OTKRIVAMO sočne detalje sa SABORSKIH HODNIka

Zašto su SDP-ovci neizmjerno ljuti zbog odlaska Opačić, kako je ovime pomogla Beri, koji je ponovno napravio epohalnu pogrešku te dopustio da ga Plenković brutalno posrami


Tomislav Kukec
19.09.2018.12:55
Zašto su SDP-ovci neizmjerno ljuti zbog odlaska Opačić, kako je ovime pomogla Beri, koji je ponovno napravio epohalnu pogrešku te dopustio da ga  Plenković brutalno posrami
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

sažeto

Prva jesenska sjednica Sabora uspjela je nešto što se činilo nemoguće - dodatno produbiti raskol u nekad stožernoj oporbenoj stranci


Tomislav Kukec
19.09.2018.12:55

Iako je to teško moguće, današnje aktualno prijepodne u Hrvatskom saboru uspjelo je dodatno produbiti raskol u SDP-u, a iza poljuljanog predsjednika Davora Bernardića jedan je od najtežih dana u dosadašnjoj političkoj karijeri. 

Najprije ga je javno napustila stranačka veteranka i nekadašnja potpredsjednica Vlade u vrijeme Zorana Milanovića, SDP-ovka s 28-godišnjim iskustvom Milanka Opačić, a onda ga je, kao nikada do sad, u odgovoru na pitanje posramio premijer Andrej Plenković. 

Jandroković pokazao novu bradicu

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Bernardić, koji nije poznat po svojoj aktivnosti u sabornici, pokušao je premijera 'izrešetati' pitanjima o brodogradnji, zdravstvu i, zapravo, svemu što ne valja u državi, a Plenkoviću je to došlo kao naručeno. 

"Sklopili ste par rečenica, to mi je drago. Gledam da li ima iza vas pripadnika krupnog kapitala ili sitni, mali SDP, rekao je Plenković, a kada se Bernardić požalio da ga se vrijeđa,  predsjednik Sabora Gordan Jandroković (Koji je očito jedva dočekao jesensko zasjedanje da pokaže novi imidž - sijedu bradicu), rezignirano je ustanovio da danas 'svi vrijeđaju'. 

U pozadini tog, najnovijeg faila za predsjednika nekad stožerne oporbene stranke prava je politička drama koja se zakoturala u ponedjeljak, na sastanku Predsjedništva i Kluba zastupnika SDP-a, a nastavila u utorak ujutro. 

Kako doznajemo iz više izvora u SDP-u, Bernardić je po prvi puta odlučio oduzeti riječ svojim zastupnicima. Tako je pitanje o brodogradnji trebao postaviti Peđa Grbin, s obzirom da se radi o pitanju iz njegove izborne jedinice, a drugo pitanje trebao je postaviti Arsen Bauk. 

Peđa je jedan od ključnih 'pobunjenika' protiv Bernardića, pa se Bernardić, doznajemo, nije htio uopće dovesti u situaciju da s njime razgovara, već mu je poruku prenio preko Bauka, a glasila je - oduzima vam se pravo da postavljate pitanja. Iako je i Bauk dio pobunjeničkog tabora koji želi smijeniti Beru, no predsjedniku SDP-a očito je bilo lakše na taj način prenijeti poruku temperamentnom Grbinu. 

Opačić trebala biti izbačena?

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

"I što se dogodilo? On je sebe postavio na drugo mjesto po redu psotavljanja pitanja i dozvolio Plenkoviću da ga nenormalno osramoti. Time je još jednom pokazao svoju nesposobnost, umjesto da dopusti zastupnicima koji to bolje rade da izrešetaju premijera. Sve to samo dodatno vodi stranku u propast", rezignirano nam je rekao jedan saborski zastupnik. 

Što se, pak, odlaska Milanke Opačić tiče, to je pitanje, doznajemo od jednog visokopozicioniranog SDP-ovca, već dulje vrijeme na stolu. 

"Da će otići bilo je jasno već na sjednici Predsjedništva i Kluba zastupnika u ponedjeljak. Slušajući njen govor u ponedjeljak bilo mi je jasno da to ide u tom smjeru, iako smo se nadali da smo u  krivu. S druge strane, ona je jako dobra sa Mirandom Mrsićem i očekivalo se da će otići još s njime", kaže naš izvor u stranci... 

Opačić je, doznajemo, prije nekoliko tjedana trebala biti izbačena iz stranke. Bernardaić je, otkrivaju nam upućeni, upravo nju smatrao najslabijom karikom te je mislio tako načeti krug obih koji mu se protive, ali tada se za nju založio Grbin, rekavši da će napustiti stranku ako ju se izbaci. Javio se i tada još SDP-ov Bojan Glavašević, dodavši da će, ode li Peđa, otići i on, pa se požar privremeno smirio. 

Inače, zanimljivo je da je SDP od početka ovog saziva Sabora izgubio čak šest saborskih zastupnika! U bitku su ušli sa 38, a sada ih je, odlaskom Milanke Opačić, samo 32.

Tako su stranku napustili ili bili izbačeni - Tomislav Saucha, Tomislav Žagar, Mirando Mrsić, Zdravko Ronko, Bojan Glavašević, a sada i Opačić, što je dramatično narušilo SDP-ovu snagu u Saboru. 

Ključno je pitanje što će ti 'otpadnici' napraviti. 

Situacija u stranci je neodrživa

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

"Teško je reći. Problem je što se oni međusobno ne mogu smisliti, pa je teško da će formirati neku novu stranku zajedno. Neki će se prikloniti drugima, neki se potpuno povući iz politike, neki formirati svoje stranke. Za Opačić see trenutno ništa ne zna što namjerava, ali jako je znakovito da se danas odbila izjasniti na novinarsko pitanje hoće li podržavati HDZ odnosno vladajuću većinu u Saboru. Sada više ništa nije nemoguće, pa ni to da jedna SDP-ovka podržava Plenkovića", kaže naš izvor. 

U dijelu SDP-a vlada veliko nezadovoljstvo odlukom Milanke Opačić da napusti stranku jer, kažu, time je samo ojačala poziciju Davora Bernardića. 

"Jasno mi je da je njoj svega dosta, jer ova situacija u stranci je jako teška i neodrživa. No trebala je pričekati da ju izbaci. Time bi izazvala bijes članstva koje bi se dodatno mobliziralo protiv Bere. Ovako, svojim odlaskom samo je smanjila krug onih u stranci koji pokušavaju smijeniti neposobnog predsjednika", kaže drugi naš izvor, dok jedan SDP-ovac rezonira kao je sve ovo zapravo i dio Bernardićeve strategije. 

"To je upravo ono što on želi - iscrpljivanje i osipanje protivnika jedan po jedan. Jer on protiv sebe ima sve, ali smo toliko razjedinjeni da mu ništa ne možemo", doznajemo. 

Bernardić, pak, jučer u Saboru nije htio komentirati stanje u stranci, rekavši kako to nije mjesto za rješavanje unutarstranačkih pitanja. No, u svom je stilu ipak prokomentirao stanje u Partiji. 

"Onima koji se ne vide u SDP-u, ne dijele naše socijaldemokratske stavove mogu reći da im želim sretan put i puno sreće u životu i nadam se da neće podržavati HDZ kao neki naši disidenti poput Sauche i Ronka. Nemojte cmizdriti, moljakati putem medija da odstupim. To se tako ne radi. Račan se okreće u grobu kada vidi kako neki ruše stranku, neko koji se nazivaju uglednim članovima. Što su drugi članovi onda, neugledni?", rekao je Bernardić. 

Što dalje, u SDP-u nitko ne zna. Stranku trenutno vodi Bernardić sa sve slabijom potporom, a Klub zastupnika - tijelo koje okuplja saborske zastupnike - njegov protivnik Arsen Bauk. On je pak svojevrstan 'taoc' ove situacije jer je ponudio ostavku na to mjesto koja nije prihvaćena, pa sad 'po sili zakona' mora voditi sjednice Kluba. U SDP-u koji se urušava stvari poprimaju tragikomičnu notu, a sve ide u smjeru priče kako Hrvatska nikada u svojoj povijesti nije imala lošiju, time i nestabilniju političku scenu u Saboru, kako nam je rekao jedan zastupnik.

politika

SDP

Davor Bernardić

Hrvatski sabor

Milanka Opačić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter