još jedan primjer 'uhljebistana'

Zaposlenici grada proglašeni su viškom, pa im je pala sjekira u med: 25 godina dobivali su plaću a da nisu dolazili na posao!


Daniel Radman
02.07.2019.14:00
Zaposlenici grada proglašeni su viškom, pa im je pala sjekira u med: 25 godina dobivali su plaću a da nisu dolazili na posao!
Profimedia / Ilustracija

sažeto

Čak trideset službenika u Francuskom gradu Toulonu uredno je dobivalo plaće više od dva i pol desetljeća, a godišnje je to grad stajalo oko milijun eura


Daniel Radman
02.07.2019.14:00

Često volimo reći da je Hrvatska 'uhljebistan', kako je težnja životu na 'državnoj sisi' naša specifičnost i da riječ 'uhljeb' ne postoji ni u jednom drugom jeziku. Priča iz Francuske – premda nam to neće ništa pomoći u našem slučaju - pokazuje da ni zapad nije lišen tih problema.

Nisu im našli posao 25 godina

profimedia

U gradu na jugu Francuske, Toulonu, revizija je otkrila trideset kapitalnih primjeraka uhljeba, ljudi koji su primali plaće na račun poreznih obveznika a da više od 25 godina nisu dolazili na posao! Njih je, kaže revizija, bilo najmanje trideset! Godišnje su stajali državu preko milijun eura a uredno su dobivali i pripadajuće povišice sa svakom novom godinom rada.

Inače, bili su zaposlenici lokalnog vodovoda koji je privatiziran 90-ih godina prošlog stoljeća. Prema tamošnjem zakonu, lokalne vlasti su ih trebale držati na plaći dok im ne pronađu zamjenski posao. Kako to nisu učinile dva i pol desetljeća, uslijedila je bizarna situacija na kojoj bi im pozavidjeli i najokorjeliji hrvatski uhljebi.

'Žalosno je da grad nije bi sposoban pronaći novi posao za neke od ovih zaposlenika, posebno one najmlađe', stoji u izvješću revizije, a osvrnuli su se i na uhljebe koji su uredno (do)čekali da navrše 67 godina kako bi im i mirovine slučajno ne bi bile manje.

Neki su radili dva posla

Getty Images

Oni poduzetniji, a bilo je i takvih, pronašli su i dodatne poslove. Zanimljiv je primjer jednog uhljeba – inače bivšeg lokalnog ragbijaša – koji je uz državni posao otvorio i restoran, što nije spojivo prema zakonu o državnim službenicima. Čak se otkrilo i da je bio dvaput pozvan u poreznu službu da to objasni, ali bez neke 'vajde'.

Cijela priča posebno je zanimljiva u kontekstu građanskih prosvjeda. Žuti prsluci su, između ostalog, bili inspirirani povećanjem poreza, smanjenjem plaća i kupovne moći, pa je predsjednik Emanuel Macron obećao da će u iduće tri godine srezati broj državnih i javnih službenika za 120,000 i uštedjeti oko 60 milijuna eura u proračunu.

A i ta najava je došla na nož, barem onog dijela građana koji žive na 'državnoj sisi'. A ni njihov broj nije nezanemariv...

Francuska

uhljebi

Emanuel Macron

Toulon

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter