš nesmetano šetao s obitelji

A ono što u šetnji do sobe gostima pokaže su restorani unutar hotela, kao i lounge bar koji ima više od 300 alkoholnih pića i time je jedan od najboljih u Hrvatskoj. Unutar i oko hotela nalaze se vrhunski restorani od ribljih, mesnih, grill ili japanskog. Ljeti dolaze, kaže Sarah na nešto dulje od tjedan, dva pa čak do mjesec dana, dok je u predsezoni oko Uskrsa ili Praznika rada to ipak na nešto kraće. Ima iznimno mnogo jako bogatih i poznatih gostiju, neslužbeno su nam rekli da nema koga od svjetske kreme u Bellevueu nije bio, ali niti jedno ime nije 'iscurilo' u medije, ponosni su u hotelu. Ono što su nam gotovo svi sugovornici kazali je da što je netko poznatiji ili bogatiji to su mu manji zahtjevi.

Davor Pongracic / CROPIX

"Većinom ti takvi gosti ne traže puno, oni možda putuju tim luksuznim autima, avionima, ali kad dođu tu žele biti inkognito. Najjednostavnije obučeni ići prošetati do Lanterne koja je od hotela udaljena 20 minuta, ili prošetati pet minuta do prvog restorana. Tu su uglavnom bez nekakvih očekivanja, žele biti jednostavni, jednostavno obučeni, bez šminke. Tu je prošle godine bio jedan od poznatijih nogometaša, iz inozemstva, koji je sa ženom i djecom svaki dan u drugi restoran pješke, bez ikakvih bodyguarda, bez da će netko doći i odmah ih poslikati. Mogli su se voziti biciklom, ići bilo kuda...", opisala je jedan primjer Sarah, naravno bez da je spomenula ime o kojem se to radilo.

Kolike su napojnice u takvom hotelu?

A takvi gosti na nivou, koji zahtijevaju brzu, diskretnu i uslugu na visini to znaju i cijeniti te nagraditi. Na pitanje o napojnicama bellboy u hotelu Bellevue kaže da se većina gostiju drži do tog običaja. "Mada nema pravila, možda ako gost ima bukiran neki skuplji suit idete s očekivanjima da ćete dobiti puno veći tip, a na kraju se dogodi da ne dobijete ništa, a dobijete od gosta koji je bukirao 'ajmo reći najjeftiniju sobu. Međutim u 90 posto slučajeva gosti su darežljivi. U predsezoni je prosjek nekih pet eura, a u sezoni čak i 15 do 20 eura", kazao je Ivan Botić vozač i portir.

I on i naša concierge kažu nam da se zna 'zalomiti' i neka kapitalna napojnica, od recimo 50 eura, ali to je više iznimka nego pravilo. Možda jedna ili dvije u cijeloj sezoni i obično se daje zbog neke malo konkretnije usluge, recimo kada se radi transfer do aerodroma ili slično.

Davor Pongracic / CROPIX

Ono što daje prepoznatljiv pečat svim hotelima na otoku vitalnosti, a pogotovo njihovim perjanicama s pet ili pet plus zvjezdica je SPA i wellness odjel. A brendira ga Ljiljana Matić koja je svoju karijeru gradila u 'W' luksuznim hotelima, kao i Starwood hotelima i resortima, kasnije Kempinski. Kaže da je u svijetu luksuzne SPA industrije već 30 godina. Radila je od New Yorka preko švicarske, Francuske, Azerbejdžana do Hong Konga.

Jedino u Hrvatskoj ekskluzivna pedikura holivudskih zvijezda

Osim luksuznih brendova na koje su gosti navili po resortima u St. Moritzu ili Parizu, nude im i vlastiti brand baziran na uljima od lokalnih bilja. "Maslinovo ulje, svi proizvodi su od njih, osim toga ovdje svugdje imate aloe veru, što ćete bolje od nje. Sjeckamo ju, svježu dajemo ljudima da se mažu, da je jedu, piju sok, koristimo je u maskama umjesto vode pošto je organska, nije prskana. Aromatična ulja odavde svu kupuju bilo bi šteta da ih ne koristimo. Ljudima je jako interesantno da dođu ovdje, odu s terapeutom uberu sami biljke, naprave svoje ulje, saznaju zašto se koristi koja biljka. Jer danas aromaterapija nisu samo ulja, danas se to i jede i pije", govori Ljiljana Matić i objašnjava nam u prostorijama Spa clinic Bellevue hotela koji se prostire na 2500 metara četvornih čime je to najveća SPA zona u regiji.

Od krioterapije, kupelji od dušika na temperaturi  minus 140 stupnjeva Celzijusa do vibracijske masaže zvukovima s originalnim tibetanskim zdjelama na vodenom krevetu ili do manikure i pedikure u studiju Bastiena Gonzalesa za kojom su ludi u Hollywoodu. Gostima se nude i paketi od Detoxa, do Programa zdravog sna ili Aromaterapijske radionice... ili uklanjanje boli.

Davor Pongracic / CROPIX

"Dok sam radila bilo gdje u svijetu ja sam terapeute vukla iz Hrvatske i iz Makedonije, nešto manje iz Srbije. Tako su i čuli za mene. A iz Hrvatske sam uzimala terapeute zbog saznanja o školi za kozmetičare u Zagrebu. Tu sada živim tri godine, ne pitajte me kako je zimi. Imala sam ponuda drugih, došli su vlasnici preko mene jer su čuli preko klijenta kojem me preporučila gospođa koja je radila u Four Seasonsu. Kada sam stupila nogom na otok i osjetila taj miris u trenu sam odlučila ostati", kazala je Ljiljana, koja je inače iz Srbije, a cijeli život radi u najluksuznijim hotelima i resortima koje je redom sve brendirala i pokretala. 

Najbolja Ramen juha i Gyozo izvan Japana

Jedna od posebnosti ovog otočkog hotela i otoka samog je japanski restoran Matsunoki - što znači bor. Radi od prošle godine, a glavni chef je Saša Pribičević, poznato ime među zagrebačkom elitom i ljubiteljima azijske kuhinje. Rad i život na otoku, s restoranom samo nekoliko metara od mora je i lakše i teže, kaže Pribičević, lakše je nabaviti svježu ribu i plodove mora, a ipak nešto teže nabaviti egzotične namirnice. Na Lošinj je došao na poziv kompanije prvo kao privatni chef.

"Došao sam raditi u našoj najluksuznijoj vili Hortensiji, to je možda čak i najluksuznija vila na Jadranu tamo sam radio jednu godinu. Ideju o japanskom restoranu sam prihvatio jer volim izazove", kazao je Saša Pribičević. Kaže uspio je u tome da u restoran dolaze i vanjski gosti, a ne samo iz hotela, znaju potegnuti ljudi iz Zagreba i drugih gradova s kopna, a nedavni kompliment jednog od gostiju još će dugo pamtiti.

Davor Pongracic / CROPIX

"Bilo je dosta gostiju Azijata u zadnje vrijeme, a od jednog uglednog gospodina, koji je vlasnik Kali tune koju i mi otkupljujemo, čiji partneri imaju stotinjak sushi restorana po svijetu, znači čovjek se ozbiljno bavi tim poslom, kazali su mi da nisu nikad pojeli bolju Ramen juhu i Gyozo izvan Japana", ispričao je Pribičević.

Najluksuznija vila s privatnim batlerom

Vila koja se nalazi tik do hotela Bellevue, kako ju je chef nazvao, jedna od najluksuznijih na Jadranu nakon renovacije u kategoriju pet plus zvjezdica, dobila je ime Hortensia. Ima 10 suite apartmana i iznajmljuje se isključivo cijela. Cijena, od 1. lipnja do 30. rujna iznosi 11.000 eura za noćenje, odnosno 77.000 eura za tjedan dana.

Uz tih 10 luksuzno uređenih soba/apartmana u kojima može spavati maksimalno 20 osoba vila ima vanjski bazen s grijanom morskom vodom, sunčalište, kao i privatnu plažu s ležaljkama, fitness room, finsku saunu, vrt i terase, dnevni boravak s barom, blagovaonicu koja je praktički povezana s kuhinjom. U kuhinji je gostima 24 sata na raspolaganju privatni kuhar, kao i privatni butler, te pomoćno osoblje sobarica, dečko odnosno djevojka na plaži.  Kao i u hotelu i u vili dosta se stvari dogovara unaprijed, a nakon toga njihove želje dogovaraju se i ispunjavaju na dnevnoj bazi. Bilo da saznaju je li netko od gostiju alergičan ili žele li da im bukiraju jahtu, teniske terene i slično.

Davor Pongracic / CROPIX

Davor Pongracic / CROPIX

Gosti obično dođu za vrijeme ručka, mi im napravimo light lunch, dogovorimo se što ćemo za večeru i tako krene iz dana u dan. Obično oni znaju što bi željeli za doručak, ali u četiri oka se dogovaramo... Mi smo stalno s gostima, pratimo ih u stopu, ako treba nešto organizirati, tu smo uvijek na usluzi. 'Excuse me sir, as soon as possible' nikad se ne kaže 'Ne', a ovom rečenicom dobije se na vremenu, to može biti i za dva dana, ali ja ću njemu isporučiti uslugu", objašnjava Viljam Žuklić head butler vile Hortensia, koji obnaša i dužnost villa managera.

Svoj posao, kao i ostatka osoblja opisuje kao život s gostima, ali sve mora biti diskretno i s distancom. Bilo kada im dečko na plaži dodaje ručnike ili donosi piće ili kada i privatni kuhar sprema večeru u jedan u noći. U cijenu je uključen doručak kao i posluživanje ostalih obroka, te sva bezalkoholna pića, pa sve do punjača za uređaje i gadgete.

"Nismo imali nikakvih prevelikih problema s razuzdanim gostima, što je najbolje uopće ne piju nešto alkohol. Uglavnom se bave sportom, to je jako zastupljeno, kao i potražnja za zdravom hranom. Gosti dolaze od svuda od Amerike i Rusije do ove godine Europe", objasnio je jedan od prvih hrvatskih butlera.

Skriveni tuneli od soba do svih dijelova hotela

Na drugoj strani zaljeva nalazi se također nedavno obnovljen hotel, koji je specifičan po tome što se sastoji od dvije austrougarske vile koje povezuje potpuno novo izgrađen središnji moderan dio. Mali luksuzni hotel Alhambra ima 51 sobu. Cijena za noćenje s doručkom u suitu na dan iznosi od 850 do 1406 eura, dnevni najam vile Auguste iznosi 8324 eura. Ovaj hotel također ima svoje concierge kao i batlere.

"Zgrada Alhambre je izgrađena 1912. , vila Augusta 1908. i ona je ujedno i najstariji dio hotela, a novi, glavni dio izgrađen je prije četiri godine. Upravo prema toj podjeli i tematski se razlikuje uređenje soba i interijera. Alhambru krasi mediteransko-španjolski stil. Moderni dio upravo tako i izgleda, a Augusta, koju se može iznajmiti i cijelu, uređena je u Art-deco stilu", ispričala nam je Dajana Bešlagić, koja radi kao concierge u Alhambri.

Davor Pongracic / CROPIX

Davor Pongracic / CROPIX

Ovaj 'maleni' luksuzno uređeni hotel nešto je između Bellevuea i Hortenzije, nije potpuno privatan, ali to može i biti. Kada se radio projekt jako se pazilo na diskreciju i detalje poput dizala koje vodi od garaže do soba - kako bi gosti koji to žele potpuno mogli izbjeći pojavljivanje na recepciji.

"Batler je u suštini sve, ako neka familija zakupi ovaj dio Auguste, ili Alhambre onda smo mu mi na raspolaganju, da mu ne smetaju i da vidi što manje osoblja. Kaže nam svoje želje, mi to preko kuhinje ili nekog drugog organiziramo. Ako želi da mu se ispeglaju novine ujutro, da mu se napravi doručak, namjesti krevet, pospremi soba. U principu batler je osoba koja je na raspolaganju stalno i koja se mora razumjeti u sve - od čišćenja, popravka, kuhanja, serviranja, u organizaciji putovanja, ti si i osobni asistent i sobarica ako gost ne želi da mu itko drugi ulazi u sobu", objasnio je ukratko svoj posao Antonio Ivanović koji radi kao batler u Alhambri.

Ono što je specifično da hotel je i da su sve tri jedinice povezane podzemnim hodnicima, odnosno tunelima. Diskrecija je najbitnija. Hodnici su bitni da bi gosti mogli nesmetano i neopaženo prolaziti od Wellness dijela do svojih soba. Neopterećeni time da su odjeveni samo u kućne ogrtače s ručnicima na glavi. Sve fotografije pogledajte u našoj fotogaleriji,

Davor Pongracic / CROPIX

Davor Pongracic / CROPIX

turizam

Mali Lošinj

luksuzni hoteli

Uvala Čikat

otok Lošinj

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter