Serijal mafija (15): Kineska Trijada

Zakon šutnje za njih je najveća svetinja, zbog toga im nitko ne može ući u trag, a u organizaciju ulaze jezivim ritualom


Mia Mitrović
28.04.2019.19:00
Zakon šutnje za njih je najveća svetinja, zbog toga im nitko ne može ući u trag, a u organizaciju ulaze jezivim ritualom
iStock

sažeto

Dobili su ime prema simbolu jednakostraničnog žutog trokuta kojeg su imali na svojim zastavama 


Mia Mitrović
28.04.2019.19:00

Kineska mafija spada među najmoćnije i najtajanstvenije mafije svijeta. Raširena je po cijelome svijetu, a prisutna je i kod nas. Bavi se lukrativnim poslovima širokog spektra, a zbog odličnih veza s tajnim službama diljem svijeta nevidljiva je poput tamne strane mjeseca. 

Od svih kineskih mafijaških organizacija, najviše pažnje plijeni hongkonška trijada s jedne strane zbog dugačke tradicije koja navodno seže unazad 2500 godina, a povezana je s drevnim kineskim obredima, a s druge zbog mističnog znakovlja i inicijacijskih postupaka kroz koje njihovi članovi prolaze. prvobitne trijade nisu bile mafijaške organizacije, već tajna društva.

Mistični trokut 

Na njihovim crnim zastavama nalaze se crveni mač i žuti jednakostranični trokut: jedan krak predstavlja nebo, drugi zemlju, a treći čovjeka. Pretpostavlja se da su po tome i dobili ime. Utjecaj trijada u Kini manji je nego prije jer je njihovo djelovanje pod kontrolu stavio Mao Tze Tung koji ih je progonio jer su se njihovi članovi protivili komunističkoj revoluciji.

Međutim, hongkonška trijada uspjela je preživjeti, a u drugoj polovici 20. stoljeća Hong Kong je postao epicentar mafijaške djelatnosti. Najjača hongkonška organizacija unutar trijade zove se ‘14K’.

Postati članom trijada nije lako, a u organizaciju ne može ući nitko tko nije Kinez I to se strogo poštuje. Da bi netko postao članom organizacije mora dobiti preporuke dvaju postojećih članova. Ali to nije sve. Svaki pridošlica mora proći "predanost". U svakoj od trijada, ritual inicijacije je drukčiji: netko se testira udarcima mačem, dok netko prolazi ispod noževa nepouzdanih u stropu.

No, sljedeće akcije ostaju nepromijenjene: svaki novak je dužan dati 36 zakletvi, proučiti sve signale i tajne šifre Trijade, te primiti i prvi zadatak. Najčešće je to masakr policajca koji odbija uzeti mito, a nakon takvih operacija, klanovi se povezuju s krvlju novaka. Pridošlica se može pomaknuti na višu razinu u strukturi Trijade tek nakon tri godine ako je uzorni borac.

Okultna inicijacija i tetovaže

Obično se ceremonija inicijacije odigrava se na oltaru posvećenom Guanu Juu, generalu iz 3. stoljeća nove ere, koji je uzdignut na nivo boga uz paljenje tamjana i žrtvovanje životinja, najčešće kokoši, svinje ili koze. Nakon što onaj koji prolazi kroz obred popije mješavinu vina i krvi životinje koju je zaklao, ili svoje vlastite, prolazi kroz svod mačeva dok recitira „36 zakletvi”, čime se, između ostalog, obavezuje da će poštovati svoju braću, da neće odavati njihove tajne i da će brinuti o njihovim porodicama. Papir s kojeg čita stihove se, nakon što ih izgovori, spaljuje na oltaru, čime se potvrđuje da se novi član zavjetovao bogovima da će ispuniti svoju dužnost i obavezu. Dok papir baca u vatru, podiže tri prsta lijeve ruke, što simbolizira obavezu.

Trijade koriste brojčane kodove kako bi mogle razlikovati redove i pozicije unutar bande. Broj 4 se najčešće koristi na početku i predstavlja četiri oceana koji okružuju Kinu I simbolički, čitav univerzum. Za razliku od ostalih bandi, struktura njihove organizacije vrlo je labava, zbog čega i imaju više bosova.

Od velike važnosti za sudionike kineske mafije su tetovaže, koje su "začepile" gotovo cijelo tijelo. Svaki crtež ima svoje značenje. Na primjer, zmaj simbolizira moć i plemenitost, smreka znači strpljenje, kornjača - dug život, šljiva - izdržljivost i nevezanost, božur - sreća i muška moć, trpanjac - samorazvoj.

Paze na sigurnost turista

Unatoč opasnosti i okrutnosti, kinesku mafiju možemo nazvati nepatriotskom mafijom na svijetu. Za kinesku mafiju važna je dobrobit i financijska stabilnost njihove zemlje. Sav novac zarađen na crnim tržištima, prodaja droge i drugih "prljavih" poslova, kineska mafija vraća se u Kinu. Glavni zakon bilo koje kineske Trijade glasi "Što je bogatija naša zemlja, bogatiji smo mi”.

Isto tako, glavno pravilo bilo koje Trijade je paziti na sigurnost turista koji posjećuju Kinu. Strani putnici donose mnogo novca u Kinu, a to značajno utječe na gospodarstvo zemlje. Za pljačku ili ubojstvo turista, član Trijade se suočava sa strogom kaznom - smrću.

iStock

Kao i svaka druga skupina, trijada ima omiljeno oružje - tradicionalno kinesko fleksibilno oružje i razne mačeve. Uz pomoć takvog oružja možete brzo i tiho vršiti napade i ubijanja. Za veće zločine koriste se vatreno oružje, no najviše se koristi hladno oružje.

Trijade u Aziji, ali i šire kontroliraju unosne ilegalne poslove kao što su droge, prodaja oružja, pranje novca, prostitucija, reketiranje, ali su se posljednjih godina počeli baviti i cyber kriminalom, piratskim softverima, prodajom robe s lažnim etiketama i trgovinom ljudima. 

Prostitutke najprije ritualno isprobaju

Krijumčarenje narkotika također je bio izvor ogromnih prihoda, ali prostora za ovu vrstu trgovine je sve manje. Sinaloa kartel iz Meksika kojim je donedavno rukovodio zloglasni El Chapo preuzeo je primat u prodaji kokaina koja je nekada išla preko Hong Konga. Heroin danas koristi tek 0.5 posto stanovništva, pa se Trijadama ne isplati riskirati drakonske kazne trgujući ovom drogom.

Prostitucija je također bila unosan posao za Trijade: dugo se u gradu znalo da je svaki makro njihov. Držali su cijelu industriju seksa, čak i zastupali seksualne radnice. Uveli su praksu poznatu kao shi gong kojom bi pripadnik Trijada morao isprobati usluge koje prostitutka nudi prije nego što je ritualno uvede u posao. Sve ovo je praktično zamrlo u dvadeset prvom stoljeću; prihoda je i s te strane sve manje jer mlade žene koriste nove tehnologije i same reklamiraju usluge preko interneta.

Pixabay

Kako se kineskim bandama više ne isplati da se bave seksom, drogama i oružjem, otkrili su novu priliku u krijumčarenju morske hrane.
Trijade se danas ne financiraju samo od trgovine ribom. U dobu interneta usmjerili su se i na digitalnu trgovinu krivotvorene robe, posebno na kineskom siteu Taobao, ali i na platformama kao što su eBay i Amazon. Tradicionalno se bave i švercom cigareta, a smatra se da je svaka treća cigareta popušena u Hong Kongu prokrijumčarena.

Kineska kuma i njenih 16 ljubavnika 

Ono što Trijade razlikuje od svih ostalih svjetskih mafija, s kojima blisko surađuju, je to što im primarni zadatak nije bio kriminalni, već politički. One su tijekom 18. stoljeća bile dio revolucionarnih pokreta nastalih s ciljem da sruše mandžurijsku dinastiju Qing i obnove hansku dinastiju Ming.

Još jedna stvar kinesku trijadu razlikuje od ostalih mafija. Do 2009. važnom frakcijom trijade desetljećima je upravljala žena – Xie Caiping (56). Kineska kuma kako su je nazvali svjetski mediji izvrsno se snalazila u upravljanju kockarnicama, narko tržištem, zelenašenju te podmićivanju vladinih dužnosnika.

iStock

Xie je proslavila njena žilavost i raskošan stil života, a prilikom uhićenja posjedovala je luksuzne vile, brze automobile i harem od 16 mlađahnih ljubavnika. Osuđena je na 18 godina zatvora. Njen 17 godina mlađi dečko, koji joj ej bio i vozač, osuđen je na četiri i pol godine.

Trijade su prisutne i na europskom kopnu gdje surađuju s drugim mafijama, najviše talijanskom, ruskom i srpskom u poslovima vezanim uz krijumčarenje ljudi i krivotvorene kineske robe u Europu.

U siječnju prošle godine talijanska je policija uhapsila 33 pripadnika kineske mafije, koji su kontrolirali transport kineskih proizvoda širom Europe. nekoliko godina ranije, 2011. pokrenuta je paneuropska operacija ‘Kineski kamion’ kojom je uhićen velik broj pripadnika trijade iz više europskih zemalja.

Zbog svoje tajnovitosti i organizacijske structure zbog koje je gotovo nemoguće proniknuti tko su oni koji vuku konce na vrhu, kineska trijada uspješno posluje na svim kontinentima, a ući joj u trag ne mogu ni najiskusniji kriminalisti. Zakon šutnje za trijadu je svetinja.

36 zakletvi 

U nastavku pročitajte tekst 36 zakletvi koji se čita u svetim inicijastičkim obredima trijada:

"Nakon što prođem kroz kapije Hunga moram tretirati roditelje i rođake svoje zaklete braće kao svoj vlastiti rod. Ubit će me pet munja ako ne održim ovu zakletvu.

Pomagat ću svojoj zakletoj braći da pokopaju svoje roditelje i braću time što ću im ponuditi novčanu i fizičku pomoć. Ubit će me pet munja ako se budem pretvarao da ne znam za njihove nevolje.

Kada braća iz Hunga dođu u posjetu mojoj kući, osigurat ću im hranu i smještaj. Ubit će me bezbroj mačeva ako ih budem tretirao kao strance.

Uvijek ću priznati svoju braću iz Hunga ako mi se predstave. Ako ih budem ignorirao, ubit će me bezbroj mačeva.

Neću odavati tajne obitelji Hung, čak ni svojim roditeljima, braći ili ženi. Nikada neću odavati tajne za novac. Ubit će me bezbroj mačeva ako to učinim.

Nikada neću izdati svoju zakletu braću. Ako nesporazumom izazovem uhićenje nekog od moje braće moram ga odmah osloboditi. Ako prekršim ovu zakletvu ubit će me pet munja.

Ponudit ću novčanu pomoć svojoj zakletoj braći koji su u nevoljama kako bi mogli platiti svoj prolazak, itd. Ako prekršim ovu zakletvu ubit će me pet munja.

Ne smijem nikada nanijeti štetu ili donijeti neprilike svojoj zakletoj braći ili Gospodaru tamjana. Ako to učinim, ubit će me bezbroj mačeva.

Ne smijem nikada počiniti nedolični napad na žene, sestre ili kćerke svoje zaklete braće. Ubit će me pet munja ako prekršim ovu zakletvu.

Nikada neću pronevjeriti novac ili imovinu svoje zaklete braće. Ako prekršim ovu zakletvu ubit će me bezbroj mačeva.
Dobro ću se starati o ženama i djeci svoje zaklete braće koji su mi dodijeljeni na čuvanje. Ako ne budem tako činio, ubit će me pet munja.

Ako sam predočio lažne podatke o sebi ne bih li ušao u obitelji Hung ubit će me pet munja.

Ako promijenim mišljenje i istupim iz članstva u obitelji Hung, ubit će me bezbroj mačeva.

Ako opljačkam zakletog brata ili pomognem nekome sa strane da to uradi, ubit će me pet munja.

Ako iskoristim zakletog brata ili ga primoran da pristane na nepravedan poslovni dogovor, ubit će me bezbroj mačeva.

Ako novac ili imovinu svog zakletog brata svjesno iskoristim za vlastite potrebe, ubit će me pet munja.

Ako tijekom pljačke čineći grešku uzmem novac ili imovinu svog zakletog brata, moram mu ih vratiti. Ako to ne uradim ubit će me pet munja.

Ako budem uhapšen nakon zločina, moram prihvatiti kaznu i ne smijem pokušavati prebaciti krivicu na svoju zakletu braću. Ako to budem radio ubit će me pet munja.

Ako bilo koji od moje zaklete braće bude ubijen, uhićen, ili ako ode u neko drugo mjesto, pomagat ću njihovim ženama i djeci kojima je pomoć potrebna. Ako se budem pretvarao da ne znam ništa o njihovim nevoljama, ubit će me pet munja.

Kada bilo koji od moje zaklete braće bude napadnut ili okrivljen od strane drugih, moram istupiti i pomoći mu ako je u pravu ili mu savjetovati da odustane ako je u krivu. Ako bude uzastopce vrijeđan od drugih obavijestit ću našu ostalu braću i organizirati mu pomoć i fizičku i novčanu. Ako ne održim ovu zakletvu ubit će me pet munja.

Ako saznam da vlasti traže nekoga od moje zaklete braće koji je iz druge pokrajine ili iz inozemstva, trenutno ću ga obavijestiti kako bi mogao organizirati svoj bijeg. Ako pogazim ovu zakletvu ubit će me pet munja.

Ne smijem raditi u dosluhu s ljudima sa strane ne bih li prevario svog zakletog brata na kocki. Ako to uradim, ubit će me bezbroj mačeva.

Neću izazivati razdor među svojom zakletom braćom šireći laži o njima. Ako to uradim, ubit će me mirijada mačeva.

Neću bez ovlasti sebe imenovati za Gospodara tamjana. Tri godine nakon što prođu kroz kapije Hunga odani i vjerni mogu biti uzdignuti od strane Gospodara tamjana uz podršku njegove zaklete braće. Ubit će me pet munja ako sam sebe bez ovlasti uzdignem.

Ako su moja rođena braća umiješana u raspravu ili tužbu s mojom zakletom braćom ne smijem pomagati ni jednoj strani protiv druge, ali moram pokušati stvari izgladiti na prijateljski način. Ako prekršim ovu zakletvu ubit će me pet munja.

Nakon što prođem kroz kapije Hunga moram zaboraviti sve prethodne kivnosti koje sam imao protiv moje zaklete braće. Ako ne, ubit će me pet munja.

Ne smijem učiniti prijestup na teritoriju koji drže moja zakleta braća. Ubit će me pet munja ako se budem pravio da ne znam prava moje braće u tim stvarima.

Ne smijem žudjeti niti tražiti bilo kakvu imovinu ili novac zarađen od strane moje zaklete braće. Ako budem imao takve ideje, bit ću ubijen.

Ne smijem odati bilo koju adresu na kojoj moja zakleta braća drže svoje bogatstvo niti sudjelovati u zavjeri kojom bi pogrešno iskoristio takvo znanje. Ako to učinim ubit će me bezbroj mačeva.

Ne smijem pomagati ljudima sa strane ako je to protivno interesima moje zaklete braće. Ako ne održim ovu zakletvu ubit će me bezbroj mačeva.

Ne smijem iskorištavati bratstvo Hunga kako bi vršio represiju ili poduzimao nasilne ili nerazumne akcije protiv drugih ljudi. Moram biti zadovoljan i iskren. Ako prekršim ovu zakletvu, ubit će me pet munja.

Ubit će me pet munja ako se budem nedolično ponašao prema maloj deci iz obitelji svoje zaklete braće.

Ako je bilo koji od moje zaklete braće počinio neki krupan zločin ne smijem ga prijaviti vlastima kako bih dobio nagradu. Ubit će me pet munja ako prekršim ovu zakletvu.

Ne smijem uzeti sebi žene i konkubine svoje zaklete braće niti s njima učiniti preljub. Ako to uradim ubit će me bezbroj mačeva.

Nikada ne smijem otkriti tajne Hunga ili znakove kada pričam s ljudima sa strane. Ako to uradim ubit će me bezbroj mačeva.

Nakon prolaska kroz kapije Hunga bit ću odan i vjeran i radit ću na rušenju Qinga i obnovu Minga koordiniranjem svojih napora s naporima svog zakletog bratstva čak i ako oni i ja nismo istog zanimanja. Naš zajednički cilj je da osvetimo svojih Pet predaka."

hong kong

trijada

kineska mafija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter