Vrućine doslovno tope mozak

'Zamantalo mi se i pala sam preko police, bila sam sama kod kuće. Nisam bila u stanju otići mami na rođendan. Mačka mi se pregrijala'


Valerija Bebek
13.06.2019.19:00
'Zamantalo mi se i pala sam preko police, bila sam sama kod kuće. Nisam bila u stanju otići mami na rođendan. Mačka mi se pregrijala'
Damjan Tadic / CROPIX

sažeto

Naglo zatopljenje koje je zadesilo zemlju nakon dugog i hladnog proljeća negativno se odrazilo na fizičko (i psihičko) stanje mnogih ljudi


Valerija Bebek
13.06.2019.19:00

U manje od dva tjedna od umjereno skandinavske klime postali smo vreli kotao. Toplinski val zakovitlao se početkom lipnja i kao da ne misli stati. Prognoze najavljuju da će u subotu doći njegov vrhunac kada će temperature doseći 34 stupnja Celzijusa.

Omara, žega, vrućina, ne znamo je li i kod vas tako, ali posljednjih dana svi su nešto nervozni ili usporeni. Vidljivo je to i po društvenim mrežama i medijima. Neki ljudi kao da su izgubili kompas. Tako se po svjetski poznatoj grupi na Facebooku dijeli slika djevojke koja se hladi u tramvaju, a izgleda kao da je odjevena jedino u majicu i gaćice. Nismo sigurni je li to fotografirano upravo ovih dana, ali slikovito opisuje kako izgleda ljeto u zagrebačkom javnom prijevozu. Vruće i ljepljivo.

Drugi, ne toliko benigan incident, sigurni smo dogodio se ovih dana na Cvjetnom trgu. Polugol mladić masturbirao je pred svima. Na snimci koja se poput požara proširila društvenim mrežama izazvala je zgražanje onih kojima vrućina još nije potpuno mozak pretvorila u kašu. Nisu ugroženi samo ljudi, nego i kućni ljubimci, mnogo stranice namijenjene toj tematici dijele upozorenja kako zaštititi svoje četveronožno društvo od prevelike vrućine. Čitatelji 100posto podijelili su s nama kako podnose / ne podnose ovaj toplinski val.

Maca mi je doslovno zakuhala, mislila sam da je gotovo

"Stavila sam svoju macu u transporter - ruksak i odlučila pješice doći do svojih roditelja. Već smo to tako radili, ona gušta u šetnji, ja ne moram nikoga uznemiravati. E, samo što je prije tjedan dana već zatoplilo, ali nisam imala osjećaj koliko. Došlo je to vrijeme naglo. To se odužilo, i šetnja je trajala i trajala. Sunce joj je ulazilo u transporter i već je počela dahtati. Izvadila sam je van ali ni na rukama se nije dala nositi. Dahtala je jako glasno. Kad smo nekako došli u kuću roditelja dala sam joj svježe vode. Kad nije htjela piti i počela mi je bježati, a dalje je dahtala s čudno raširenim zjenicama uhvatila me panika", ispričala je čitateljica Marta.

Između guglanja i poziva veterinaru odabrala je ovo drugo. On joj je savjetovao da bez ikakve panike macu smoči u mlaku (naglasio je mlaku) vodu te da joj ne moči glavu. Maca se protivila kupanju, ali nužda je nužda. Nakon toga obrisala ju je lagano ručnikom. Ubrzo je mačka došla k sebi, počela je piti vode i normalno se ponašati.

Nisam bila u stanju otići ni mami na rođendan

"Jučer smo dečko i ja izašli van da se  nađemo s mojom mamom jer joj je bio rođendan. Mene je počelo probadati u prsima, nisam mogla disati. Imala sam osjećaj kao da ne mogu normalno duboko udahnuti. Doma smo bez klime, kad uđem u stan u sekundi se nađem 'u vodi'. Sjedim gola u gaćama barem pola sata da se dobijem. Eto tako mi izgledaju dani otkako je počelo ovo ljeto. Do posla nemam puno i to mogu propješačiti i obavezno si nosim termosicu s čajem, a sada po novom i bocu vode uz to", ispričala je čitateljica Dea koja je u srednjim tridesetima i dodaje da svake godine sve lošije podnosi vrućinu.

Prvi puta zamantalo mi se na jogi

"Vježbanje po vrućini nije najugodnija stvar u životu, ali nikad nisam pridavala tome previše pažnje, niti izbjegavala istu. Samo bih se prilagodila, ako bih trčala pomaknula bih to za nekoliko sati kasnije. Ako bih vozila bicikl, lovim hlad. I slično. Prošlo ljeto također je bilo pakleno pa sam bez problema odradila sve treninge joge. Eto sve do prošlog tjedna, kada sam u jednom trenu shvatila da mi se manta. Trenerica mi je naredila da se sklupčam i probam sabrati, kasnije me štedjela. Zbog tog iskustva, moram reći jako neugodnog. Jer nije ti ugodno da u najobičnijoj radnji npr. bočno istezanje,osjetiš da propadaš. Nisam htjela riskirati pa sam ovaj tjedan otkazala satove, dok ne ohladi malo", Petra iz Zagreba.

Damjan Tadic / CROPIX

Bila sam sama kod kuće kad me zamantalo, pala sam i potrgala namještaj

"Probudila sam se odmorna i svježa, prije sedam. Bila sam taj dan slobodna i baš mi je bilo drago zbog toga. Skuhala sam si kavu, jela i krenula malo čistiti po stanu, prati posteljinu i slično. Kako je dan odmicao ja sam bila sve umornija. Krenem u sobu, dođem, legnem, malo odrijemam pa se dignem, odem na kauč pa opet blejim. U jednom trenu radila sam nešto na podu, digla se i zateturala. Pala sam preko jedne lagane police koju sam potrgala. Sebe sam izgrebala i izubijala. Sad izgledam kao narkoman s plavicama po ruci. Kad sam postala svjesna što se dogodilo, nisam znala je li mi šećer pao, ili tlak ili što je. Pala sam u paniku, počela plakati. Nikad u životu mi se to nije dogodilo. Kasnije u razgovoru s dosta prijatelja, a pogotovo prijateljica shvatila sam da mnogo, stvarno mnogo žena ima isti problem. Valjda tlak padne doslovno u podrum i ruše se. Užas, sada sam već skoro tjedan dana u modu 'pomalo' u drugoj brzini. Radim samo nužno i idem iz hlada u klimu i obrnuto", Vanja.

Kako se pripaziti od vrućina

Sa svih strana stižu upozorenja kako se zaštititi. Nigdje bez vode, nemojte izlaziti u najtoplijem dijelu dana od 10 do 17 sati. To se posebno odnosi na djecu ili osobe starije od 60 godina te one koji imaju kronične zdravstvene probleme. Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32 stupnja danju i ispod 24 stupnja noću. Isto tako smanjite količinu vrućeg zraka u stanu ili kući. Danju zatvorite prozore i rolete (ako ih imate), naročito one koji su okrenuti prema suncu. Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Otvorite sve prozore ili rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati kada je vanjska temperatura niža (ako je to moguće).

Ivo Ravlic / CROPIX

Sklonite se u najhladniju prostoriju stana/kuće, posebno noću. Ako stan/kuću ne možete držati hladnim, provedite dva do tri sata dnevno u hladnom prostoru. Izbjegavajte naporan fizički rad, ako ga ne možete izbjeći obavite ga između četiri i sedam sati ujutro. Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamatanje u hladne mokre ručnike, hladiti se mokrom spužvom, kupke za noge i slično. Ako je vjerovati prognozama krajem tjedna, u nedjelju, trebalo bi doći osvježenje, a do tada treba povećati oprez.

ljeto

vrućina

toplinski val

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter