legenda hrvatskog zrakoplovstva upozorava

'Zar netko očekuje da će stari borbeni avioni letjeti? A to što ih kupujemo od Izraelaca je apsurd'


100posto
01.04.2018.14:15
'Zar netko očekuje da će stari borbeni avioni letjeti? A to što ih kupujemo od Izraelaca je apsurd'
Reuters

sažeto

Pilot Ivan Selak koji je spektakularnim bijegom iz JNA postao legenda hrvatskog ratnog zrakoplovstva komentirao je nabavku borbenih aviona


100posto
01.04.2018.14:15

Umirovljeni pilot Ivan Selak koji je spektakularnim bijegom iz JNA postao legenda hrvatskog ratnog zrakoplovstva komentirao je u Točki na tjedan na televiziji N1 nabavku borbenih aviona, rabljenih izraelskih letjelica tipa F-16 Barak.

"Imamo dva zrakoplova, F-16 i Gripen. Imamo F-16 američki, najnoviji zrakoplov, vrhunski opremljen borbeni zrakoplov o kojem možemo sanjati. I imamo izraelski i grčki F-16 koji je će kad dođu u Hrvatsku biti stari preko 30 godina. Zašto sam protiv zrakoplova na kojem će moji kolege letjeti, a koji će biti stariji od 30 godina, ne znam kome trebam pojašnjavati. Najveći nedostatak mu je što je izraelski i što je maksimalno iskorišten. Ne znam zašto smo postavili takve uvjete, zašto u isti koš trpamo najnovije i izrabljene zrakoplove", rekao je Selak.
Za tvrdnju Ministarstva obrane da će kod nas ti avioni izdržati još 25 godina, Selak odgovara da 'ne znaju što govore'.

"Avion koji je sada star 30 godina, zar netko očekuje da će letjeti s 50, 55 godina? Proizvođač koji je napravio zrakoplov je rekao da taj zrakoplov ima životni vijek 30 godina. Velika je razlika između novijih zrakoplova i tih starijih. Ovaj je proizveden krajem 80-ih godina. Promijenila se taktika zračnog ratovanja. Zrakoplov koji mi uzimamo Izraelci su koristili tada i koristili ga na način koji je sasvim drugačiji nego danas.

Danas nema više zračne borbe, koristite zrakoplov na velikim udaljenostima bez nekog posebnog manevra i snage koja uništava zrakoplov. Današnji zrakoplovi će letjeti i do 40. godine, ovi koje mi kupujemo sigurno neće. Ti zrakoplovi neće padati, jer nijedan se ne diže u zrak ako nije ispravan. Oni će letjeti, ali većina tih letova bit će izuzetno malena. Ispravnost tih zrakoplova bit će malena. Cijena održavanja bit će visoka", rekao je Selak za N1.

Ne slaže se s tvrdnjama da avioni koje kupujemo nisu NATO kompatibilni, ali smatra da je apsurdno da američki avion kupujemo od Izraelaca.
"Amerikanac nam je najveći vojni partner, pa zašto ne pitamo njega je li nam može ponuditi zrakoplov star 10 do 15 godina s američkom opremom. Zar nam zaista treba 12 zrakoplova starijih od 30 godina? Nije mi jasna panika i žurba. U dva mjeseca odlučujemo o nečemu o čemu nismo odlučili 20 godina. Pa stanite na loptu, nije Hanibal pred vratima", ističe legenda hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

avioni

F-16

Ivan Selak

newsletter

Prijavite se na Newsletter