U HAAGU SPAVAJU DO PODNEVA

Započelo čitanje presude o sporu oko Piranskog zaljeva, sudac okupljene pozdravio s 'dobro jutro'


Vid Barić
29.06.2017.14:15
Započelo čitanje presude o sporu oko Piranskog zaljeva, sudac okupljene pozdravio s 'dobro jutro'
Facebook

sažeto

Nije poznato ima li čovjek naprosto običaj duže spavati ili je čitavu noć razmišljao na koji se način obratiti Republici Hrvatskoj koja se u slučaju ovoga postupka ponaša kao da se apsolutno ništa ne događa


Vid Barić
29.06.2017.14:15

Predsjednik Arbitražnog suda u Den Haagu, Gilbert Guillame, otvorio je u 14 sati sjednicu na kojoj će pročitati odluku o teritorijalnom sporu Hrvatske i Slovenije na moru i kopnu. Ondje nema hrvatskih predstavnika, sukladno odluci Hrvatskoga sabora tijekom Milanovićeve Vlade iz srpnja 2015. o povlačenju iz arbitraže zbog “teške povrede arbitražnog postupka”. Sud je, ipak, tijekom jutra poslao presudu u hrvatsko veleposlanstvo u Haagu, no Hrvatska tu presudu ne želi niti primiti.

"4.11.2009. premijerka Hrvatske i premijer Slovenije potpisali su arbitražni sporazum, svemu je svjedočio švedski premijer. Arbitražni sporazum su kasnije ratificirale Hrvatska i Slovenija, a u skladu s Ustavnom procedurom. Tako su dali ovlasti tribunalu da odredi granice na kopnu i moru. Hrvatska i Slovenija su se složile da će presuda biti obvezujuća za obe strane", rekao je sudac u uvodu.

"Kao što je običaj, pročitat ćemo samo ključne dijelove presude, a ostatak ćemo sažeti. Cijela presuda u elektroničnom obliku bit će dostupna odmah nakon ročista. Izostavit ću dijelove presude koji se odnose na povijest arbitražnog sporazuma. Umjesto toga, odmah ću prijeći na odluku tribunala u pogledu kopnene granice dviju zemalja. Tribunal razmatra pravo koje određuje granicu. U ovom slučaju, stranke su se složile da granicu treba utvrditi prema međunarodnom pravu", nastavio je sudac Guillame.

Zanimljivo, Guillame je otvorio sjednicu pozdravivši okupljene riječima "dobro jutro". Nije poznato je li čovjek naprosto ima običaj duže spavati, ili je čitavu noć razmišljao na koji se način obratiti Republici Hrvatskoj koja se u slučaju ovoga postupka ponaša kao da se apsolutno ništa ne događa.

Hrvatska

Slovenija

sudac

arbitraža

Gilbert Guillame

teritorijalni spor

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter