'Bio je to čin potvrde pripadnosti jedno drugome'

Zaručio se školski kuhar, koji je HIV pozitivan, ali identitet svog partnera još uvijek ne želi otkriti


100posto
14.12.2018.12:00
Zaručio se školski kuhar, koji je HIV pozitivan, ali identitet svog partnera još uvijek ne želi otkriti
Cropix/arhiva

sažeto

Sretnu vijest podijelio je na svom Facebook profilu gdje je postavio fotografiju na kojoj se sa svojim odabranikom pohvalio zaručničkim prstenom


100posto
14.12.2018.12:00

Kuhar Mario Lemešić (46), zaposlenik II. osnovne škole Bjelovar, sa statusom HIV pozitivne osobe, ovih se dana zaručio sa svojim partnerom. Sretnu vijest podijelio je na svom Facebook profilu gdje je postavio fotografiju na kojoj se sa svojim odabranikom pohvalio zaručničkim prstenom. O tome događaju, ali i o daleko ozbiljnim temama portal Bjelovar live razgovarao je s Mariom u obliku blitz intervjua.

Ovih dana si se zaručio sa svojim partnerom. Učinili ste to izvan Bjelovara. Je li to radi bojazni od reakcije bjelovarske sredine?

Da, zaručili smo se. Bio je to čin potvrde pripadnosti jedno drugome prije sklapanja životnog partnerstva koje planiramo uskoro. To što smo se zaručili izvan Bjelovara povezano je s odavno planiranim izletom u krugu bliskih prijatelja, a nikako s razmišljanjem o reakciji javnosti.

Kako bi u jednoj ili dvije rečenice opisao stav i reakcije sredine na gay osobe?

Iskreno, ne znam. Osobno imam širok krug prijatelja i poznanika u Bjelovaru. U krugu tih ljudi sam prihvaćen prvenstveno kao cjelovita osoba. Činjenica moje istospolne orijentiranosti tim istim ljudima ne predstavlja problem u druženju sa mnom. Ukoliko pokušaš provesti javnu anketu, moguće da ćemo obojica dobiti odgovor na tvoje postavljeno pitanje.

Jesi li ikada imao problema radi toga što si gay ? Možeš li navesti neki primjer?

Pamtim dva ružna događaja iz života koji su mi stvorili problem zbog toga, no evo navest ću jedan. Prije 20 godina zbog svoje istospolne orijentacije ostao sam bez posla. Radio sam tri godine kao kuhar u jednom velikom i poznatom restoranu. Tog dana, nakon predaje jutarnje smjene, šef i vlasnik mi je prišao i zamolio me da ostanem još malo, da bi želio sa mnom popričati o nečemu. Doslovno se sjećam njegovih riječi; "Mario, izvrstan si i brz radnik, jako si drag dečko, u kolektivu si omiljen, ali ja više ne mogu izdržati pritisak svojih prijatelja i znanaca koji mi sve češće predbacuju što držim zaposlenu gay osobu."

Zamolio me da pokušam razumjeti njegovu situaciju i da potpišem sporazumni otkaz, da će mi pomoći pronaći drugi posao i pomoći koliko god bude mogao... Iz poštovanja prema tom čovjeku koji je svo to vrijeme bio više nego korektan poslodavac, s redovitim plaćama koje su u to vrijeme bile iznad uobičajenog prosjeka, potpisao sam sporazumni otkaz o radu. Tada sam bio naivan i premlad, bez dovoljno životnog iskustva. Izašao sam u susret poslodavcu na svoju štetu. Danas to ne bih učinio ni ''pod razno''.

Sabor je ovih dana većinom glasova odbio amandman po kojemu bi istospolni i neformalni životni partneri imali mogućnost udomljavanja djece. Kako doživljavaš tu odluku?

Iskreno se nadam da ovaj zakon neće proći na Ustavnom sudu, jer njime ne samo da se diskriminiraju osobe u registriranom partnerstvu, nego su tim zakonom narušena i opća ljudska prava.

Ograničenja ovog zakona su :

- životni partneri ne mogu biti udomitelji niti djeci niti odraslim osobama.

 - samac kao udomitelj može izgubiti dozvolu za obavljanje udomiteljstva ako sklopi životno partnerstvo ili stupi u neformalno životno partnerstvo.

- životni partneri nemaju pravo na zajednički smještaj kao korisnici udomiteljstva.

Radi se o povredama prava na zaštitu od diskriminacije, zaštitu obitelji i obiteljskog života, te rada i odabira zanimanja.

Podsjetimo i to da je 200 hrvatskih stručnjaka i znanstvenika potpisalo pismo u kojemu se naglašava da; ''istospolni parovi mogu jednako dobro i kvalitetno odgojiti dijete kao i heteroseksualni parovi, te ističu da sva relevantna istraživanja kažu da kvaliteta i učinkovitost roditeljstva nije povezana sa seksualnom orijentacijom roditelja", piše Bjelovar live.

zaruke

Bjelovar

kuhar

HIV pozitivan

newsletter

Prijavite se na Newsletter