Sramotna šutnja Vlade

Zagrepčanka pitala ministra: Izgubila sam dijete i onda su mi bolnu kiretažu radili na živo. Zašto?!


Ines Madunić
11.07.2017.21:30
Zagrepčanka pitala ministra: Izgubila sam dijete i onda su mi bolnu kiretažu radili na živo. Zašto?!
Reuters/Ilustracija

sažeto

Marija Dadić poslala je otvoreno pismo ministru zdravstva u kojem ga pita zašto je morala prolaziti kroz strašnu bol iako plaća dopunsko osiguranje


Ines Madunić
11.07.2017.21:30

Ispod komentara Marije Dadić na Facebook stranici Vlade Republike Hrvatske ima skoro 500 komentara, a njezino je obraćanje ministru Milanu Kujundžiću podijeljeno više od 400 puta. No, nadležni i odgovorni šute.

Zagrepčanka Vladu i ministra zdravstva pitala je zašto su joj u bolnici u Petrovoj radili kiretažu maternice bez anestezije, 'na živo', iako ima osnovno te plaća dopunsko zdravstveno osiguranje.

"Nedavno sam imala spontani pobačaj i došla na čišćenje u hitnu ambulantu Petrove bolnice. Zbog vaših odredbi radili su mi kiretažu bez ikakve anestezije. Sad vi meni recite smatrate li to ljudskim i humanim? Biste li ikad pristali da vaša žena, sestra, kćer proživi takvu bol da joj se radi kiretaža na živo? Naravno bez obzira na pretrpljeni psihički šok zbog gubitka djeteta, ja sam se istinski trudila surađivati na zahvatu jer je to za moje dobro. Ali, naravno to previše boli da bi žena mogla biti mirna kao 'bubica' dok joj na živo otvaraju grlić maternice i čiste sadržaj (sreća vaša muško ste pa nikad niste saznali koja je to bol)", napisala je Dadić.

Tu nije kraj, jer je nesretna Zagrepčanka nakon dva dana ponovno došla na bolnicu zbog bolova i krvarenja. Ispostavilo se da kiretaža nije bila napravljena kako treba.

"Pošto je doktorica vidjela u kojem sam psihičkom i fizičkom stanju zaprimljena sam u bolnici kako bi bila ponovno kiretirana ovaj put u sali uz opću anesteziju. Sad vas ministre molim pojasnite mi zašto ja plaćam svaki mjesec dopunsko zdravstveno osiguranje koje vidim želite i poskupiti. Na temelju čega? Na temelju toga što čak i kod zubara za puno bezbolniji zahvat dobijem lokalnu anesteziju a u hitnoj za jednu kiretažu ne dobijem ništa više nego Ketonal i Normabel?", pitala je Marija Dadić, ali odgovora nije bilo.

Javile su se, međutim, brojne žene koje su doživjele isto ili slično, otkrivajući kako je kiretaža maternice gotovo uobičajena praksa u mnogim hrvatskim bolnicama. Osim strašnih iskustava boli koju su proživjele, mnoge su svjedočile i o nehumanom odnosu liječnika prema njima.

Screenshot

Screenshot

Screenshot

Zagrepčanka je podijelila i link za peticiju koju je pokrenula kako bi se spriječilo obavljanje izrazito bolnog postupka čišćenja maternice bez anestezije. Dosad ju je potpisalo više od tisuću žena, a možete ju potpisati ovdje. Iz Vlade RH nitko se nije oglasio po ovom pitanju.

Zagreb

bolnica

Vlada RH

Milan Kujundžić

ministar

Ministarstvo zdravstva

ginekologija

Petrova bolnica

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter