a kao poziva na pomirenje

Zašto Kolinda Grabar Kitarović ne želi primiti beogradsku aktivisticu za ljudska prava Natašu Kandić?


Mia Peretić
05.12.2018.16:00
Zašto Kolinda Grabar Kitarović ne želi primiti beogradsku aktivisticu za ljudska prava Natašu Kandić?
Dragan Matic / CROPIX / Screenshot / YouTube

sažeto

To nije prvi put da ju je predsjednica RH odbila


Mia Peretić
05.12.2018.16:00

U priopćenju koje potpisuje Eugen Jakovčić Inicijativa za REKOM izražava nezadovoljstvo činjenicom da hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nema vremena ni volje za susretom s direktoricom Fonda za humanitarno pravo Natašom Kandić kako bi razgovarale o regionalnoj suradnji na kažnjavanju ratnih zločina.

Kandić, koja od samih početaka devedesetih godina radi na pravdi za sve žrtve ratnih zločina i jedna je od rijetkih aktivistica za ljudska prava koja već desetljećima potiče javnost i institucije Srbije da se suoče sa zločinima počinjenim tijekom devedesetih u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, te je, s kolegama iz Fonda za humanitarno pravo Beograd "najodgovornija" što su se institucije Republike Srbije u rijetkim suđenjima pozabavile procesuiranju ratnih zločina počinjenih u Vukovaru, Ovčari, Lovasu i Sotinu, u više je navrata tijekom proteklih mjeseci tražila službeni susret s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.

Samo odbijenice jer teme ratnih zločina, kao, nisu u njezinoj nadležnosti

Nažalost, iz Ureda predsjednice stizale su "odbijenice", posljednji puta 29. studenoga 2018., s obrazloženjem da utvrđivanje činjenica o žrtvama i ratnim zločinima počinjenim tijekom ratova devedesetih nije u nadležnosti predsjednice Republike Hrvatske.

U priopćenju nadalje stoji kako u jednom od dopisa za sastankom, Nataša Kandić upozorava predsjednicu Grabar Kitarović kako je prošlo 27 godina od početka ratova u kojima je ubijeno najmanje 130.000 žrtava, a sudbina 10.000 žrtava još uvijek nije razjašnjena, te kako regionalna suradnja svih zemalja u regiji nema alternativu ako istinski želimo riješiti teško nasljeđe devedesetih.

Prioritet bilateralna suradnja s Vučićem, umjesto rješavanje pitanja ubijenih i nestalih?

Činjenica da je predsjednica RH s predsjednikom Srbije uspostavila posebnu vezu posredstvom posebnih izaslanika dviju strana koji bi trebali potaknuti brže i efikasnije ustanovljenje sudbine ubijenih i nestalih, pokazuje, kako se čini, da je njezin prioritet bilateralna suradnja s predsjednikom Srbije umjesto – mnogo izglednijeg – multilateralnog nastojanja da se riješi ovaj gorući problem, što su i preporuke Europske komisije, piše Jakovčić.

Pedja Milosavljevic / CROPIX

Kandić je susret u uredu Predsjednice tražila ispred Inicijative za REKOM, koja zagovara osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriju nekadašnje SFRJ od 1. siječnja 1991. do 31. prosinca 2001. godine, a koju su 2006. godine pokrenule organizacije civilnog društva s područja bivše Jugoslavije razvijajući mrežu za podršku ideji o službenom regionalnom popisu ratnih žrtava i utvrđivanju činjenica o ratnim zločinima kao neizostavnim uvjetima regionalne suradnje i pomirenja.

Hrvatska

Srbija

Kolinda Grabar Kitarović

ratni zločini

Nataša Kandić

REKOM

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter