Di su pare

Zanimljiv je 'background' Željka Holika, Kuščevićeva najvjernijeg savjetnika koji je od početka povezan s pričom o investicijama u lječilište koja je zapravo ministra lansirala u visoku politiku


Mia Mitrović
05.07.2019.12:50
Zanimljiv je 'background' Željka Holika, Kuščevićeva najvjernijeg savjetnika koji je od početka povezan s pričom o investicijama u lječilište koja je zapravo ministra lansirala u visoku politiku
Nikola Vilić/CROPIX

sažeto

Kuščević je zahvaljujući prenamijeni zemljišta ušao u visoku politiku, no za njim na Braču ostaju sumnjivi poslovi 


Mia Mitrović
05.07.2019.12:50

Jadnom Kuščeviću ne ide pa ne ide. Nakon što se u srijedu spasio od ostavke i ustvrdio da su svi papiri oko transformacija zemljišta čisti kao suza te da iz čitave priče izlazi jači no ikad, već idućeg je dana isplivalo novo sumnjivo postupanje.

Riječ je o sumnjivoj investiciji u izgradnju velikog medicinskog centra koji bi trebao biti smješten na bračkoj Vidovoj gori u blizini Bola. Zbog gradnje centra, Kuščević je mijenjao prostorni plan kojim je bračko poljoprivredno zemljište pretvorio u građevinsko. U tome, doznajemo, i leži tajna njegove popularnosti na Braču jer je time otočanima omogućio da na mjestima bivših pašnjaka za stoku koju uzgaja sve manje i manje ljudi, grade smještajne kapacitete za turiste.

Sumnjivi investitori

Ipak, priča o milijunskoj investiciji u medicinski centar koji je Braču trebao donijeti još veći broj turista te otvoriti 800 radnih mjesta iz dana u dan postaje sve sumnjivija. Spominjane strane investicije svele su se na splitsku tvrtku Perago koja ima tri nezaposlena i nekoliko je milja u minusu. Iako se o čudesnom centru priča već godina, nikakvi radovi još nisu započeti. Čeka se, tvrde na Braču, da bude uspostavljena osnovna infrastruktura poput struje i vode jer se zemljište nalazi u dislociranoj zoni.

Zanimljiv je i background Željka Holika, ministrova najvjernijeg savjetnika koji je od početka povezan s pričom o investicijama u lječilište koja je zapravo Kuščevića lansirala u visoku politiku. Holik se najprije predstavljao kao predstavnik velikih investitora zainteresiranih z ulaganja u medicinski centar na Braču, no nakon toga bilježi nevjerojatan uspon u državnoj službi.

Nikola Vilić/CROPIX

Pandorina kutija 

Najprije je početkom 2018. radio u MUP-u, u Sektoru za upravljanje ljudskim potencijalima, no već je u ožujku premješten u Ministarstvo uprave na radno mjesto višeg savjetnika specijalista u Službi za pripremu i provedbu EU projekata. 

Sve u svemu, situacija s nepostojećim medicinskim centrom u kojih ulažu nepostojeći investitori iz dana u dan postaje sve sumnjivija, a bojimo se da bi Kuščevićeva metoda 'pozlaćivanja pašnjaka' koja mu je i otvorila put ka ministarskim foteljama mogla postati praksa i drugdje osim na Braču.

U tom bi se slučaju, poznavajući naše gramzljive vlastodršce kojima je bitna samo lova, uskoro moglo dogoditi da većina najboljih zemljišta na hrvatskom Jadranu prijeđu u ruke stranaca.

Brač

afere

kuščević

investicije

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter