Video: Plenković iz Banskih dvora

Zahvalio Ramljaku, zadovoljan s Dalić, premijer još nema novog povjerenika za Agrokor


Valerija Bebek
21.02.2018.18:35
Zahvalio Ramljaku, zadovoljan s Dalić, premijer još nema novog povjerenika za Agrokor
Cropix

sažeto

Kao premijeru najbitnije mu je da se završi proces nagodbe


Valerija Bebek
21.02.2018.18:35

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti u kojoj je trebao otkriti tko će biti nasljednik Ante Ramljaka.

"Jučerašnji potez Ramljaka nije me iznenadio. Želim poslati poruku svim zaposlenicima, dobavljačima i vjerovnicima Agrokora da proces nagodbe ide dalje, da Agrokor funkcionira normalno i da vlada provodi konzultacije kako bi predložila trgovačkom sudu imenovanje nove izvanredne uprave. Ramljak će nastaviti svoj posao kao što je radio do sada. Nema prekida niti funkcioniranja uprave niti opasnosti za destabiliziranje procesa", kazao je premijer.

Plenković je zahvalio Ramljaku i drugim stručnjacima koji su u posljednjih 10 mjeseci radili u Agrokoru. Kazao je da je najbitnije da će se kao predsjednik Vlade RH potruditi da se proces nagodbe dovrši, jer je zbog toga i donesen zakon i uloženi su veliki napori i količina vremena.

"Nema nikakvog dramatičnog trenutka danas ili sutra. Sve odluke bit će dobro promišljene i savjesne i nova uprava će biti kompetentna", poručio je. Ovu situaciju doživio je kao pogrešku koja je bacila sjenu, izazvala brojne komentare aktera koji žele pridonijeti političkoj i ekonomskoj destabilizaciji.

Na pitanje je li mogao ranije potražiti njegova nasljednika s obzirom na to da su prije dva tjedna predani dokumenti, premijer je odgovorio da je to tema kojom se bavi posljednjih 10 mjeseci.

Premijer nije tražio povlačenje ostavke

"Nisam tražio da odgodi ili povuče ostavku, Ramljak je dao neopozivu ostavku. Vidjeli smo se u više navrata u zadnjih nekoliko mjeseci i zaključili da je ovaj potez ispravan i da će Vlada poduzeti što je u njezinoj nadležnosti. Ja ću se pobrinuti da se proces dovrši do zakonski predviđenog roka", kazao je premijer. Kada se poteglo pitanje odgovornosti ministrice gospodarstva Martine Dalić, Plenković je rekao kako je zadovoljan ima jako dobar odnos s njom te da Martina Dalić nastavlja suradnju.

"Što se tiče angažmana ljudi koje je Ramljak angažirao, čini mi se da je on išao na povjerenje. Ja dok nisam vidio dokumentaciju nisam znao kako je to sve regulirano. Proces konzultacija traje, naše odluke bit će u najboljem interesu okončanja procesa", kazao je Plenković. "Ugovori o angažiranju savjetnika donedavno meni nisu bili poznati".

Nije odgovorio na pitanje o kriminalu i hoće li prijaviti DORH-u slučaj angažiranja Ramljakovih savjetnika. "Vlada komunicira i s vjerovnicima i s kreditorima. Što se tiče uloge savjetnika u poodmakloj fazi procesa, velikih promjena u strukturi aktera ne treba biti, to mi smatramo. Ja na to ne mogu utjecati. To su jasne okolnosti što se tiče mogućeg utjecaja Vlade. Moj cilj je uspjeh cijelog procesa", kazao je premijer.

Ante Ramljak je u srijedu podnio neopozivu ostavku na mjesto povjerenika Agrokora. Vladi je prepustio da preuzme komunikaciju o odlukama o njegovom odlasku s čelne pozicije izvanredne uprave, kao i daljnje korake u nastavku upravljanja krizom u kompaniji.

Andrej Plenković

Agrokor

Vlada RH

Ante Ramljak

Martina Dalić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter