najavio kandidaturu protiv Kolinde

Zastupnik koji nas je oduševio: 'Vrijeme je da prestane posezati za tuđim mikrofonima, peharima i ostalim nepredsjedničkim rekvizitima'


Ružica Matić
14.11.2018.11:20
Zastupnik koji nas je oduševio: 'Vrijeme je da prestane posezati za tuđim mikrofonima, peharima i ostalim nepredsjedničkim rekvizitima'
Goran Mehkek / CROPIX

sažeto

Sadašnja Predsjednica Republike Hrvatske zapravo je "zec" budućoj mogućoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović, ističe Marko Vučetić 


Ružica Matić
14.11.2018.11:20

Marko Vučetić, nezavisni zastupnik koji je prije pola godine svojim nadahnutim govorom u Saboru mnoge potaknuo da zaključe kako ipak postoje dobri političari, najavio je kandidaturu za predsjednika Republike Hrvatske.  

„Iako prvi sljedeći izbori nisu predsjednički, predsjednička kampanja već traje. Ona je inicirana i uvjetovana osobnom borbom za rejting sadašnje Predsjednice Republike Hrvatske, a na štetu digniteta Republike Hrvatske. Predsjednička kampanja, dakle, traje samo s jednom "uvjetnom kandidatkinjom" koja za sebe i sebi uzima (nažalost, doslovno) sve medijske mikrofone, što je štetno za hrvatsku demokraciju. Predsjednička kampanja, što je iznimno bitno, traje i zato što javnost traži neku drugu politiku, neku političku nadu onkraj svega što danas dominira hrvatskom politikom.

S ciljem ispunjavanja preduvjeta odvijanja dijaloga i osiguravanja Predsjednici javnog protukandidata, a politici nesustavnog spontaniteta metodologiju ad rem argumentiranja, osobno najavljujem kandidaturu za Predsjednika Republike Hrvatske. Kao što sadašnja Predsjednica može reći da je tek "uvjetno kandidatkinja", tako i ja – ravnopravnosti i konzistentnosti radi – do njezine službene najave ostajem „uvjetni kandidat“, uz pravo i obvezu da svoje mjesto prepustim "jačem" od sebe, ukoliko se ta osoba pojavi na poziciji političkog centra.

Budući da je, metaforički rečeno, sadašnja Predsjednica Republike Hrvatske, zapravo "zec" budućoj mogućoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović (dakle, sebi samoj), stječući tako nekorektnu prednost pred drugim protukandidatima, tako sam i ja – ravnopravnosti i konzistentnosti radi – kao pred-kandidat ili „uvjetni kandidat“ spreman biti "zec" nekome drugome, makar to na kraju bio i ja sam.

Sada, u ulozi protukandidata kojemu je zaštita digniteta Republike Hrvatske na prvom mjestu, pitam Predsjednicu RH je li svjesna primitivne manipulacije njezinim ugledom u nedavnoj degutantnoj emisiji „Bujica“ (5. studenog) u kojoj je, k tome, došlo do skandaloznog rasističkog ispada jednog od gostiju, uz mlako i sramotno "kao ispričavanje" voditelja.

Pitam "uvjetnu kandidatkinju" Kolindu Grabar Kitarović podržava li ona onakvu "obranu" institucije Predsjednice kakvu je u montiranom tonskom prilogu upriličio voditelj emisije u kojemu se novinara, kojemu je upravo ona pokušala oduzeti mikrofon, izruguje kao životinju. U istom prilogu je Predsjednica apostrofirana kao žrtva, iako je upravo ona bila ta koja je na legitimno novinarsko pitanje novinaru oduzimala njegov mikrofon, dakle sredstvo za rad koje je u funkciji informiranja javnosti. Oduzimanjem mikrofona, oduzima se javnosti pravo na informiranje. To pravo jamče i čuvaju novinari i predsjednici država.

Pozivam, s punim pravom najavljenog „uvjetnog protukandidata“, građanku i "uvjetnu kandidatkinju" Kolindu Grabar Kitarović, da štiti ugled institucije Predsjednice Republike Hrvatske. Predsjednicu Republike Hrvatske, s druge strane, pozivam da građanki Kolindi Grabar Kitarović ne dopusti da baš u svakoj prigodi izdominira nad ulogom institucije Predsjednice i nekontrolirano poseže za tuđim mikrofonima, peharima i ostalim ne-predsjedničkim rekvizitima“, napisao je Vučetić na svom Facebook profilu.

Facebook predsjednice

Marko Vučetić je teolog, filozof i pročelnik Odjela za filozofiju Sveučilišta u Zadru, a u Sabor je ušao kao nezavisni kandidat na listi Mosta.

U govoru o Istanbulskoj konferenciji, koji su mnogi oduševljeni Hrvati podijelili na društvenim mrežama, Vučetić je rekao kako je svijet u kojem živimo fiksiran na nasilje nad ženama.

„Mi smo nažalost danas razvili genitalnu politologiju. Toliko smo se usmjerili na to spolno područje da smo razvili čitavu jednu perverznu disciplinu koju ja nazivam genitalnom politologijom. Odustanimo od toga, upustimo se u humanističke rasprave. Upustimo se u izgradnju društva i svijeta koji će prestati biti nasilan, koji će biti pluralan, svijeta koji će shvatiti da pozivanje na ovaj ostrašćeni suverenizam jest još jedna vrsta logičke ironije. Pogledajte, suverenisti negiraju unutarnji suverenitet. Na koji način? Unutarnji suverenitet znači da vlast proizlazi iz naroda. Narod nije homogen, to je heterogena stvarnost. Ima mnoge identitete: rodne, spolne, religijske, nacionalne... Suverenisti koji uzimaju u obzir samo jednu kategoriju negiraju unutarnji suverenitet. Isto tako kao što ne shvaćaju da parodijski nastupaju da su etnobiznismeni. Najveći etnobiznismeni u Hrvatskoj jesu oni koji na temelju većinskog naroda taj narod nacionalno ostrašćuju svodeći ga na svjetsku manjinu. Najopasniji ljudi u Hrvatskoj su oni koji su odlučili da im instrument nasilja bude instrument kako će se odnositi prema drugim ljudima.

Ovo je jednostavno pitanje, a to je hoćemo li priznati da su žene povijesno svedene na bića koja smo mi muškarci maltretirali? 

Mi smo stoljećima žene izlagali nasilju. Sad smo odlučili da ćemo izaći iz te skrivenosti nasilja i da ćemo humanizirati svijet. A to možemo samo ako kažemo da smo žene nepravedno ponizili. 

I zbog toga kažem, kad bi cijeli svijet bio protiv ratifikacije, ja bih i dalje bio za ovu ratifikaciju zato što ova ratifikacija sućutno prilazi sadašnjoj ženi jer u njoj vidimo simbol povijesne žene koja je bila ugnjetavana. Ova odluka da sudjelujem u ratifikaciji je odluka mene kao historijskog bića koji imam odgovornost prema svim ženama ovog svijeta i svih vjekova", rekao je proljetos Vučetić, koji je nakon ovog govora izbačen iz saborskog kluba Mosta.  

Kolinda Grabar Kitarović

kampanja

predsjednički izbori

predsjednica RH

Marko Vučetić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter