booking je i kuščevića doveo u probleme...

Zašto su vlasnici hotela tužili njemačkog turista kojem se nije dopala fotografija njihovog djeda, a da se izvuče iz problema nije mu pomoglo ni kopanje po berlinskim arhivima


Mia Peretić
10.09.2019.19:00
Zašto su vlasnici hotela tužili njemačkog turista kojem se nije dopala fotografija njihovog djeda, a da se izvuče iz problema nije mu pomoglo ni kopanje po berlinskim arhivima
Profimedia / ilustracija

sažeto

Njemački turist na teži je način naučio kako se požaliti na fotografije nacista i zaraditi tužbu


Mia Peretić
10.09.2019.19:00

Vlasnici hotela s četiri zvijezdice, koji se nalazi u Austriji, tužili su njemačkog gosta za blaćenje nakon što se javno požalio da je na njihovom zidu zatekao fotografiju "djeda nacista" u svastikama ukrašenoj uniformi.

Negativnu recenziju objavio na Bookingu i TripAdvisoru

Gost, koji se u sudskim spisima naziva Thomas K, svoju je kritiku objavio na platformama Booking.com i TripAdvisor pod naslovom: "Na ulazu se nalazi slika nacističkog djeda". 

On i njegova supruga su hotel u selu Gerlos, u tirolskim Alpama, posjetili u kolovozu 2018. godine i Tada su, tijekom registracije, na zidu primijetili navedenu spornu fotografiju. 

"To nas je natjeralo da se zapitamo što su nam vlasnici hotela željeli poručiti tom slikom. Ovaj incident mnogo govori o trenutnom stanju u ovoj austrijskoj regiji. Nažalost, naša želja da posjetimo planinske predjele potpuno je nestala", napisao je dalje u komentaru.

Profimedia

Vlasnici uvrijeđeni, to je njihov djed i on je bio u Wehrmachtu

Vlasnici hotela kontaktirali su obje stranice, tražeći da se negativne ocjene maknu zbog difamacije koja stoji iza opisa "naci dJeda", s obzirom na to da je pokojni čovjek, ovjekovječen na portretu, zapravo djed jedne od vlasnica, te da dotični nikada nije bio član nacističke stranke, već pripadnik kopnenih oružanih snaga, odnosno Wehrmachta.

Profimedia / ilustracija

Tužili gosta zbog negativne recenzije, bez obzira što je djed ipak bio nacist

TripAdvisor je isprva odbio maknuti kritiku gosta, no, kako piše Guardian, obje su stranice u međuvremenu uklonile sporan sadržaj. Vlasnici su hotela zatim usporedbom broja rezervacije s kritikom uspjeli identificirati Thomasa K, te su protiv njega na regionalnom sudu u Innsbrucku podignuli tužbu. 

No, tu priči nije kraj. Tuženi gost Thomas K krenuo je istraživati, te je u njemačkim nacionalnim arhivima uspio identificirati čovjeka s fotografije i potvrditi da je uistinu bio član nacističke stranke.

Bez obzira na taj podatak, sud u Innsbrucku je prvu presudu donio u korist vlasnika hotela uz obrazloženje da je Thomasova ocjena implicirala da su vlasnici simpatizeri nacionalsocijalističkih ideja. Suđenje se nastavlja kasnije ove godine, no sporna fotografija skinuta je sa zida hotela.

tužba

Austrija

nacisti

slika

Trip Advisor

Booking.com

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter