nastavlja se cijepanje Srbije

Zatražen poseban status za Sandžak prema kojem bi dobili bi svoj parlament i policiju. 'Sve je to maslo britanskih špijuna i Đukanovića', tvrde Srbi


Daniel Radman
26.05.2019.13:00
Zatražen poseban status za Sandžak prema kojem bi dobili bi svoj parlament i policiju. 'Sve je to maslo britanskih špijuna i Đukanovića', tvrde Srbi
Getty Images / Ilustracija

sažeto

Teritorij Sandžaka bi obuhvaćale općine koje se nalaze u današnjoj Srbiji i Crnoj Gori, a status konstituivnih naroda priznao bi se Albancima, Bošnjacima, Crnogorcima i Srbima


Daniel Radman
26.05.2019.13:00

Bošnjačko nacionalno vijeće - najviše predstavničko tijelo sandžačkih Bošnjaka u Srbiji - pokrenulo je 'Inicijativu za rješavanje statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak' koju su mnogi, a ponajviše provučićevi tabloidi ocijenili – početkom razbijanja Srbije.

Vlastita policija i sudstvo

Doduše, zahtjevi BNV-a, kojim predsjedava desetljećima najvažnija politička figura Sandžaka Sulejman Ugljanin, dali su im dosta povoda da prijedlog shvate kontraverznim i separatističkim.

Naime, zatražena je uspostava posebnog statusa za Sandžak, prema kojem bi funkcije državne vlasti, umjesto beogradskih, preuzele lokalne institucije. Sandžak bi tako dobio demokratski izabranu Skupštinu, Guvernera i Vladu kao nositelje izvršne vlasti, a također i vlastitu policiju i sudstvo.

Demilitarizacija teritorija

Prema inicijativi, Sandžak je teritorijalno politička zajednica ravnopravnih građana i naroda koji u Sandžaku žive, a status konstituivnih naroda priznao bi se Albancima, Bošnjacima, Crnogorcima i Srbima.

Teritorij Sandžaka bi obuhvaćale općine koje se nalaze i u današnjoj Srbiji i Crnoj Gori, a sukladno tomu poseban režim bi vrijedio i za kontrolu granica - nju bi trebale obavljati međunarodne snage.

Osim toga, područje Sandžaka bilo bi trajno demilitarizirano, što bi obvezalo državne vlasti da s tog područja povuku sve vojne efektive, ali i policijske snage koje premašuju potrebe 'normalnih okolnosti'.

Šutnja u Crnoj Gori

Crnogorski mediji zasad ne dižu paniku, osim Borbe, za koju se ionako smatra da je prosrpski orijentirana. A oni imaju i odgovor zašto je tako, pa navode da je to zajednička inicijativa crnogorskog predsjednika Mile Đukanovića i britanskih tajnih službi.

'Agenti MI6 već nekoliko mjeseci pripremaju teren za destabilizaciju Balkana. Vlasti u Podgorici su im pružile svu logistiku i intenzivno preko svojih službi pomažu u ostvarenju plana. Republika Sandžak je projekt MI6. Za ostvarivanje tog plana zvanična Podgorica pomaže Ugljaninu, zasad ispod žita, ali poznato je da su Ugljanin i Đukanović stari saveznici', navodi Borba.

Srbija

neovisnost

separatizam

Sandžak

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter