U TJEDAN 'uberu' I PO 50.0000 KUNA

Zašto bi naši političari radili svoj posao, kad im lova, radili ili ne, sjeda. No, to im nije dovoljno! Gramzljivo su izgradili vile, toliko ih je da to nije lako pratiti, a iznajmljuju ih po suludim cijenama


Matej Devčić
19.06.2019.17:00
Zašto bi naši političari radili svoj posao, kad im lova, radili ili ne, sjeda. No, to im nije dovoljno! Gramzljivo su izgradili vile, toliko ih je da to nije lako pratiti, a iznajmljuju ih po suludim cijenama
My Istria

sažeto

Cijela plejada aktera s naše političke scene bavi se turizmom i iznajmljivanjem luksuznih vila i apartmana


Matej Devčić
19.06.2019.17:00

"Hvala Bogu, imam puno nekretnina, nije moguće sve to pratiti", kazao je ministar uprave te bivši, ironije li, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević nakon što se saznalo da 11 godina nije upisao svoju kuću u Nerežišću na Braču u katastar.

S obzirom na to da se radi o prekršaju, predviđena kazna u novčanom iznosu je od tri do šest tisuća kuna. Istu tu kuću, koja se inače u katastarskim knjigama navodi kao pašnjak, Kuščević je iznajmljivao turistima pa tako prema podacima sa servisa Booking.com, na kojoj se mogu vidjeti fotografije ministrovog zdanja, sedmodnevni smještaj u njoj košta 16,391 kunu, odnosno oko 2340 kuna po danu.

"Kako je moja supruga nezaposlena i nije uhljebljena, ona se ljeti iseljava kako bi ostvarila dodatni prihod. Tu nekretninu posjedujem od 2004. i zaboravio sam je evidentirati u katastru i taj zahtjev sam podnio čim ste me vi novinari upozorili i to će biti evidentirano", izjavio je danas ministar Kuščević novinarima.

Booking.com

HDZ-ovac iz Nerežišća iznajmljuje turistima POS-ov stan

Ovaj slučaj podsjetio je i na HDZ-ovog načelnika Nerežićša na Braču, Svemira Obilinovića, koji je vlasnik stana u POS-ovoj zgradi, građevini iz programa društveno poticane stanogradnje, kojeg tijekom sezone iznajmljuje turistima. Taj stan mu je ustupila Općina dok je njen načelnik bio upravo ministar Kuščević.

No, Kuščević i Obilinović nisu jedini političari koji su dodatni prihod ostvarivali iznajmljivanjem apartmana turistima. Prije tri godine bivši gradonačelnik Imotskog, HDZ-ovac Ante Đuzel u ulici Duveruša u Imotskom sagradio je raskošnu vilu.

Objekt od skoro 500 četvornih metara ima smještajni luksuzni kapaciteti sa pet zvjezdica za 20 osoba, 91 metara četvornih otvorenog bazena, fitnes, bilijar, sprave za vježbanje, natkriveni kamin, tenisko igralište, jaccuzzi, sauna, osam vrhunsko opremljenih kupaonica, ulaz za invalide, sedam soba vrhunskih namještenih. Kako vila zaista izgleda najbolje pokazuje reklamni spot u kojem su glavni akteri Đuzelov sin Marko i njegova supruga Tamara

Kako je Đuzel tada objasnio za Slobodnu Dalmaciju, u vilu je uložio 400 tisuća eura, a njegov brat 70 tisuća. Tjedan dana boravka u Đuzelovoj vili u špici sezone košta 51.760 kuna, a u drugim terminima može se unajmiti za minimalnu cijenu od 23.879 kuna.

Od drevnih kućica pa do "Vile okružene livadom"

Bivši SDP-ovac gradonačelnik Splita Ivo Baldasar u mjestu Brštanovo u Dalmatinskoj zagori, tridesetak kilometara od Splita, sagradio je "Vilu okruženu livadama". Vila ima odvojene smještajne kapacitete, bazen, izvor vode i voćnjak, a sav taj luksuz smješten je na desetak tisuća četvornih metara. Prema podacima s Bookinga, vila je dostupna sredinom sedmog mjeseca, a cijene za 7 noćenja je 12.158 kuna.

Bivši šef Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević u selu Hlevici u Gorskom Kotaru iznamjljuje tri drvene kuće za odmor naziva Breza, Jela i Smreka. Vikend najam od petka do nedjelje za sve tri kućice navodno košta 2500 eura, a brigu oko iznajmljivanja vodi njegova kći Zrinka. Osim toga, Vidošević turistima iznajmljuje i dvije vile na moru, Villa Zrinka i Villa Marija, te apartmane Ina. Dvije vile i apartmani popunjeni su do polovice devetog mjeseca.

Tom Dubravec/CROPIX

Jedan od dugovječnijih saborskih zastupnika HDZ-a Josip Đakić u mjestu Nečujam na otoku Šolti ima dva apartmana koja iznajmljuje njegov sin Ivan Đakić. Prema medijskim napisima noćenje u njima stoji od 45 do 70 eura.

Sadašnji i bivši ministri turizma također iznajmljuju apartmane i vile

Ministar turizma Gari Cappeli također zarađuje od turizma. Prema njegovoj imovinskoj kartici s 31.12.2018. upisano je kako je Cappeli uprihodio 115.000 kuna godišnje od iznajmljivanja naslijeđenih apartmana.

Iznajmljivanjem se bavi i bivši ministar turizma Veljko Ostojić koji je u istarskom selu Zamask sagradio vilu od pet zvjezdica koja se prostire na 250 kvadrata i nosi naziv Villa Vista.

My Istria

Vila uključuje bazen od 60 kvadrata, vrt te tri klimatizirane spavaće sobe s bračnim ležajevima. Gosti na raspolaganju imaju i WiFi, privatno parkiralište te roštilj. Tjedni boravak u špici sezone iznosi 41.000 kuna.

Još jedan bivši ministar turizma Darko Lorencin također se odlučio baviti turizmom te je prije deset godina sagradio kuću za odmor u mjestu Donji Kalčini u Istri i uskoro ju je počeo iznajmljivati. Kuća ima 135 četvornih metara, u njoj su dvije spavaće sobe, dvije kupaonice i sauna, i za šest ljudi je.

Lorencin nikada nije komentirao cijene noćenja, no prema medijskim napisima, luksuznu kuću je prema tri godine iznajmljivao za cijenu od 760 do 1639 eura na tjedan, odnosno od 5600 do 12.159 kuna.

Lovro Kuščević

iznajmljivanje

apartmani

Nadan Vidošević

Veljko Ostojić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter