'Junak' s Bleiburga

Zagorac se malo šalio s desnom rukom i naci pozdravom, Austrijanci su ga tako kaznili da još uvijek umiru od smijeha


Valerija Bebek
20.05.2019.12:00
Zagorac se malo šalio s desnom rukom i naci pozdravom, Austrijanci su ga tako kaznili da još uvijek umiru od smijeha
Ronald Gorsic / CROPIX

sažeto

Muškarac od 48 godina očito je zaboravio sve viceve o Muji i Hasi pa se na Bleiburgu išao šaliti s pozdravom 'Sieg Heil'


Valerija Bebek
20.05.2019.12:00

Koja je mjerna jedinica za glupost? U Austriji će vjerojatno nakon posljednjeg istupa sinonim za to postati Hrvati i njihove 'šale'. U subotu tijekom komemoracije u Bleiburgu jedan je veliki Hrvat iz šale podigao desnu ruku i uzviknuo 'Sieg Heil'. To je austrijskoj policiji bilo isto toliko smiješno da su ga istog trena izdvojili iz skupine i spakirali u zatvor. Tamo će vjerojatno ostati nekoliko tjedana, platit će četiri do pet tisuće eura kazne i bit će mu zabranjen ulaz u tu zemlju.

Blago njima, mi ga ne možemo istjerati. A sudeći prema našim blagoglagoljivim zakonima koji za slične radnje propisuju jednu do tri tisuće kuna i čaj od kamilice, postat ćemo utočište duhovitih neonacista iz cijelog svijeta. Jer sve su to samo stari, drevni pozdravi, zar ne?

Ronald Gorsic / CROPIX

"To se dogodilo prije komemoracije, na cesti, u hodu, kako su mi objasnila trojica njegovih prijatelja, jer ja to nisam vidio, iz čiste zafrkancije", kazao je Damir Laljek, HDZ-ov gradski vijećnik i dugogodišnji vođa puta u Bleiburg za Novi list. Leljak je istaknuo da uvijek naglašava ljudima koji idu s njim da se suzdrže od sličnih radnji, odnosno da budu dostojanstveni. Čak mu se ovaj put činilo da je sve prošlo u redu.

Uhitila ga žena

"Na kraju, kad smo se okupljali kod autobusa za povratak, od prijatelja uhićenog čujem što se dogodilo. Iz zafrkancije je digao ruku u zrak, što je vidjela policajka sa strane, koja ga je odmah izvukla iz skupine i stavila u auto, uhićen je i odvezen u zatvor. Bila mi je dužnost i obaveza, kao vođi puta, da se poslije idem raspitati kod policije za njega, pa nismo ga mogli smo tako ostaviti. Rečeno mi je, međutim, da je uhićen, i da mi ostali nastavimo put kući te da je novčana kazna za njega četiri do pet tisuća eura", kazao je Laljek.

Ronald Gorsic / CROPIX

Uhićen muškarac ima 48 godina inače je iz Vinice pored Varaždina. Ostat će u zatvoru u Klagenfurtu. Prošle godine također je bilo sedam 'šaljivdžija' iz Hrvatske koji su se svojim šalama smijali u zatvoru nekoliko tjedana.

Austrija je ove godine više nego udvostručila broj policajaca sada ih je bilo 450, koristili su i helikoptere te kamere postavljene na sve strane. Ove su godine pooštrili pravila okupljanja na Bleiburgu, tako je propisana kazna za isticanje ustaških simbola od 4000 eura.

zatvor

kazna

Bleiburg

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter