poubijane zaštićene vrste

Zašto je došlo do uginuća i pomora 537 lešinara i tko je kriv za njihovu smrt. Stručnjaci upozoravaju da ovo jako opasno za okoliš


100posto
25.06.2019.16:00
Zašto je došlo do uginuća i pomora 537 lešinara i tko je kriv za njihovu smrt. Stručnjaci upozoravaju da ovo jako opasno za okoliš
Reuters

sažeto

Oni imaju ključnu ulogu u održavanju čiste okoline i smanjuju širenje zaraznih bolesti


100posto
25.06.2019.16:00

Više od 500 ugroženih lešinara uginulo je nakon što su pojeli ostatke tri otrovana slona u Bocvani. Slonove su otrovale lovokradice. Točan podatak jest da je uginulo 537 lešinara i dva orla u zaštićenom području, a među stradalim pticama se nalazi više vrsta lešinara od kojih su svi klasificirani kao ugrožene vrste i nalaze se na Crvenoj listi Međunarodne unije za očuvanje prirode.

Ptice, koje su veoma važne za čitav ekosistem, postale su posebno ranjiva kategorija zbog trovanja. One se hrane raspadnutim životinjskim tijelima te imaju ključnu ulogu u održavanju čiste okoline i smanjuju širenje zaraznih bolesti.

Jako štetno i opasno za okoliš

Bocvana je nedavno ukinula zabranu lova na slonove, ali je obećala da će se ubijanje životinja strogo kontrolirati. Iako tvrde da je ukidanje zabrane privremeno, ministar turizma Kitso Mokaila nije otkriti koliko će to potrajati. Tako je odlučeno da vlada može izdati manje od 400 dozvola za lov po godini i zabraniti lov u određenim područjima. Ministarstvo okoliša u Bocvani tvrdi da je zabrana lova dovela do niza sukoba između slonova i ljudi.

Slonovi su uništavali poljoprivredna područja i ubijali stoku, poručili su. A sad nakon ovog slučaja dodatno su svi osudili odluku vlade o ukidanju lova na slonove. Namjerno trovanje životinja je osuđeno i proglašeno opasnim i štetnim za čitavu okolinu. Policija radi na dekontaminaciji cijelog područja poslije pomora, a ovakvo masovno trovanje nije izolirani incident jer se nešto slično dogodilo i u Namibiji 2013. godine.

trovanje

slonovi

Bocvana

lešinari

lovokradice

newsletter

Prijavite se na Newsletter