'ako to rade vođi slobodnog svijeta, zamislite što mogu vama'

Zašto je Twitter uveo nova pravila za političare koja im se neće ni najmanje sviđati? Svi očekuju Trumpovu žestoku paljbu na tu društvenu mrežu


100posto
28.06.2019.19:40
Zašto je Twitter uveo nova pravila za političare koja im se neće ni najmanje sviđati? Svi očekuju Trumpovu žestoku paljbu na tu društvenu mrežu
Reuters

sažeto

"Obavijest će se pojavljivati na vremenskoj crti naloga i na drugim mjestima, poput pretrage", poručili su iz Twittera


100posto
28.06.2019.19:40

Twitter je rekao da će se nova pravila primjenjivati u slučaju političara i glasnogovornika vlade koji imaju više od 100.000 pratitelja. "Jasno ćemo označavati sve tvitove koji krše naša pravila korištenja, ali smo odlučili da ih ostavimo zbog javnog interesa", poručili su iz te kompanije, dodavši da će o označavanju tvitova odlučivati ljudi, a ne umjetna inteligencija. 

Tako je odlučeno da će uvredljivi tvitovi biti prekriveni upozorenjem te će ih korisnici tek vidjeti tako da kliknu na link. Kritičari tvrde da ta društvena mreža nije učinila dovoljno u nadzoru tvitova političara koji su imali drugačiji tretman te da su iste te tvitove objavili obični korisnici oni bi bili uklonjeni.

"Stavit ćemo obavijest na koji ćete morati kliknuti prije no što vidite tvit kako bi osigurali dodatan kontekst i jasnoću. Obavijest će se pojavljivati na vremenskoj crti naloga i na drugim mjestima, poput pretrage", poručili su iz Twittera.

Tražili uklanjanje Trumpovih zajedljivih tvitova 

Getty Images

Također, neki su od Twittera tražili uklanjanje zajedljivih tvitova američkog predsjednika Donalda Trumpa i drugih političara, a u isto vrijeme su Trump i drugi konzervativci optuživali IT kompanije da favoriziraju liberale.

Trump na Twitteru ima 61 milijuna pratitelja, a mnoge njegove objave završavaju u vijestima, tako da svi očekuju komentar Bijele kuće na ovu odluku, ali je za sada nema. 

No, nije se dugo trebalo čekati na reakciju nekog iz obitelji Trump. Tako se oglasio najstariji sin, Donald Trump Junior, koji je na svom Twitter nalogu objavio link na najavu označavanja tvitova napisavši: "Ako to mogu učiniti vođi slobodnog svijeta zamislite što mogu učiniti vama i vašem glasu!"

Donald Trump je i ranije progovarao i politici Twittera te se u jednoj televizijskoj emisiji žalio i bez dokaza tvrdio da Twitter otežava ljudima da ga počnu pratiti na toj mreži te da mu otežavaju da šalje svoje poruke. 

"Strašno je to što radi Twitter", nadodao je tada, tako vjerujemo da će sad nakon ove odluke sasuti novu paljbu na tu društvenu mrežu.

Donald Trump

twitter

političari

ograničenja

tvit

newsletter

Prijavite se na Newsletter