SLUČAJ PRIVOĐENJA NOVINARA KOMENTIRA KRIMINALIST

Zašto A.C.A.B. samo nekad žulja policiju?: 'U doba mraka nisam priveo nikada nikoga zbog izrečenog ili napisanog. Nisam ni za vrijeme Tuđmana. Zapravo, nisam nikada'


Daniel Radman
17.09.2019.12:25
Zašto A.C.A.B. samo nekad žulja policiju?: 'U doba mraka nisam priveo nikada nikoga zbog izrečenog ili napisanog. Nisam ni za vrijeme Tuđmana. Zapravo, nisam nikada'
Robert Belosevic / Ilustracija

Daniel Radman
17.09.2019.12:25

Početkom mjeseca 30-godišnji bloger Vladislav osuđen je na pet godina zatvora. Njegov krimen bio je taj što je putem Twittera poručio da bi djeca policajaca mogla postati 'meta snuff filmova'. Srećom, ova priča i sudska presuda ipak nisu iz Hrvatske. Vladislav živi u Rusiji, u kojoj je definicija slobode govora ponešto drukčija nego na Zapadu. Premda je - tu nema nikakvog spora - gnjusno spominjati djecu u ovakvom kontekstu, zapriječena kazna daleko nadmašuje njegov 'zločin'.

Kad presudu Vladislavu stavite u kontekst, stvari postaju jasnije. Istog dana još troje kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina poslano je iza rešetaka zbog organizacije 'ilegalnih prosvjeda'.

Jesmo bliži Rusiji ili EU?

Ranko Suvar / CROPIX

Jučer privedeni novinar Gordan Duhaček, srećom, neće poput Vladislava sve do 2024. razmišljati o posljedicama napisanih riječi na istom tom Twitteru. Istina, njegov post 'Govno Velebita', kao i poruka A.C.A.B. ('Svi policajci su kopilad') benigni su u usporedbi s onim što je napisao Vladislav (premda prepjev nije nešto s čim bi se kolega mogao dičiti, naprotiv), no ono što je zajedničko - i u jednom i drugom slučaju više je nego upitna represija države.

Postoji ta razlika što je Hrvatska dio Europske unije gdje bi, barem na papiru, sloboda govora trebala vrijednost do koje je državi daleko više stalo. Ako pogledamo sudsku praksu zapadnih zemalja, za objave na društvenim mrežama također se mogu dobiti (zatvorske) kazne, ali isključivo za širenje mržnje prema manjinama ili za podupiranje terorističkih i ekstremističkih organizacija i ideja.

Ni za Tuđmana nije bilo tako

Iz ovih primjera možemo zaključiti kako je Hrvatsku lakše usporediti s Rusijom, pa čak i nekim drugim zemljama – za koje je i čak Rusija pojam 'demokratskog svijeta'.

"U doba mraka nisam priveo nikada nikoga zbog izrečenog ili napisanog. Nisam ni ta vrijeme Tuđmana. Zapravo, nisam nikada", komentirao je ovaj slučaj Darko Škender, bivši načelnik Sektora za suzbijanje kriminaliteta baš putem Twittera.

Što se tiče prvog Duhačekovog 'tweeta', riječ je o čistom neukusu koji u Hrvatskoj nije kazneno djelo, a nije bio čak ni u 'mračnoj' Jugoslaviji koja je, ako ništa, na području umjetnosti imala tzv. 'komisiju za šund'. No, zbog šunda i neukusa niste mogli završiti u zatvoru, tek vam je odrezan veći porez. Privođenje zbog A.C.A.B.-a s druge strane podlaže tako selektivnoj primjeni zakona da je to uopće suludo komentirati.

Zašto se privodi zbog A.C.A.B.-a?

Svi koji su uhićeni zbog A.C.A.B.-a u medijima završili zbog bizarnosti same priče, a ne zbog ozbiljnosti slučaja. Recimo, prije dvije godine 19-godišnjak iz Splita proglašen je krivim zbog vrijeđanja policajaca, na svom Facebook profilu napisao "Takva nam je država A.C.A.B." i zbog toga je dobio 300 kuna 'globe'.

Za natpis 'A.C.A.B.' kazne su se pisale i izvan virtualnog svijeta. Recimo, zadarska policija privela je 29-godišnjaka tijekom popodnevne šetnje jer je nosio majicu s tim natpisom. Produžio je s njima do postaje, majicu su mu oduzeli (kao dokaz), a u čemu je 'kvaka' oko A.C.A.B.-a pojasnio je (tadašnji) glasnogovornik Policijske uprave zadarske Elis Žodan koji je tada naglasio kako je prva kazna za sporni akronim napisana sad već davne 2007. godine.

"Taj akronim, A.C.A.B., je oblik govora mržnje i vrijeđanja policijskih službenika. Zbog takvih majica policija je već reagirala, pa je tako 2007. podnijela prijavu protiv oca u Rijeci koji je sebi i sinu kupio majicu s istim natpisom i krenuo na nogometnu utakmicu. Prije toga u Zagrebu su zbog istog natpisa na majicama bila privedena dva navijača. Akronim A.C.A.B. se dosta veže uz navijačku supkulturu, ali njegova primjena je šira, što se osobno možete uvjeriti i po brojnim grafitima", glasilo je Žodanovo pojašnjenje.

Hajdukov nogometaš imao A.C.A.B. na registarskoj pločici

Paun Paunovic / CROPIX

Uz A.C.A.B. se veže i jedna bizarna priča kojoj je protagonist bivši nogometaš Hajduka Hrvoje Vuković. On je na svom automobilu imao registraciju ACAB 1911 (brojka označava godinu osnivanja Hajduka) pa je, kako je sam priznao, često bio meta policije. Zaustavljali su ga jer im je bio 'sumnjiv', a onda bi im Vuković pojasnio kako igra u njemačkom Aachenu – kojem je registarska oznaka 'AC' - i da je registracija slučajnost. Dakako, stavio ju je iz čiste šale.

Da se vratimo u virtualni svijet, osim A.C.A.B.-a (neujednačena) praksa pokazala je da policija zna biti osjetljiva i na druge natpise koji se (navodno) tiču njihovog ugleda. Recimo, 22-godišnjaka iz Našica su priveli zbog rečenice "Nema policajac nikakvu visoku školu, upravo zato je i postao policajac jer nije u stanju završiti ikakve škole, izučio je bit debil i slušat zapovijedi", a Bjelovarčanka je dobila kaznu od 600 kuna kad je na svom Facebook profilu (nakon što su je zaustavili u prometnoj kontroli) u 2.30 u noći ogorčena napisala: "Neka puše ku…! Mamu im j…., uzeli su mi vozačku na 12h i od 5-15 tisuća kazna, ali žalit ću se!… Ma pederčinee".

Presedani su opasni za društvo

Nazvali smo gospodina Škendera da nam i direktno prokomentira cijelu situaciju. Složio se s našom ocjenom da je ovakva selektivna primjena - neprihvatljiva.

"Ovakvi presedani mogu biti opasni za društvo. Sve je puno paradoksa, da ne velim sad kako svatko od nas temeljem takve procjene i postupanja može biti priveden. To su stvari koje su vrlo ozbiljne i koje mene kao bivšeg čelnika policije zabrinjavaju", naglasio je. Potvrdio nam je svoju ocjenu da ni u Tuđmanovo vrijeme nije bilo tako, iako je podsjetio da je i jednom dijelu njegove vladavine počela 'hajka' pozivanja novinara na razgovore u SOA-u.

Njega je – iz perspektive policije - posebno zgrozila jedna izjava ministra Davora Božinovića, izrečena baš u kontekstu da ovo nije slučaj 'zastrašivanja novinara'.

"Policija dnevno postupa, kada su u pitanju djela iz prekršajnog zakona i zakona o javnom redu i miru, na stotine ako ne i tisuće prijava. To je jedna redovita aktivnost, ako hoćete i najčešća aktivnost hrvatske policije", izjavio je Božinović, a Škender komentira:

"Evo, jutros je stigla vijest da je u Rijeci raznesen bankomat. Pitam se koliko je tih kaznenih djela razriješeno? Nek' ministar predoči statistike. Ako se policija bavi prekršajima, normalno da kaznena djela stoje sa strane", kaže, pa dodaje da kako on osobno u životu napisao preko 'tisuću kaznenih, a ni jedno prekršajnu prijavu'.

Je li A.C.A.B. toliko uvredljiv?

Profimedia

Znakovit mu je još jedan detalj.

"Kada su prema ministru išli upiti vezani uz neke značajne kriminalističke obrade koje su interesirale javnost, odgovarao bi u smislu 'ja se ne miješam' ili pokazao neinformiranost. Malo mi je čudno što su mu svi detalji o ovom prekršaju poznati."

Što se tiče samog akronima, ne smatra da je uvredljiv.

"Većini građana, a i policajaca, to je nepoznat pojam. Pratim postupanje američke policije jako dugo, imate pokret 'First Amendment Audits', oni na društvene mreže postavljaju postupanja policije, i tamo ne postoji nešto što bi se smatralo vrijeđanjem policajaca. To je za njih nepoznat pojam. Vi možete reći što hoćete, policajac će reći 'ok, to je vaše mišljenje', okrenut će se i otići."

policija

twitter

uhićenje

novinar

A.C.A.B.

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter